Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Seurasimme karhujen elämää 360-kameralla kolme yötä: kuviin tallentui tuntikausia pentujen leikkejä, kameran käpälöimistä sekä yksi kuoppaan putoaminen

Ylen karhulähetyksessä karhuja on voinut seurata 360-kamerasta. Lähetys päättyy lauantaiaamupäivällä.

karhu, 360-kamera, insta360 pro, metsä, karhun ruokinta, kelo
Uroskarhun edessä näkyy Ylen käyttämä 360 asteen videokamera jalustoineen. Kuva: Timo Sihvonen / Yle
Heikki Rönty
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen karhusuora on päättynyt. Karhuja sai katsella suorassa lähetyksessä keskiviikon iltakuudesta alkaen. Lähetys päättyi lauantaina.

Karhujen kuvauspaikka on Suomussalmen Raatteessa, lähellä Venäjän rajaa.

Sosiaalisen median palveluista löytyy lyhyitä 360-videotallenteita karhuista muun muassa Kanadasta, mutta näin pitkää suoraa lähetystä ei tiettävästi ole aiemmin tehty.

Toimittajamme seurasivat striimiä ja päivittivät kohokohtia tähän artikkeliin.

Pääset katsomaan karhukameraa tästä linkistä.

Kuvaus tapahtui karhunkatselupaikalla, jota isännöi Markku Matero. Hän on antanut jokaiselle pidempään alueella liikkuneelle karhulle lempinimen. Yhden naaraskarhun nimi on Lerppahuuli.

– Se on joskus tapellut niin, että sen huuli on haljennut. Sillä on ollut huonoa tuuria pentujen kanssa, se on menettänyt useana vuotena pennut muille uroksille.

Uroskarhu voi tappaa pienet karhunpennut, jos ne eivät ole sen omia. Nyt Lerppahuuli on vienyt tämän kesän kaksi pentua jonnekin muualle, koska paikalla on myös Painonnostaja.

– Se on mahdottoman suuri ja leveä uroskarhu. Se on vähän ilkeä ja yksinäinen. Jos ruokapaikalla on muita kun se tulee, se ajaa ne pois, sanoo Matero.

Kolmas helposti tunnistettava karhu, jonka voi kuvissa mahdollisesti nähdä, on nimeltään Rikkosormi.

– Se on musta, iso karhu, jonka käpälän keskisormi on jostain syystä kynnen päällä.

Matero vie karhuille ruokaa päivittäin hiukan ennen iltaseitsemää. Eniten liikettä kamerassa näkyykin ruokinnan jälkeen aamukuuteen saakka. Yleensä paikalla käyvät syömässä ensin isot urokset. Naaraat ja pennut syövät vasta niiden jälkeen.

Suomessa on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan hiukan yli 2 000 karhua. Perinteisesti karhu on ollut Itä-Suomen asukki, mutta nykyään niitä tavataan myös keskempänä Suomea.

Kansanperinteessä karhu oli pohjoisten kansojen suuri toteemieläin, esi-isä ja pyhä veli.

Katso myös: Karhu - metsän pelätty kuningas, jonka nimeä ei saanut lausua turhaan.

Muita kameroita luonnonvaraisista eläimistä löytyy paljon, muun muassa Yle Luonto on esitellyt parhaat luonnon livekamerat ja Youtube-kanava Explore Live Nature Cams näyttää monipuolisesti eri eläinten elämää.

Artikkelin keskusteluosio on avoinna kello 13.7. kello 12:een saakka.

SEURANTA ON PÄÄTTYNYT

13.7. 8.52 Tämä seuranta päättyy nyt, keskustelu on vielä hetken auki. Koostamme myöhemmin parhaita paloja karhulivestä Ylen verkkosivuille. Haikein mielen suljemme kamerat ja lopetamme seurannan – nämä yöt ovat olleet kiehtovia ja karhut lumoavia! Sadoistatuhansista käynnistyskerroista päätellen myös yleisö on viihtynyt. Kiitokset koko tekijätiimin puolesta kaikille katsojille sekä kommentoijille ja hyvää kesää!

