Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Illan MM-futistähdet hakivat murskavoiton vantaalaiselta yleisurheilukentältä – suomalaispelaaja ja nykyinen tv-kommentaattori muistaa ainutlaatuisen kokemuksen seitsemän vuoden takaa

PK-35 Vantaa sai syksyllä 2012 Mestarien liigassa oppitunnin huippujoukkue Lyonilta, jonka riveissä pelasi moni perjantaina MM-puolivälierässä vääntävä ranskalainen.

Ranskan nykyisen MM-joukkueen tähdet Eugenie Le Sommer ja Amandine Henry onnittelivat Wendie Renardia maalista Myyrmäessä.
Ranskan nykyisen MM-joukkueen tähdet Eugenie Le Sommer ja Amandine Henry onnittelivat Wendie Renardia maalista Myyrmäessä. Kuva: Jarno Mela/Lehtikuva
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän kesän jalkapallon MM-kisoissa lajin kovimmat naispelaajat ovat nousseet laajaan tietoisuuteen ympäri maailmaa. Tänään perjantaina Ranskan ja Yhdysvaltojen välistä puolivälierää voivat seurata jopa sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Pelistä on povattu MM-kisojen suurinta.

Lähes seitsemän vuotta sitten Ranskan joukkueen tähdet saivat rauhassa käydä pelaamassa Suomessa Mestarien liigaa.

Nykyisestä Ranskan MM-joukkueesta peräti kuusi pelaajaa väänsi Lyonin riveissä, kun maailman paras seurajoukkue kävi antamassa PK-35 Vantaalle oppitunnin Mestarien liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella syksyllä 2012. Lyon murskasi PK-35 Vantaan maalein 7–0.

Maalinteossa onnistui tämän kesän MM-kisoja seuranneille tuttuja nimiä: Wendie Renard, Eugénie Le Sommer ja Amel Majri. Ranskan nykyisestä MM-joukkueesta Vantaalla pelasivat heidän lisäkseen kapteeni Amandine Henry, huippumaalivahti Sarah Bouhaddi ja avauskokoonpanon keskikenttäpelaaja Élise Bussaglia. Tuolloin Lyonissa pelasi myös Rion olympialaisiin uransa päättänyt huippupelaaja Louisa Nécib.

Ottelu saattoi olla yksi erikoisimmista kokemuksista jo silloin hyvään tottuneille Lyonin pelaajille. Peli jouduttiin nimittäin siirtämään Myyrmäen stadionilta viereiselle yleisurheilukentälle, koska stadionin tekonurmi ei ollut kansainvälisten pelien vaatimassa kunnossa. Yleisurheilukentällä oli kuitenkin luonnonnurmi.

Jo etukäteen Lyon oli ehtinyt kirjoittaa verkkosivujensa ennakossa säästä, kuinka koleaa Suomessa olisi: viidestä kymmeneen astetta.

Amandine Henry (1. oik.)  ja Wendie Renard (2. oik) PK-35:n  Liz Bogusin kimpussa.
Amandine Henry (1. oik.) ja Wendie Renard (2. oik) PK-35:n Liz Bogusin kimpussa. Kuva: Jarno Mela/Lehtikuva

Peli piti pelata myös perjantai-iltapäivällä jo kello 17 alkaen, koska Myyrmäen yleisurheilukentällä ei olisi ollut myöhäisempään iltapeliin vaadittavaa valaistusta.

Ottelun jälkeen Lyonin pelaajat avasivat kokemuksiaan verkkosivuilla. He kertoivat, kuinka olosuhteet olivat todella vaikeat.

– Kentällä ei ollut helppo pelata, mutta kiristimme nappulakengät tiukolle ja yritimme pelata hyvää jalkapalloa, kuten aina teemme, sveitsiläinen Lara Dickenmann kommentoi lähes seitsemän vuotta sitten Lyonin verkkosivuilla.

