Hyppää sisältöön

BBC ja Bellingcat Skripalien myrkytyksestä: GRU:n kenraalimajurin epäillään johtaneen ryhmää

Bellingcat-sivuston mukaan Denis Sergejev oli myös Bulgariassa silloin, kun bulgarialaisyrittäjä ja tämän poika sairastuivat vakavasti saatuaan myrkytyksen tunnistamattomasta aineesta vuonna 2015.

Venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär myrkytettiin Salisburyssa vuonna 2018. Kuva sosiaalisesta mediasta. Kuva: AOP

Salisburyn myrkytysiskusta epäilty, Sergei Fedotov -nimellä esiintynyt Denis Sergejev johti iskusta epäiltyjen tekijöiden ryhmää, kertovat kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Bellingcat on kertonut yhteensä kolmen epäillyn henkilöllisyyden. Sergejevillä on median selvitysten mukaan Venäjän sotilastiedustelupalvelussa GRU:ssa kenraalimajurin titteli. Muut Salisburyn iskusta epäillyt tekijät ovat everstejä.

Bellingcatin jo aiemmin julkaiseman selvityksen mukaan "Fedotov" oli Britanniassa, kun venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär myrkytettiin Salisburyssa. Bellingcatin haltuun saamasta puhelindatasta ilmenee, että Sergejev saapui Lontooseen perjantaiaamuna 2. maaliskuuta ja lähti sunnuntai-iltapäivänä 4. maaliskuuta sen jälkeen, kun myrkkyisku oli tehty.

Puhelinlaskujen mukaan mies käytti matkansa aikana suojattuja sovelluksia. Puhelindatasta selviää sekin, että hän majoittui lähelle Lontoon Paddingtonin asemaa ja kävi 3. maaliskuuta Lontoon keskustassa. Puhelindata yhdistettynä poliisin tietoihin antaa ymmärtää, että mies saattoi tavata keskustassa kaksi muuta epäiltyä.

Britannia on syyttänyt iskusta Venäjää. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa.

Tutkijat epäilevät, että isku suunniteltiin jo 2017

Datan mukaan Sergejev on vieraillut Britanniassa myös vuosina 2016 ja 2017. Vuoden 2017 vierailu tapahtui lähes tismalleen vuosi ennen Salisburyn iskua.

Vuoden 2017 vierailun aikaan maassa oli myös toinen iskusta epäilty mies. Tutkijat uskovat, että myrkytysiskusuunnitelma tehtiin vuoden 2017 vierailun aikana.

Sergejev lisäksi soitti Lontoon matkojensa aikana vain yhteen puhelinnumeroon, jonka uskotaan olevan yhteyksissä Venäjän sotilastiedustelupalvelun päämajaan.

Bellingcat on aiemmin paljastanut, että Sergejev oli myös Bulgariassa silloin, kun bulgarialainen yrittäjä Emilian Gebrev ja tämän poika sairastuivat vakavasti saatuaan myrkytyksen tunnistamattomasta aineesta vuonna 2015.

Suosittelemme sinulle