Hyppää sisältöön

Kokkolan vs. kirkkoherra näpäyttää herätysliikkeitä: "Vallankäyttäjien on ajateltava koko seurakunnan etua"

Vs. kirkkoherra Martti T. Nykänen kritisoi seurakuntaneuvoston päätöksentekoa Kokkolan kappalaisen valinnassa.

Kirkkoherra Jouni Sirviö (vas.) esitti kappalaisen virkaan Emilia Teerikangasta. Seurakuntapastori ja vt. kirkkoherra Martti T. Nykänen toivoo, että Teerikangas hakee virkaa uudelleen. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kokkolan suomalaisen seurakunnan vs. kirkkoherra Martti T. Nykänen ihmettelee herätysliikkeiden maallikkojäsenten toimintaa seurakuntaneuvostossa.

Hänen mielestään siellä istuvat herätysliikkeiden jäsenet eivät ajattele koko seurakunnan etua. Nykänen viittaa neuvoston tuoreeseen päätökseen, jossa seurakunnan oma, pitkäaikainen seurakuntapastori Emilia Teerikangas ei kelvannut edes varasijalle kappalaiseksi.

Ongelmia syntyi, kun virkaan valittu Johanna Björkholm-Kallio ei ottanutkaan paikkaa vastaan Kokkolasta, vaan menee kappalaiseksi Pietarsaareen. Sen vuoksi Kokkola on jäämässä nyt ilman kappalaista.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouni Sirviö esitti Teerikangasta virkaan. Lisäksi tuomiokapituli katsoi, että molemmat hakijat olivat päteviä tehtävään.

– Tällainen päätös tuntuu minusta hämmentävältä, koska hakijat olivat yhtä päteviä, ja sitten Teerikangasta ei valittu edes varasijalle. Se herättää kysymyksiä, Martti T. Nykänen ihmettelee.

"On katsottava kaikkien seurakuntalaisten etua"

Julkisuudessa on esitetty epäilyjä, joiden mukaan Teerikankaan ohittamisen taustalla olisi se, että hän oli mukana viime kesän seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esille tuovassa Kokkola Pride –tapahtumassa. Nykäsen mukaan tämä ei ole hyväksyttävä hylkäämisperuste.

Hän muistuttaa vallankäyttäjien vastuusta.

– Herätysliikkeiltä saattaa hävitä perspektiivi, ja joskus näkökulma onkin vain sen oman herätysliikkeen etu. Sellainen periaate mielestäni pitää olla, että kun herätysliikkeen edustajat toimivat vallankäyttäjinä paikallisissa seurakunnissa, tulisi heidän päätöksiä tehdessään katsoa kaikkien seurakuntalaisten etua, koska kaikki seurakuntalaiset eivät kuuluu herätysliikkeisiin.

Viittaatko tällä Kokkolan seurakuntaneuvoston päätökseen, jossa Teerikangasta ei valittu edes varalle kappalaisen virkaan?

- Viittaan.

Vs. kirkkoherra Teerikankaan takana

Vs. kirkkoherra Martti T. Nykänen pitää seurakuntaneuvoston päätöstä huonona. Sillä on seurauksensa:

– Nyt pidemmän aikaa joudumme toimimaan pienemmillä resursseilla, työt kasaantuvat ja valintaprosessit menevät uusiksi. Joudumme tekemään moninkertaisesti työtä, myös päättäjät. Sanotaanko, että helpommallakin olisi selvitty. Maallisella puolella sanottaisiin, että nyt menee paljon kahvia ja tupakkaa, mutta en tiedä, meneekö niitä seurakuntaneuvostossa.

Nykänen pohtii, mistä löytyvät hakijat kappalaisen virkaan, kun se tulee uudelleen hakuun.

– Emilia (Teerikangas) on ollut työyhteisössä seurakuntapastorina, itselläni ei ole kuin hyvää sanottavaa hänestä ja hänen työstään. Tietysti toivon, että hän kaiken tämän jälkeen jaksaisi katsoa myönteisesti eteenpäin. Toivon, että Emilia hakee virkaa.

Vs. kirkkoherra Martti T. Nykänen sanoo, että tilanne kappalaisen viran täyttämisen osalta on tällä hetkellä kokonaan auki.

Lue myös:

Kokkola jäi ilman kappalaista: Virkaan valittu menee Pietarsaareen, eikä seurakuntaneuvosto kelpuuttanut ketään varalle

Suosittelemme sinulle