13.7. 8.48 Kolmeen yöhön on mahtunut paljon mielenkiintoisia hetkiä karhujen elämää: kuoppaan putoamisia, leikkimistä, toisille murisemista ja kiipeilyä. Etenkin pikku karhut ovat hurmanneet monia seuraajia. Välillä on myös jännitetty, miten käy kameran, kun pikkukarhut ovat tonkineet kaapelia ja maistelleet kameraa.

13.7. 8.41 Nyt näyttäisi siltä, että tämän suoran lähetyksen viimeiset karhut on nähty. Kamera sulkeutuu aamupäivän aikana. Aamuvirkut kerkeävät vielä hetken aikaa kelaamaan tallennetta taaksepäin karhuihin, sillä kamerassa on neljän tunnin puskuri ja viimeiset karhut kamerassa näkyvät viiden aikoihin.

13.7. 8.10 Näyttää, että viime yö on ollut melko hiljainen etenkin perjantain vastaiseen yöhön verrattuna. Eilen illalla havaittu pentujen kiinnostus kameraa kohtaan on kuitenkin myös yöllä jatkunut: neljän aikoihin pikku karhu kävi tutkimassa kameraa innokkaasti. Se työnsi välillä kuononsa kiinni kameraan, nuoli ja kaaputti sitä. Välillä se seisoskeli kahdella jalalla katsomassa, mikä ihme laite on kyseessä.

Kuvakaappaus 360-kamerasta: karhunpentu katsoo kameraa
Karhunpentu tökki, nuoli ja tutki kameraa innokkaasti. Kuva: Anna Leppävuori / Yle

13.7. 7.55 Hyvää huomenta! Vielä hetken karhuja kanssanne seuraa Yleltä Anna Leppävuori. Juuri nyt ei karhuja näy kuvassa, mutta vielä hetken ehtii kelata videota taaksepäin noin kello neljän tienoille. Silloin emo ja pennut ovat lähellä kameraa.

12.7 21.42 Seuranta loppuu nyt, mutta suora pysyy päällä vielä tämän yön. Se sammutetaan huomenna aamupäivästä. Kiitos jo nyt kaikille karhujen touhuja seuranneille ja keskusteluun osallistuneille! Kuulemme mielellämme palautetta tästä poikkeuksellisen pitkästä lähetyksestä :) Kommentteja saa ja kannattaa jättää vielä nyt viimeisenäkin yönä!

12.7 21.33 Myös pennut huomasivat pommit ja kiipesivät puuhun syömään niistä. Hyvin mahtuu kaksi yhtä aikaa samalle astialle!

12.7 21.28 Emo pitää kyllä kovaa kuria Painonnostajalle. Se ei päästä sitä lähellekään pentuja.

12.7 21.25 Yksi pennuista kävi äsken tutkiskelemassa kameraa. Kuinka söpöä!

Karhunpentu seisoo takajaloillaan
Pennut tiirailivat tarkasti lähistöllä olevaa karhua lauantai-iltana. (Ruutukaappaus) Kuva: Yle

12.7 21.20 Äitikarhu on kyllä todella varpaillaan. Heti kun Painonnostaja lähti liikkeelle, se nousi kaatuneen rungon päälle katsomaan tilannetta ja samalla pennut juoksivat lähipuihin.

12.7 21.11 Tilanne vähän rauhoittui, kun Painonnostaja jäi kauemmas syömään puussa olevasta astiasta.

12.7 21.06 Nyt on jännää! Painonnostaja on aivan emon ja pentujen lähellä. Yksi pentu on jo kiipeämäisillään puuhun. Saapa nähdä, milloin emo ärähtää.