Nykyinen Palloliiton naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja (o.s. Kivelä) pelasi tuolloin vantaalaisten riveissä Lyonia vastaan täydet 90 minuuttia. Hänelle pelistä on jäänyt hyvät muistot, vaikka etukäteen vähän mietitytti. Ottelu näytetttin suorana lähetyksenä.

– Muistan, kun Eurosport tuli kuvaamaan ottelun. Mietimme ennen peliä, että mikäs tämä meidän ympäristömme täällä on, Pihlaja kertoo.

Jo puoliajalla ottelu oli Lyonille 4–0. Mutta se ei laskenut pelaajien tunnelmaa. Pihlajan mukaan ottelu oli jo siinä vaiheessa huikea kokemus.

– Pohdimme kopissa, että tämä on siistiä ja tämän takia olimme pelanneet ja harjoitelleet. Pääsimme pelaamaan Lyonin kaltaista Euroopan kovinta joukkuetta vastaan. Pääsimme näkemään, missä menemme suhteessa heihin, Pihlaja kertoo.

– Vaikka olimme 0–4-tappiolla, juoksimme innoissamme koppiin ja mietimme, milloin pääsemme jatkamaan.

Tämän kesän kisoissa Pihlaja arvioi silloisten vastustajiensa otteita Yle Urheilun lähetyksissä asiantuntijana.

Kunnia puolustaa Renardia

Pihlaja sai ottelussa kunnian vartioida Renardia kulmapotkuissa. Tämän kesän MM-kisoissa komeilla puskumaaleillaan säväyttänyt ranskalaistoppari teki Vantaallakin yhden maalin päällään, vaikka 187-senttinen puolustaja oli etukäteen huomioitu.

– Mietin ennen ottelua, mitä erilaisia laittomia keinoja voin käyttää Renardia vastaan. Muistan nauraneemme sitä, miten hänet saa pysäytetyksi. Renard tietää tilansa ja hän tunsi arvonsa, jos meni yhtään iholle. Siinä sai olla aika röyhkeänä häntä vartioimassa, Pihlaja avaa.

Pituuden lisäksi puolustamisen teki hankalaksi Renardin räjähtävä lähtönopeus.

– Renard lähtee paikaltaan ja on yhdellä tai kahdella askeleella maalipaikassa. Muistan, että se oli todella poikkeuksellista. En ollut ennen törmännyt sellaiseen. Piti lukea tarkasti, kuinka paljon antoi tilaa hänelle, Pihlaja sanoo.

Wendie Renard, Louisa Necib
Wendie Renard väänsi kovasti Tia Hälistä vastaan. Vierestä katsoo tuolloinen Ranskan tähti Louisa Necib. Kuva: Jarno Mela/Lehtikuva

Lyon oli tuolloin jo edelläkävijä naisten jalkapallossa. Seurassa naisten joukkueeseen panostettiin paljon. Budjetti oli seitsemän vuotta sitten kuusi miljoonaa euroa. PK-35 Vantaan budjetti oli 100 000 euroa. Kentällä tasoeron huomasi nopeasti.

– Sen huomasi esimerkiksi ensimmäisissä kosketuksissa, miten niitä suunnataan. Huomasi myös sen eron, miten Lyonin pelaajat pystyivät muuttamaan rytmiä ja tempoa rauhallisesta hölkästä täyteen vauhtiin. Lyon pystyi myös koko joukkueena prässäämään ja löytämään tyhjiä tiloja, Pihlaja toteaa.

Myös kentän ulkopuolella ja etenkin vieraspelireisulla Lyoniin silmät avautuivat. Lyonin ja PK-35:n toinen osaottelu pelattiin yli 40 000 katsojaa vetävällä Stade de Gerlandilla. MM-kisojen välierät ja finaali pelataan Lyonissa vuonna 2016 valmistuneella Stade de Lyon -stadionilla. Toinenkin osaottelu meni Lyonin nimiin 5–0.

