Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Helsingin vaikeuksissa olleelle telakalle tilaus – toimittaa kaksi alusta Venäjälle

Toimitusjohtajan mukaan Helsingin telakan toiminnassa alkaa nyt uusi luku.

Helsingin telakka pilvisellä säällä.
Toukokuussa omistajaa vaihtanut Helsingin telakka on saanut laivatilauksen. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Toukokuussa omistajaa vaihtanut Helsingin telakka on saanut laivatilauksen. Helsinki Shipyard Oy tiedotti torstaina illalla, että se on allekirjoittanut sopimuksen Venäjän suurimman jokiristeilyvarustamo Vodohod Ltd:n kanssa.

Sopimus koskee kahta alusta, joita yhtiö kuvailee luksusretkiristeilyaluksiksi. Alusten on määrä operoida korkeiden leveysasteiden alueilla sekä pohjoisen napaseudun että Antarktiksen vesialueilla ja myöskin trooppisilla vesialueilla kevät- ja syyskausien aikana.

Alukset ovat noin 110 metriä pitkiä ja 20 metriä leveitä. Matkustajakapasiteetti on 148 henkilöä ja mukana olevan miehistön maksimimäärä on 110 henkilöä.

Helsinki Shipyard Oy on tiedotteensa mukaan jo aloittanut projektien suunnittelutyöt. Ensimmäisen laivan luovutus on suunniteltu tapahtuvan elokuussa 2021 ja toisen laivan tammikuussa 2022.

– Olemme hyvin ylpeitä ja tyytyväisiä uuden telakkayhtiön ensimmäisestä tilauksesta, joka uskoakseni nyt osoittaa kaikille, että olemme aloittaneet uuden luvun Helsingin telakan toiminnassa, sanoo Carl-Gustaf Rotkirch, Helsinki Shipyard Oy:n toimitusjohtaja tiedotteessa.

Yrityksen mukaan he aikovat lähiaikoina vahvistaa erityisesti suunnittelua ja tuotannon aloituksen yhteydessä myös tuotantoa. Yhtiö toivottaa työpaikoista kiinnostuneiden yhteydenotot henkilöstöosastolleen tervetulleiksi.

Telakan kohtalo ollut vaakalaudalla

Laivan pohjaa hitsataan telakalla.
Aiempi omistaja vihjaili syksyllä telakan lopettamisella, jos uutta omistajaa ei pian olisi löytynyt. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin telakan tilauskirja oli toukokuussa tyhjä. Se kuului aiemmin Venäjän valtion omistamaan United Shipbuilding Corporation -konserniin.

Emoyhtiötä vastaan suunnatut Yhdysvaltain Venäjän vastaiset talouspakotteet tekivät telakan toiminnasta vaikeaa, sillä pankit eivät halunneet rahoittaa sitä.

Toukokuussa yksityinen venäläisyhtiö Algador Holdings osti telakan koko osakekannan. Aiempi omistaja vihjaili syksyllä telakan lopettamisella, jos uutta omistajaa ei pian olisi löytynyt.

Vodohod operoi yli 50 matkustaja-alusta Volga-, Don-, Kama- ja Moskovajoilla sekä Volga-Donin kanavassa, Volga-Baltic vesiväylällä, Laatokalla ja Äänisellä.

Suosittelemme sinulle