Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ylen tieto: Porvoon epäillyt ampujat puhuvat suomea – Lehtitiedot: epäillyt ovat veljeksiä ja asuneet Suomessa

Poliisin mukaan hätäkeskukseen soittaneella on "kenties osuutta asiaan". Epäiltyjä kuullaan tänään tai huomenna.

Poliisioperaatio Koneistajantiellä Porvoossa 25. elokuuta.
Poliisioperaatio Koneistajantiellä Porvoossa 25. elokuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Porvoon poliisiampumisista epäillyt ovat asuneet Suomessa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan epäillyt olisivat muuttaneet Porvoosta Ruotsiin noin 15 vuotta sitten. Iltapäivällä Ilta-Sanomat kertoi, että epäillyt olisivat veljeksiä.

Illalla tavoitettu tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho ei vahvistanut tietoja Ylelle.

Ylen saaman tiedon mukaan Porvoon poliisiampumisista epäillyt miehet puhuvat ruotsin ja suomen kieltä.

Aiemmin tänään Huhta-aho kertoi Ylelle, että epäillyt miehet ovat syntyperäisiä ruotsalaisia ja toisella heistä on sekä Suomen että Ruotsin kansalaisuus.

Illalla MTV Uutiset kertoi, että ampumisen yhteydessä toiselta poliisilta vietiin ampuma-ase. HS uutisoi, että epäillyt olisivat majailleet kuukauden Porvoossa motellissa.

Jutun kuvaa klikkaamalla voit katsoa tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-ahon haastattelun maanantaina. Kuvassa tutkinnanjohtaja KRP:n tiedotustilaisuudessa sunnuntaina. Kuva: Yle

Yle esitti Huhta-aholle maanantaina iltapäivällä kysymykset, jotka tässä vaiheessa tutkintaa ovat hyvin kiinnostavia.

Missä epäillyt ovat tällä hetkellä?

Epäillyt ovat olleet Tampereen poliisiasemalla. Heitä ollaan siirtämässä näillä hetkillä, joten en ota kantaa sen tarkemmin heidän sijaintiinsa tällä hetkellä.

Milloin heitä kuullaan?

Epäiltyjä kuullaan tänään tai huomenna. Meillä on keskusrikospoliisin tutkijoita Tampereen alueyksikössämme. Teemme tässä myös yhteistyötä Sisä-Suomen poliisin kanssa.

Ylen tieto on, että epäillyt puhuvat suomen ja ruotsin kieltä. Millä kielellä tehtiin hätäkeskukseen soitto, jossa pyydettiin poliisipartiota Porvoon teollisuusalueelle puolenyön jälkeen sunnuntaina?

Tämä on asia, jota en kommentoi vielä tässä vaiheessa. Annetaan kavereiden itsensä kertoa, kun heitä päästään kuulemaan.

Totesitte eilen Ylen haastattelussa, että hätäkeskukseen soittanut on "mielenkiintoinen henkilö". Mitä se tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että hänellä (puhelun soittaneella) on kenties osuutta asiaan.

Kuinka kauan epäillyt ovat olleet Suomessa, ovatko he asuneet Suomessa?

En halua ottaa tässä vaiheessa kantaa tähän. Eivätköhän nämä herrojen vaiheet tule laajempaan tietoisuuteen jossain vaiheessa.

Silminnäkijöiden mukaan pakoauton jäljiltä on löytynyt maasta aseita, veitsi ja turvaliivit. Olivatko nämä ampumisista epäillyiltä henkilöitä?

Olen itse nähnyt kansalaisen ottaman videon tuosta tapauksesta. Siitä voi päätellä sen, että pakoautosta on heitetty nämä esineet maahan.

Miten poliisi tutkii epäiltyjen toimintaa?

Me otamme huomioon kaiken, mitä on tapahtunut ennen näitä ampumisia ja niiden jälkeen. Nämä asiat selvitetään riittävän laajasti.

On varmaankin selvää, että poliisi vaatii epäiltyjen vangitsemista. Missä istunto pidetään?

