Hyppää sisältöön

Titta Keinäsen kausi huipentuu olympiapaikan tavoitteluun lauantaina – "Suurimman osan olen voittanut sekä hävinnyt, tiukkaa tulee"

Suomalaiskaratekan tavoitteena on otella mitali Euroopan kisoissa Minskissä. Olympiapaikka on kiven takana, sillä edes voitto ei takaa kisalippua Tokioon.

Kuva: AOP

Euroopan kisoissa Minskissä viimeisenä suomalaisena olympiapaikasta Tokioon kilpailee lauantaina Titta Keinänen. Hänen lajinsa karate on vuoden 2020 kisoissa ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa.

Minskiin Keinänen saapui keskiviikkona, ja mieliala ennen kisapäivää oli korkealla.

– On kauden viimeinen kisa ja tosi kova kilpailu tiedossa, mutta hyvällä mielellä täällä olen. Ei voi kuin pistää parastaan peliin ja toivotaan, että se riittää pitkälle.

Keinäsellä on takanaan uransa pisin kausi, johon on mahtunut isoja onnistumisia, mutta myös pettymyksiä. Kokonaisuutena kausi on toistaiseksi jäänyt selvästi positiivisen puolelle, mistä kertoo myös se, että hän kamppailee edelleen pääsystä Tokion kisoihin.

Mitali mielessä Minskissä

Karatekan kausi huipentuu siis Minskiin, jossa edessä on joukko huippuvastustajia.

– Taso on kyllä todella kova. Karatessa on jokaisesta sarjasta kahdeksan ottelijaa täällä. Minun sarjassani maailman rankingin kymmenen kärjestä kuusi on eurooppalaisia ja kaikki ovat täällä. Se kyllä kertoo, että täällä joutuu koville, mutta kaikki tytöt ovat tuttuja. Suurimman osan olen voittanut sekä hävinnyt. Tiukkaa tulee. Toivotaan, että vielä pystyisi nostamaan omaa tasoaan.

Tavoitteena Keinäsellä on onnistua niin urheilullisesti kuin tuloksellisestikin. Kotiin hän haluaa palata mitali mukanaan.

– Kun tietää, että tulee monta matsia, niin siinä on ehkä vähän sellaisia taktisia juttuja, joita pitää ajatella. Toivon, että niissä voisin onnistua, mutta kyllä täältä nyt mitalia tavoitellaan. Kyllä se harmittaa, jos sitä ei tule – vaikka se todella kova juttu on, jos sen saavuttaa.

Olympiapaikka ei ole voitollakaan varma

Tokion kisalipun lunastaminen edes voitolla ei ole varmaa. Olympialaisissa karatessa kilpaillaan kolmessa painoluokassa normaalin viiden sijaan, mikä mutkistaa olympiapaikkojen jakoa.

– Se on sekava kuvio. Jokaisen sarjan voittaja voi saada paikan täältä Tokioon, mutta silloin hänen täytyy myös olla rankingissa korkeammalla kuin sen yhdistettävän sarjan voittajan. Aika sekavaa, mutta kyllä se paljon lisää mahdollisuuksia, jos täältä kultaa tulee.

Ylipäätään olympiastatuksen saaminen lajille on ollut Keinäsen mieleen. Vaikka lajissa on kovatasoiset MM- ja EM-kisat, on osana olympiaperhettä oleminen vielä edistysaskel.

– Kyllä se oli hieno uutinen. Olympialaisuus on tosi iso juttu ja nostanut vielä lajin arvostusta ehkä myös ulkopuolelta, ja se taas on lisännyt monenlaisia mahdollisuuksia. Lisäksi se tuonut ehdottomasti motivaatiota niihin harmaisiin päiviin, joita välillä on. Tulee mieleen, että nyt se Tokio vielä häämöttää, että sinne täytyy jaksaa tsempata.

Vaikka painoluokkien yhdistäminen hankaloittaa olympiapaikan saamista, ei Keinänen muuten näe siinä itselleen juuri haittoja tai hyötyjä.

– Minä vaihdoin kolme vuotta sitten alle 68-kiloisista +68-kiloisiin, jotka yhdistetään. Siinä mielessä tuttuja tyttöjä löytyy myös siitä sarjasta. Sanoisin, että se on vähän siinä ja siinä, en minä sitä haitaksikaan sano, siinä täytyy sitten vaan eri vahvuuksilla pelata vähän pienempiä tyttöjä vastaan.

Lue myös:

Olympialaisiin tähtäävä Titta Keinänen viidenneksi Turkissa

Titta Keinänen nappasi kaksi karaten SM-kultaa

Arvokisoissa pettymyksiä kokenut Titta Keinänen herkistyi EM-pronssista: "Vihdoinkin se tuli"

Viilipyttymäisyys ja hyvä itsetuntemus ovat syitä sille, miksi Titta Keinänen on yksi maailman karatekojen huipuista: "Tatamilla kaikki on mahdollista"

Viilipyttymäisyys ja hyvä itsetuntemus ovat syitä sille, miksi Titta Keinänen on yksi maailman karatekojen huipuista: "Tatamilla kaikki on mahdollista"

Suosittelemme sinulle