– Ei hymyillä siellä!
Näin kuuluu yleisönä istuvan treenikaverin suusta, kun turkulaisen Frans Salmen kasvoille meinaa nousta pieni hymy kesken liikesarjan.
22-vuotias Salmi harjoittelee liikesarjoja yhdessä parinsa Linda Räkköläisen kanssa. He lähtevät pian Italiaan, Napolissa keskiviikkona alkaviin Universiadeihin. Kilpailuissa kohtaavat maailman parhaat korkeakouluissa opiskelevat urheilijat.
Kaikkiaan kilpailuihin lähtee Suomesta yli 80 urheilijaa. Suomen taekwondojoukkue on ennätyksellisen suuri: kahdeksan urheilijaa. Muista lajeista ainoastaan yleisurheilusta ja koripallosta lähtee Universiadeihin enemmän suomalaisurheilijoita.
Frans Salmi kilpailee liikesarjoissa pareissa. Hän ei uskalla toivoa liikoja, koska taustalla on puolitoista vuotta sitten sattunut nilkan loukkaantuminen.
– Putosin trampoliinilta teräsputken päälle ja ura meinasi päättyä siihen. Nyt nilkka kestää, mutta kyllä se aika kovia kokee, Salmi sanoo.
Liikesarjoissa urheilijat esittävät liikesarjoja, joiden puhtautta ja uskottavuutta tuomarit arvioivat. Osa liikesarjoista on ennalta määrättyjä, mutta liikesarjoissa kilpaillaan myös freestyle-sarjoissa, joissa kilpailijat kehittävät itse esitettävän liikesarjan, joka sisältää taekwondotekniikoita ja akrobatiaa.
Frans Salmen osalta freestyle on jäänyt turhan vähälle.
– Loukkaantumisen takia en ole päässyt tekemään freestylea. Se ratkaisee finaalissa mitalit. En ole sillä tasolla, jolla parhaat freestyle-kilpailijat ovat, mutta pareissa voisin ehkä pystyä kamppailemaan kärkipaikoista.
Universiadit lähimpänä olympialaisia
Korkeakouluopiskelijoiden Universiadit järjestetään joka toinen vuosi. Taekwondossa ja etenkin liikesarjoissa se on tärkeä kilpailu. Liikesarjoilla ei ole olympiastatusta, joten Universiadit on lähin vastine olympialaisille.
– Universiadeissa pääsee samaan monilajitapahtuman fiilikseen kuin olympialaisissa. Se on tärkeää, koska haaveilen siitä, että jonain päivänä me vielä pääsemme olympialaisiin, Frans Salmi sanoo.
Ottelun puolella kilpailu on hyvä harjoituskilpailu olympialaisia ajatellen. Universiadeista saa myös karsintapisteitä olympialaisiin – se on tärkeää heille, jotka tähtäävät Tokioon 2020.
Taso on kuitenkin Universiadeissa kova. Taekwondon huiput tulevat usein Aasiasta ja varsinkin, kun puhutaan korkeakouluopiskelijoista, eroja löytyy.
– Aasiassa voi opiskella yliopistossa taekwondoa pääaineena ja valmistua taekwondon maisteriksi ja tohtoriksi. Suomessa ollaan vähän eri asemassa. Meillä on hyvä valmennuskeskus ja pystymme tekemään tätä ammattimaisesti, mutta opiskelun ja urheilu-uran yhdistämisessä me jäämme kakkoseksi, Frans Salmi sanoo.
Nuoret urheilijat nousevat ryminällä
Iso osa Universiadeihin lähtevistä kilpailijoista valmentautuu Turussa, jossa toimii valtakunnallinen taekwondon valmennuskeskus. Turkuun saapuu urheilijoita muualta Suomesta hyvän valmennuksen ja oheispalveluiden perässä. Näin teki myös Frans Salmi, joka on kotoisin Lohjalta.
– Muutin Turkuun vain ja ainoastaan taekwondon perässä. Täällä on kaikki, mitä tarvitsen, jotta minusta voi tulla maailman paras, Salmi sanoo.
Valmennuskeskuksessa työskentelee Jarkko Mäkinen, joka toimii nuorten Olympiavalmentajana. Hän seuraa tyytyväisenä lajin kehitystä.
Harrastajamäärät ovat pysyneet vuosia 6000–8000 tienoilla, mutta kansainväliselle tasolle tähtäävien nuorten urheilijoiden määrä kasvaa koko ajan.
– Suomesta käy yhä enemmän nuoria ulkomailla ja se on hieno asia. Myös valmennuspuolella on hyviä uusia nuoria tekijöitä, joilla on hyvä näkemys siitä, mitä kansainvälinen menestys vaatii, Mäkinen sanoo.
Ottelijoiden tähtäimessä ovat seuraavaksi Tokion olympialaiset ensi vuonna. Se tulee uusille, kasvamassa oleville nuorille vielä nopeasti, joten Mäkinen katsoo toiveikkaasti Pariisiin 2024.
Tällä hetkellä taekwondon aikuisten maajoukkueessa on kolme ottelijaa.
– Seuraavan viiden vuoden aikana taekwondon aikuisten maajoukkue on mahdollista kasvattaa noin kymmenen henkilön kokoiseksi. Sitten on mahdollista menestyä ihan miten hyvin tahansa, Mäkinen sanoo.
Mitkä sitten ovat Frans Salmen tavoitteet Universiadien jälkeen?
– Minulla on ulkokilpailuista maailmanmestaruus Beach Taekwondosta, mutta sisältä haluan maailmanmestaruuden vielä voittaa. Se on siis tavoite.