Se pidetään Vantaalla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Kuullaanko epäiltyjä videon yhteydellä vai tulevatko he paikalle?

Meillä on rauhassa tätä aikaa pohtia. Vangitsemisvaatimus tulee jättää käräjäoikeuteen keskiviikkona puoleen päivään mennessä.

Etsiikö poliisi vielä muita tapaukseen liittyviä henkilöitä?

Poliisilla on aina mielessä yksi sääntö. Se on se, että oliko tässä kaikki.

Sitä selvitellään parhaillaan, onko kaksi ollut kaksi. Vai onko kaksi ollut enemmänkin kuin vain kaksi.

Oliko tässä ansa?

En lähde tätä asiaa spekuloimaan tässä vaiheessa. Kaikki vaihtoehdot otetaan huomioon.

Tekeekö poliisi yhteistyötä Ruotsin poliisin kanssa?

Suomen poliisi on tehnyt ollut alusta lähtien yhteistyötä Ruotsin poliisin kanssa.

Liittyykkö porvoolainen Motelli On Line tapaukseen?

Meillä oli eilen iltapäivällä pientä toimintaa tähän kohteeseen liittyen. Toiminnan luonnetta ei ole syytä tässä sen enempää tarkentaa.

Motelli On Line Porvoossa 26. elokuuta.
Motelli On Line Porvoossa 26. elokuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Epäillyt ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista kertoi aiemmin STT:lle, että epäillyt ovat tiettävästi syntyperäisiä ruotsalaisia. Asiasta ei Huhta-ahon mukaan ole kuitenkaan täyttä varmuutta.

Miehet ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994.

Tapahtumat saivat alkunsa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun kahta poliisia ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä pienteollisuusalueella Porvoossa. Poliisipartio oli saanut tavanomaisen hälytystehtävän hieman puolenyön jälkeen.

Kun poliisit pääsivät paikalle, heitä vaadittiin luopumaan aseistaan ja tämän jälkeen heitä ammuttiin välittömästi. Molemmat poliisit loukkaantuivat tapahtuneessa.

Toinen poliiseista on edelleen sairaalassa, hänen vammansa ovat vakavia. Toinen poliisi pääsi sunnuntaina pois sairaalasta.

Poliisi otti epäillyt kiinni eilen Ikaalisisssa

Poliisi otti epäillyt kiinni puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi Ikaalisissa eilen sunnuntaina puoli yhdeksän jälkeen illalla.

Poliisia kohti ammuttiin takaa-ajon aikana noin kymmenkunta laukausta. Kolme poliisin autoa vaurioitui takaa-ajossa, mutta henkilövahinkoja ei syntynyt.

Poliiseja tiellä E12 Hämeenkyrössä 25. elokuuta 2019. Poliisi otti kiinni kaksi henkilöä Tampereenseudulla tapahtuneen takaa-ajon päätteeksi. KRP epäilee, että kiinniotetut liittyvät Porvoon sunnuntain vastaisen yön ampumatapaukseen.
Poliiseja tiellä E12 Hämeenkyrössä 25. elokuuta 2019. Poliisi otti Porvoon poliisiampumisista epäillyt miehet kiinni eilen sunnuntaina Ikaalisissa takaa-ajon päätteeksi. Kuva: Mika Kanerva / Lehtikuva

Miehiä epäillään Porvoon tapahtumien osalta kahdesta murhan yrityksestä.

– Poliisipartio meni Koneistajantielle tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle. Tapahtumien kulusta poliisilla on hyvä käsitys, mutta epäiltyjen kuulemisella ja muulla esitutkinnalla uskotaan saatavan vielä lisätietoa asiaan, tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho sanoo.

Takaa-ajotilanteen osalta rikosnimikkeet tarkentuvat vielä esitutkinnan edetessä.

– Tehokkaan viranomaisyhteistyön avulla epäillyt saatiin kiinni alle 24 tunnissa ilman henkilövahinkoja. Yhteistyö oli tiivistä esimerkiksi Itä-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten kanssa, Huhta-aho kertoo.

