Hyppää sisältöön

Katso, mihin korkeakouluihin oli vaikeinta päästä ja mille alalle pääsi helpoiten – taidealalla tiukkaa, tekniikkaan vähiten tungosta

Tutki jutun lopusta suosikkialasi tai houkuttelevimman korkeakoulun tietoja.

Yli 48 000 opiskelijaa on saanut opiskelupaikan korkeakoulujen yhteishaussa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yli 48 000 opiskelijaa on saanut opiskelupaikan korkeakoulujen yhteishaussa. Hyvästä ylioppilastodistuksesta palkittiin aloituspaikalla 10 400 hakijaa.

Pelkän ylioppilastodistuksen perusteella valittiin nyt reilu viidesosa uusista opiskelijoista. Viime vuonna ylioppilastodistuksella valittuja oli 7 500.

Hyvillä arvosanoilla pääsi suoraan opiskelemaan etenkin yliopistojen teknistieteellisille ja luonnontieteellisille aloille sekä kauppatieteisiin.

Tänä keväänä todistusvalinnan otti käyttöön myös oikeustieteellinen ala, jossa opiskelupaikan saaminen vaati huipputodistuksen.

Ensi vuonna todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluihin. Pääsykokeet säilyvät toisena isona väylänä.

Opiskelupaikkoja riitti vain joka kolmannelle

Opiskelupaikan yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta sai tänäkin vuonna vain joka kolmas hakija, vaikka paikkoja oli jaossa noin tuhat viime vuotta enemmän.

Kevään yhteishaussa opiskelupaikkaa tavoitteli liki 152 000 hakijaa.

Kevään ylioppilaista haki ja pääsi opiskelemaan hieman suurempi osuus kuin viime vuonna. Opiskelupaikan sai noin 7 800 tuoretta ylioppilasta.

Hakijat näkevät tuloksensa Opintopolku (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla. Tietoa valinnoista löytyy myös korkeakoulujen nettisivuilta.

Taidealoille pääsy yhä kiven alla

Yliopistoihin pääsy oli vaikeampaa kuin ammattikorkeakouluihin.

Yliopistoihin hakeneista hyväksyttiin 26 prosenttia eli hieman vähemmän kuin viime vuonna. Ammattikorkeakouluihin hakeneista valittiin 30 prosenttia.

Tänäkin vuonna vaikeinta oli päästä opiskelemaan yliopistojen teatteri- ja tanssialalle sekä kuvataidealalle, joille hyväksyttiin 4 prosenttia hakeneista.

Myös psykologiassa opiskelupaikan saaminen oli hankalaa. Hakijoista hyväksyttiin vain viisi prosenttia.

Helpoiten opiskelupaikan sai ammattikorkeakoulujen tekniikan alalta, jonne hyväksyttiin 38 prosenttia hakijoista.

Laureassa kynnys jälleen korkealla

Kun verrataan eri korkeakouluihin hakeneiden ja hyväksyttyjen määrää, vaikeinta oli jälleen päästä Laurea-ammattikorkeakouluun. Hakijoista 6 prosenttia pääsi sisään.

Taideyliopistoon valittiin 7 prosenttia hakijoista ja Turun yliopistoon 9 prosenttia hakijoista.

Helpointa oli päästä ruotsinkielisiin koulutuksiin. Yrkehögskolan Noviasta opiskelupaikka irtosi 37 prosentille hakijoista ja Åbo Akademista paikan sai joka kolmas hakija.

Maanpuolustuskorkeakoulusta opiskelupaikan sai 28 prosenttia hakijoista.

Isojen yliopistojen suosio jatkuu

Suuret yliopistokaupungit olivat tänäkin vuonna hakijoiden suosikkeja.

Eniten hakijoita, liki 28 900 oli Helsingin yliopistoon. Tampereen yliopisto harppasi kakkossijalle, hakijoita oli vain kuutisensataa vähemmän kuin Helsinkiin. Turun yliopistoon hakijoita oli yli 27 000.

Myös Itä-Suomen yliopisto kasvatti suosiotaan. Sinne oli hakijoita enemmän kuin suosituimpaan ammattikorkeakouluun Metropoliaan.

Lisähausta voi löytyä opiskelupaikka syksyksi

Opiskelupaikan saaneiden on ilmoitettava viimeistään heinäkuun 8. päivänä, ottavatko he paikan vastaan. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi heinäkuun loppuun asti.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja vapaaksi jääneille opiskelupaikoille heinäkuun alusta elokuun puoliväliin asti.

Tarjolla olevat koulutukset näkyvät Opintopolku (siirryt toiseen palveluun)-verkkopalvelussa ja korkeakoulujen omilla nettisivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä.

Viime vuonna lisähaussa oli 1 200 ammattikorkeakoulupaikkaa eri puolella Suomea.

Taulukko korkeakouluittain

Taulukkoa ladataan

Taulukko koulutusaloittain

Taulukkoa ladataan

Lue myös:

Onko välivuosi edessä? Nappaa tästä ideoita syksylle

Suosittelemme sinulle