Hyppää sisältöön

Kilpisjärvellä satoi lauantaina lunta – ja halla vieraili yöllä jopa Keski-Suomessa asti

Kun muu Eurooppa kärvistelee ennätyshelteissä, Suomessa nautitaan vähälumisesta suvesta.

Kilpisjärvellä pyrytti lauantaina. Kuva: Traffic Management Finland

Taas on todistettu, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Lunta – tai ehkä kuitenkin räntää – satoi lauantaina iltapäivällä noin neljän aikaan taivaan täydeltä Kilpisjärvellä.

Kyse oli kuurosta eikä kinoksia ennättänyt synytymään, mutta räntäpyry tallentui tiekameraan tiellä numero 21 Enontekiön kohdalla Kilpisjärvellä.

Ilmiö oli sen verran nykytilanteessa koominen, että Ylen meteorologi Matti Huutonen julkaisi kuvan Twitter-tilillään otsikolla "Keski-Euroopassa kärvistellään helteessä, Suomessa olisi tarjolla jotain muuta..."

Huutosen mukaan ihan tavattomasta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse. Hän arvioi, että Kilpisjärvellä ja pohjoisimmassa Lapissa räntää voi tulla kesän aikana kerran kuussa.

– Kilpisjärvi on niin korkealla jo aivan Norjan vuorten vieressä, että Jäämereltä tulee kylmää ilmaa ja joskus se tiivistyy ja sataa lumena tai räntänä, Huutonen taustoittaa.

Huutonen kertoo, että Lapissa on tulevana viikkona aika epävakaista ja viileää, joten ainakin retkeilijöiden on syytä varautua aivan kaikenlaiseen säähän.

– Eikä Kilpisjärvellä ole vielä alkanut edes terminen kesä. Utsjoella se on jo alkanut.

Mutta kylmää ei ole ollut Suomessa vain Lapissa. Vime yönä useilla paikkakunnilla oli yöhallaa. Kylmimmät hallat mitattiin Sallassa (-2,9 C), mutta myös Kainuussa ja eteläisimmillään Jyväskylässä Tikkakoskella mitattiin -2,4 C.

Suomi saa pian myös osansa Keski- ja Etelä-Euroopan helteistä, sillä kuuman ilman kieleke lipaisee Etelä-Suomea ja maanantaina lämpötila saattaa paikoin nousta hellelukemiin.

Kuumin lipaisu tosin ohittaa Suomen suurelta osin jo maanantain vastaisena yönä ja painuu saman tien Venäjälle. Yö voi etelässä olla hikinen.

Lisää lähipäivien säästä voi lukea Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle