Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pituushyppytähti Taika Koilahti lähestyy hurjaa vauhtia lähes 29 vuotta vanhaa Suomen ennätystä – huipputuloskin jätti odottamaan lisää: "Toivon, että tulisi vielä höpsö hyppy pidemmälle"

20-vuotias Taika Koilahti on mykistävässä ennätysvireessä nuorten EM-kisojen alla.

Taika Koilahti
Taika Koilahti hyppäsi Jämsässä todella kovatasoisen sarjan. Lyhin hyppykin kantoi 643. Kuva: Pekka Sipola/AOP
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Upeaa kautta hyppäävä Taika Koilahti tuli ryminällä parin viikon treenitauoltaan takaisin kisaympyröihin.

20-vuotias Koilahti räväytti Jämsän pituushyppykarnevaaleilla heti ensimmäisellään 656 lähes kaksi metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen. Kaiken lisäksi Turun Weikkojen urheilija hyppäsi ensimmäistä kertaa 18 askeleen vauhdilla 16 askeleen sijaan.

– Kun askel osui ja tuli hyvä hyppy, vaikka oli paljon vastaista, tuli itseluottamusta uudesta vauhdista. Siitä tuli hyvä fiilis, Koilahti kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Kun lähdin hyppäämään, en voinut keskittyä siihen, miten hyppään. Piti miettiä, osuuko askel ja mihin pitää laittaa tossu nyt, että hyppy lähtisi lankulta.

Taika Koilahti

Tuuli pyöri koko kilpailun ajan. Välillä puhuri puski vastaan, mutta seuraavalla kierroksella jo myötäiseen. Olosuhteet vaikuttivat Koilahden suoritukseen.

– Kun lähdin hyppäämään, en voinut keskittyä siihen, miten hyppään. Piti miettiä, osuuko askel ja mihin pitää laittaa tossu nyt, että hyppy lähtisi lankulta. Toivotaan, että siinä jäi vielä senttejä, vaikka tämä oli minulta tosi hyvä onnistuminen.

Koilahdella on ollut useita kilpailuja, joissa hän on joutunut leikkiin tuulen kanssa.

Esimerkiksi Lahden GP-kilpailussa Koilahti ponkaisi hirmutuloksen 679, mutta hypyssä oli myötäistä 3,6 metriä sekunnissa. Koilahti toivookin, että pääsisi pian hyppäämään rauhallisiin tuuliin ja hyvissä olosuhteissa.

– Toivoisin, että jokin kisa olisi sellainen, että pystyisin keskittymään vain hyppäämiseen, eikä tarvitsisi merkin kanssa pelailla. On aika paljon eroa, onko tuulta -1,7 vai +2.

Loistokunto nuorten EM-kisojen alla

Koilahden kausi on ollut nousujohteinen. Kesäkuun alussa hän hyppäsi sallituissa oloissa Lahdessa 637. Reilua viikkoa myöhemmin hän venytti Tampereella hyppynsä jo 646:een sallituissa tuulissa.

Nyt parannusta edelliseen kisaan ja ennätykseen tuli peräti 18 senttiä, mutta Koilahti odottaa vielä lisää.

– Lähden joka kisassa parantamaan. Tämä tulos oli odotettavissa, sillä jo verryttelyssä juoksu kulki ja oli aamusta asti hyvä fiilis. Toivon, että tulisi vielä höpsö hyppy jossain vaiheessa pidemmälle.

Lauantaisella hypyllä 20-vuotias Koilahti ponkaisi kovaan seuraan Suomen kaikkien aikojen pituushyppytilastossa. Koilahti on nyt neljäs. Hänen edellään ovat enää Heli Koivula, Johanna Halkoaho ja ennätysnainen Ringa Ropo.

Paikka entisten yleisurheilutähtien joukossa tilastoissa saa Koilahden lähes sanattomaksi.

– Tuntuu tosi hyvältä olla neljäs tuossa tilastossa. On tullut niin nopeasti hyviä tuloksia. Olen tiennyt itse, että ne ovat siellä, kun on mennyt treenit hyvin. Onhan se todella siistiä.

Olen kuitenkin vasta 20-vuotias ja minulla on monta vuotta aikaa parantaa ja saada tasoa korkeammalle. Suomen ennätys on pitkän aikavälin tavoite, mutta ei vielä. Se tulee, jos tulee.

Taika Koilahti

Koilahdella on matkaa Rovon Suomen ennätykseen 685 nyt 21 senttiä. Tuo ennätys on peräisin elokuulta 1990. Nuori nainen ei halua kuitenkaan vielä miettiä ennätyksen uusiksi laittamista tarkemmin.

– Toivon, että se tulisi lähivuosina, mutta se voi tulla vaikka viiden vuoden päästä. Olen kuitenkin vasta 20-vuotias ja minulla on monta vuotta aikaa parantaa ja saada tasoa korkeammalle. Ennätys on pitkän aikavälin tavoite, mutta ei vielä. Se tulee, jos tulee.

20-vuotiaan tulevaisuus lajissaan näyttää kuitenkin todella valoisalta.

– Nämä hypyt tuntuvat hyvältä. Tiedän kuitenkin itse kaikki osa-alueet, joilla on vielä paljon parannettavaa. Tuntuu, että voin kehittyä vielä.

Taika Koilahti
Taika Koilahti kilpailee heinäkuun alkupuolella Gävlessä nuorten EM-kisoissa. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Lauantaina tehdyllä uudella ennätyksellään 664 Koilahti sijoittuu toiseksi tämän kauden alle 23-vuotiaiden Euroopan tilastossa. Neljän sijan nousu tilastossa on 20-vuotiaalle iloinen yllätys.

– Ai Euroopassa kakkonen? Aijaa! En tiennyt!

Vaikka Koilahti on ollut hurjassa vireessä, ja matkaa Euroopan nuorten kärkeen Yanis Davidiin on nyt 20 senttiä, lähtee hän maltillisin tavoittein nuorten EM-kisoihin Gävleen heinäkuussa.

– Lähden sinne vain hyppäämään hyvää kisaa. Een halua ottaa turhia paineita sijoituksista, koska silloin hyppäämisestä ei tule mitään.

Koilahti kilpailee vielä ennen nuorten EM-kisoja ensi keskiviikkona Tampereen GP-kilpailussa, mikäli sää suosii Mansessa. Tuon jälkeen hän keskittyy harjoitteluun arvokisoihin saakka.

Dohan MM-kisoihin pituushypyn raja on 672. Siihen Koilahdella on matkaa enää kahdeksan senttiä.

Lue myös:

Taika Koilahti takoi huippusarjan ja ponkaisi kaikkien aikojen neljänneksi parhaan pituushyppytuloksen

Pituushyppylahjakkuus Taika Koilahti jätti teini-iän kotkotukset taakseen ja lähestyy Euroopan kärkeä 15 sentin vuosivauhtia: "Ei ole mitään rajoja"

Suosittelemme