Hyppää sisältöön

Katso video: "Tämä on upea päivä maailmalle" – Trump teki historiaa ja astui Kim Jong-unin kanssa Pohjois-Koreaan

Vajaan tunnin keskustelun aikana johtajat sopivat ydinneuvottelujen jatkosta ja Trump kutsui Kimin vierailulle Valkoiseen taloon.

Trump ja Kim astuivat yhdessä Pohjois-Korean puolelle
Trump ja Kim astuivat yhdessä Pohjois-Korean puolelle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat tänään tehneet historiaa: miehet kättelivät Koreoiden välisellä rajalla ja astuivat yhdessä yli Etelä- ja Pohjois-Korean rajalinjan.

Trump, Kim ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in vierailivat Koreoiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä sunnuntaina aamulla Suomen aikaa.

Trump on ensimmäinen virassa oleva Yhdysvaltain presidentti, joka astuu yli rajalinjan.

– Tämä on kunnia, Trump sanoi seistessään Kimin rinnalla ylityksen jälkeen.

– Tämä on upea päivä maailmalle, Trump jatkoi kameroiden räiskeessä.

Pieni askel ihmiselle, suuri kahdelle johtajalle. Donald Trump ja Kim Jong-un ylittivät Pohjois- ja Etelä-Korean välisen rajavyöhykkeen. Kuva: Yonhap / EPA

Kim sanoi Trumpille, että on mukava jälleen nähdä, eikä hän olisi koskaan uskonut näkevänsä Trumpia täällä.

Trump sanoi keksineensä eilen soittaa Kimille. Vierailu Etelä-Koreaan oli sovittu aiemmin.

Kättelyn jälkeen johtajat istuivat kuvattavina yhdessä.

– Sait meidät molemmat näyttämään hyviltä, Trump sanoi viitaten pelkoon, että Kim ei tartu kutsuun ja Trump saa siitä kritiikkiä.

– Kehittämämme suhde on merkinnyt paljon monille. Astuin ylpeänä rajan yli, Trump sanoi.

Nopea tapaaminen venähti vajaan tunnin keskusteluksi

Johtajat keskustelivat kättelyn jälkeen suljettujen ovien takana noin 50 minuuttia – enemmän kuin etukäteen kuviteltiin. Trump kertoi toimittajille jälkikäteen, että tapaamisessa päätettiin asettaa ryhmät jatkamaan keskeytyneitä neuvotteluja ydinohjelmasta.

Kiirettä sopimuksen saamiseen ei Trumpin mukaan ole.

Trump sanoi toimittajille myös kutsuneensa Kimin vierailulle Valkoiseen taloon.

– Koska tahansa hän haluaa. Haluamme ottaa seuraavan askeleen, katsotaan, mitä tapahtuu, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kim ja Trump kättelivät rajalinjan eteläpuolella Panmunjomissa. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Tausta: Mikä on tapaamisen merkitys – tässä kolme syytä

Maailma näyttää muuttuneen niin, että historialliset poliittiset tapaamiskutsut esitetään Twitterissä – ja historialliset tapaamiset järjestetään vuorokauden sisällä.

Tällaiseen ajatukseen voi päätyä, jos katsoo, mitä Yhdysvaltain, Etelä-Korean ja Pohjois-Korean myrskyisissä suhteissa on tapahtunut viikonlopun aikana.

1. Pikatreffit saivat alkunsa pikaviestipalvelusta

Alkajaisiksi presidentti Trumptarttui lempiviestintävälineeseensä Twitteriin ja esitti kutsun:

– Jos puheenjohtaja Kim näkee tämän, haluaisin tavata hänet rajalla, kätellä ja sanoa päivää, Trump kirjoitti Twitterissä varhain lauantaina Suomen aikaa.

Trumpin mukaan heitto oli spontaani. Pohjoiskorealaiset vastasivat pian tapaamisen kuulostavan kiinnostavalta.

Trump osallistui viikonloppuna G20-maiden tapaamiseen Japanin Osakassa ja jatkoi sieltä matkaansa Etelä-Koreaan, jossa hän on käynyt keskusteluja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanssa.

Aiemmin sunnuntaiaamuna presidentit vahvistivat yhdessä, että tapaaminen Kimin kanssa todella tapahtuu. Kaukana ovat viikkoja ennen ilmoitetut ja tarkoin pohjustetut tapaamiset – tai näin ainakin asia näyttäytyy julkisuuteen.

Lue lisää G20-tapaamisen tuloksista: Asiantuntija: Trumpin ja Xin huipputapaamisessa ostettiin lisäaikaa, mutta ongelmia se ei välttämättä ratkaise

Askel pohjoisen puolelle. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

2. Yksi askel on merkittävä symboli vuosikymmenten kiistassa

Trumpin ja Kimin tapaaminen ei ollut huippukokous. Etukäteen sen oli määrä olla lyhyt tervehdyskäynti Koreoiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Symbolisesti ja mediatapahtumana se on kuitenkin merkittävä. Kuten yllä todettu, Trumpista tuli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on astunut Pohjois-Korean puolelle. Pelkästään se on historiallista.

Jo lauantain lehdistötilaisuudessa Osakassa Trump sanoi olevansa tähän valmis.

Viime vuoden keväällä Etelä-Korean Moon ja Pohjois-Korean Kim suorittivat vastaavaa symboliikkaa raja-alueella, kun Kim astui Etelä-Korean puolelle ja Moon Pohjois-Korean. Johtajat myös istuttivat yhdessä puun.

Lue lisää viime vuoden rajatapaamisen merkityksestä: Analyysi: Kimiltä ja Moonilta tarvitaan enemmän kuin kauniita sanoja – Nuudelijutustelu luo mielikuvaa ystävyydestä, mutta ei riitä rauhaan

3. Edellinen tapaaminen meni lopulta mönkään – tämä voi parhaimmillaan pohjustaa onnistuneempaa tapaamista

Trump on tavannut Kimin huippukokouksessa kahdesti aiemmin. Viimeisin kokous Vietnamissa päättyi helmikuussa tuloksettomana.

On selvää, että yksi kättely rajoilla ei ratkaise Etelä- ja Pohjois-Korean vuosikymmenten riitoja tai saa Pohjois-Koreaa lopettamaan kiisteltyä ydinohjelmaansa. Silti jo hyväntahtoinen kättely ja keskustelut ovat eleenä merkittäviä ja voimakkaita. Parhaimmillaan ne vievät keskusteluja eteenpäin.

Soulilaisen Yonsein yliopiston apulaisprofessori John Delury arvioi etukäteen, että tapaaminen historiallisesti merkittävässä paikassa auttaa parantamaan maiden välisiä suhteita.

– Kyse ei ole vain ydinaseriisunnasta tai sopimuksesta, niin tärkeitä kuin ne ovatkin. Jos Trump ja Kim tapaavat ja voivat julistaa jonkinlaisen väliaikaisen sopimuksen, se on hienoa. Jos he tapaavat ja eivät (julkista sopimusta), se on myös ok. Jos he eivät tapaakaan, on hyvä, että Trump kuitenkin tarjoutui, hän kuvailee uutistoimisto AFP:lle.

Tutkija Joshua Pollack Middlebury Institute of International Studies -yliopistosta on skeptisempi.

– Televisiota varten järjestetty tapaaminen ilman asialistaa ei pyyhi pois vuotta liiallisia odotuksia ja pettymyksiä, hän huomauttaa.

Pollackin mielestä yhden sivun mittaiset kirjeet ja kädenpuristukset eivät nyt riitä.

Lue lisää Hanoin tapaamisen tuloksista: Analyysi: Trump ja Kim lähtivät Hanoista ilman diiliä – Mutta oli sittenkin hyvä, ettei lupauksia tehty hätäisesti

Pohjois- ja Etelä-Korean maiden välinen raja on erittäin raskaasti vartioitu. Kuva: Yonhap / EPA

Suosittelemme sinulle