Hyppää sisältöön

Jääkiekkovaikuttaja innostui kamarimusiikista – syntyi musiikkitapahtuma kotioloissa

Jääkiekkovalmentaja Alpo Suhosen kotona Forssassa pidetään kamarimusiikkitapahtuma Musica Kalevi Aho.

Alpo Suhonen
Jääkiekkovalmentaja ja kulttuurivaikuttaja Alpo Suhonen toimii kamarimusiikkitapahtuma Musica Kalevi Ahon johtajana ja avaa kotinsa yleisölle. Kuva: Katariina Lahtonen / Yle
Johanna Östman

Kamarimusiikkia lienee soitettu alun perin juuri yksityistiloissa, mutta nykyään kotikonsertteihin sopivia koteja löytyy vähän. Forssassa sellainen kuitenkin avaa yleisölle ja muusikoille ovensa: Alpo Suhosen huolella kunnostettu ja taiteen täyttämä puuhuvila. Siellä soi perjantaina ja lauantaina kamarimusiikkitapahtuma Musica Kalevi Aho.

Säveltäjämestari Kalevi Aho on kotoisin Forssasta. Ahon nimeä kantavan festivaalin ideoimiseen ja rakentamiseen tarvittiin pari hänen uskollista ystäväänsä, mm. Ahon lapsuudenystävä Hannu Lahtonen ja monta ideointi-iltaa.

Festivaalin johtajana toimii entinen jääkiekkovalmentaja ja kulttuurivaikuttaja Alpo Suhonen, jonka juuret ovat myös Forssassa.

Ajatus kotioloissa pidettävästä musiikkitapahtumasta lähti Suhosen omistaman hirsihuvilan historiasta.

– Huvilan puistossa on soitettu jo ainakin sata vuotta, kertoo Suhonen Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Hirsitalo on rakennettu vuonna 1903 Forssa-yhtiön johdon käyttöön. Yhtiötä johtanut kauppaneuvos Henrik Borgström jopa osti Suomeen ensimmäisen Stradivarius-viulun. Ja väitettiin, ettei tehtaassa päässyt hyviin asemiin, ellei osannut soittaa jotain instrumenttia.

Suhonen kertoo remontoineensa taloa ja pihapiiriä viimeiset 17 vuotta. Nyt hän pitää velvollisuutenaan avata kotinsa ovet myös muille.

Sali
Villa Forss on täynnä Alpo Suhosen keräämää taidetta. Kuva: Katariina Lahtonen / Yle

Festivaalielämyksiä kaikille aisteille

Tänä vuonna tapahtumassa esitetään säveltäjä Kalevi Ahon tuotannosta kolme kantaesitystä. Ahon lisäksi kuullaan mm. Brahmsia ja Debussya, vanhaa espanjalaista musiikkia sekä uutta kotimaista jazzia.

– Musica Kalevi Aho on ollut alusta saakka trendin kärjessä. Se tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille, monia taiteita ja tyylejä, sanoo Suhonen.

Viime vuonna oli tarjolla oma ruokalajikin, forssalaisen pylsyn pohjalle kehitelty piiras.

Tämän vuoden uutuus on teatteri. Näyttelijä Ilkka Heiskanen esittää monologin Juhani Peltosen supersankarin Elmon pohjalta.

Värejä ja tuoksuja riittää myös puistomaisessa pihassa.

– En ollut koskaan asunut omakotitalossa, nyt teen pihassa kaiken. Nurmikon leikkuu on lempipuuhaani, kertoo Suhonen.

Kuuntele Alpo Suhosen haastattelu tästä linkistä

Suosittelemme sinulle