Esitutkinta jatkuu nyt muun muassa epäiltyjen kuulustelemisella, teknisillä tutkimuksilla ja vihjeiden läpikäymisellä.

Valtakunnansyyttäjänvirastolle ei ole tähän mennessä tullut ilmoitusta, että poliisi olisi käyttänyt asetta Porvoossa tai epäiltyjen kiinnioton yhteydessä, kertoo STT. Poliisin tulee aina tehdä ilmoitus, jos asetta käytetään.

Valtakunnansyyttäjänviraston poliisirikosten tutkinnanjohtajan Heikki Steniuksen mukaan on mahdollista, että poliisi on käyttänyt asetta ja ilmoitus siitä tehdään myöhemmin lähipäivinä. On kuitenkin tavallista, että ilmoitus tehdään nopeasti, jopa samana päivänä.

Hälytyskeskukseen soitti "mielenkiintoinen henkilö"

Yksi keskeinen ja kiinnostava kysymys on, kuka soitti hätäkeskukseen sunnuntaiyönä heti puolen yön jälkeen.

Keskusrikospoliisi järjesti sunnuntaina tiedotustilaisuuden.

Yle kysyi tutkinnanjohtajalta, kuka soitti hätäkeskukseen sunnuntaiyönä.

– Hän on "mielenkiintoinen henkilö", tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho vastasi kysymykseen.

Poliisi ei ole suostunut kertomaan tänäänkään, mitä kieltä puhelussa käytettiin, kun soitto hätäkeskukseen tehtiin.

Ylen tieto siis on, että epäillyt puhuvat suomen ja ruotsin kieltä.

Poliisiylijohtaja kiittää kansalaisia yhteydenotoista

Poliisi on saanut runsaasti kansalaisilta viestejä ja yhteydenottoja poliisiampumisiin liittyen.

Poliisi sai kansalaisilta apua myös eilisiltaisessa kiinniottotilanteessa Ikaalisten seudulla.

– Poliisi sai tiellä liikkujilta apua pakoauton kiinnisaamisessa. Kansalaiset kertoivat, mihin suuntaan auto oli matkalla, kertoo Ylelle poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Kolehmainen kertoo, että poliisi on saanut paljon kannustavia viestejä.

– Kansalaiset elävät kollektiivisesti tässä mukana, Kolehmainen sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisipartiot tänään Porvoossa

Porvoossa tapahtuneen poliisiammuskelun vuoksi Itä-Uudenmaan poliisipartiot ovat olleet tänään maanantaina Porvoon keskustassa.

– Poliisi haluaa olla Porvoossa näkyvästi tänään paikalla. Kansalaisilla on varmasti paljon kysymyksiä liittyen näihin tapahtumiiin. Poliisi pyrkii heille vastaamaan ja lisäämään turvallisuuden tunnetta Porvoossa, kertoo Ylelle Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen.

Vaikka poliisi on jutellut kansalaisten kanssa tänään Porvoon kaduilla, tutkinnan yksityiskohdista ei ole katukeskusteluissa puhuttu.

Poliisi jatkaa niukkaa tiedottamistaan. Syy siihen on se, ettei poliisi halua kertoa median kautta sitä, mitä se tietää tapahtumista.

Lue lisää:

KRP: Porvoon poliisiampumisista epäillyt saatu kiinni Tampereen seudulla – ampuivat poliisia kohti ja ajoivat poliiseja päin

Tutkija Porvoon ampumisesta: Poliisin työ muuttunut vaarallisemmaksi 2000-luvulla – "Näkyy selkeä virkamiehen vahingoittamistarkoitus, jopa ansoittamista"

Nainen ajoi autoa, kun yhtäkkiä takaa lähti ohittamaan epäiltyjen poliisiampujien auto – silminnäkijät kertovat harvinaisesta operaatiosta

Ruotsalainen kriminologi: Ilmeisesti järjestäytynyt ruotsalainen rikollisuus oli asialla Porvoossa

Suosittelemme