– Lyonin puitteet olivat jo tuolloin eri luokkaa. Kaikilla pelaajilla oli samanlaiset autot, joilla he tulivat stadionin pihaan. Seurassa oli jo tehty eri tavalla investointeja naisten jalkapalloon. Otteluamme oli katsomassa 5000–6000 katsojaa, Pihlaja kertoo.

Arki on mennyt ammattimaisemmaksi

Lyon eteni lopulta tuolla kaudella Mestarien liigan finaaliin, jossa Wolfsburg oli vahvempi 1–0. Pihlajan mukaan Lyon-pelien jälkeen oli erityisen upeaa nähdä kuitenkin jälkikäteen videolta, miten paremmilla havainnoilla maailman huippujoukkuetta vastaan olisi löytynyt tiloja puolustuksesta.

– Tavallaan meillä kävi arvonnassa huonoin mahdollinen säkä, kun vastaan tuli Lyon. Mutta toisaalta meillä kävi paras mahdollinen säkä, että pääsimme pelaamaan heitä vastaan. Ajattelen edelleen, että Lyon oli yksi hienoimmista vastustajista koskaan. Vaikka hävisimme, saimme paljon oppia ja motivaatiota omaan tekemiseen, Pihlaja sanoo ja kertoo esimerkin myös Ranskan MM-kisajoukkueen kapteenista Amandine Henrysta.

– On ollut makeaa nähdä myös, miten Amandine Henry on mennyt eteenpäin. Hän oli jo silloin maailmanluokkaa, mutta nyt suoritukset ovat ihan uudella tasolla. On ollut siistiä nähdä oma taso tuollaisia pelaajia vastaan.

Heidi Pihlaja 2015
Heidi Pihlaja edusti pelaajaurallaan Suomea esimerkiksi vuoden 2013 EM-kisoissa ja voitti urallaan kolme Suomen mestaruutta. Tässä Pihlaja juhlii viimeisintä vuodelta 2015. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Lyon on viime vuodet hallinnut naisten jalkapalloa mielin määrin. Se on voittanut Mestarien liigan neljänä vuotena peräkkäin. Vertailu siihen, miten kävisi tänä päivänä Lyonin ja suomalaisen huippujoukkueen välillä on vaikeaa.

Lyon on vielä niin paljon edellä monia muita eurooppalaisjoukkueita. Esimerkiksi viime kaudella Mestarien liigan neljännesvälierissä Ajax kaatui yhteismaalein 13–0. Pihlajan mukaan onkin vaikea sanoa, miten nykyisen Naisten liigan sarjakärjen HJK:n ja Lyonin kamppailu päättyisi.

– Jos muistelen meidän arkeamme silloin Vantaalla, moni asia oli hyvin. Mutta se ei ollut lähelläkään ammattimaista arkea. Mielestäni nyt Suomessa on tietyissä seuroissa mahdollisuus päästä lähelle ammattimaista arkea, vaikka vielä ei olla ammattilaisia. Tietyissä seuroissa on otettu toimintaympäristön kannalta isoja askeleita lähemmäksi Euroopan kärkeä, Pihlaja pohtii.

Ranska–Yhdysvallat pe 28.6. klo 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

Maailman ylivoimaisimmalla seurajoukkueella on yksinkertainen menestysresepti – puheenjohtajan looginen oivallus on johtanut dominointiin

Maailmanlopun kylästä noussut puolustaja häikäisee maaleillaan MM-kisoissa – isän yllättävä kuolema muutti elämän vain kahdeksanvuotiaana

Kuukausia odotettu superpeli, tyylien taisto sekä Norjan ja Ruotsin mahdollisuus komeaan saavutukseen – lue analyysit ja tiedät asetelmat MM-jalkapallon huimiin puolivälieriin

Hurjaa huumaa! Naisten MM-futiksen huippupelin lipusta pitää pulittaa yli 300 euroa

"Tuomareita kohtaan epäreilu tilanne" – Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon kohutut videotarkistukset ovat vieneet aikaa MM-kisoissa

Suosittelemme