12.7 21.04 Pennut pääsivät myös syömään!

12.7 21.04 Emo tuli paikalla ajamaan Painonnostajan pois. Se uskoi vasta kolmannella ärähdyksellä. Melko vauhdilla ne juoksevat. Painonnostaja jäi kuitenkin kauemmas pälyilemään.

12.7 20.46 Nyt se nousi seisomaan puuta vasten ja ruokailemaan "pommista". On se komean kokoinen eläin!.

12.7 20.40 Nopeasti uskalsi taaempana odotellut Painonnostaja tulla paikalle.

12.7 20.37 Nyt taisi kuulua sellaisia ääniä, että karhu päätti että parempi palata metsään. Josko nyt olisi Painonostajan vuoro ruokailla.

12.7 20.25 Kauempana kiertelee isompi karhu, taitaa olla Painonnostaja. Se näyttäisi myös haluavan aterioimaan.

12.7 19.53 Kyllä näyttää ruoka maistuvan. Välillä karhu katselee tarkasti kauemmas, mitähän siellä on? Joko muuten huomasitte nuo jäätävän kokoiset kynnet?

12.7 19.32 Nopeasti ruokien jaon jälkeen ensimmäinen karhu hiippailee paikalle!

12.7 19.19 Nyt saapui Matero mönkijällään tuomaan ruokaa. Samalla hän peittelee kameran johdot, jotka karhut saivat eilen kaivettua esiin.

12.7 19.04 Myös emo ja pennut piipahtivat paikalla, mutta lähtivät puskaan piiloon, kun kuulivat auton äänen.

12.7 19.00 Lukijan kommentin perusteella karhut ovat käyneet jo kauempaa tiirailemassa, josko olisi ollut ruokaa tarjolla. Kohta sitä tulee!

12.7 18.46 Keräsimme jälleen yhteen eilisen parhaat palat! Katso kooste täältä.

12.7 18.15 Eilen illalla ensimmäinen karhu saapui paikalle kello 18.44. Katsotaan noudattavatko eläimet tänään samaa aikataulua.

12.7 17.15 Nyt päivällä karhut ovat tainneet olla päiväunilla, mutta parin tunnin päästä alkavat jälleen parhaat hetket seurata niiden touhuja. Illan tapahtumia seuraa tänään Johanna Laakkonen.

12.7. 14.15 Saimme myös kuvan Painonnostajasta. Kiitos näistä!

Karhu metsässä.
Kuva: Birgitta Tarvainen

12.7. 14.10 Katsoja lähetti kuvan tiistaiyöltä Rikkosormesta.

Karhu metsässä.
Luonnonvarakeskus arvioi, että Pohjois-Karjalassa on nyt 450-470 yli vuoden ikäistä karhua. Pentutuotoksi on arvioitu 110 pentua. Kuva: Birgitta Tarvainen

12.7. 9.58 Hiljainen aika on alkanut, karhuja tullee paikalle taas iltaseitsemän aikoihin. Karhuisäntä Markku Materon mukaan kuitenkin toisinaan karhuja saattaa näkyä päivälläkin – jos satut huomaamaan, päivitähän sen tuonne kommenttikenttään. Kuvaa voi sitten itse kukin kelata taaksepäin katsoakseen tapahtumia!

12.7. 9.11 Emokarhu alkoi yhtäkkiä haistelemaan ilmaa – samassa sen pennut tulivat emon taa, kuin turvaan. Hetken haisteltuaan ja kuikisteltuaan emo nousi puunrungon yli pennut tiiviisti kintereillään ja hissukseen paineli varvikkoon. Arvoitukseksi jäi, mitä emo haistoi. Nyt ei kuulu paikalta muuta kuin linnun laulua.

12.7. 9.03 Näyttää, että karhunpennut ovat saaneet syömisestä tarpeekseen – ne nujuavat valillä keskenään ihan reippaasti!

12.7.8.36 Suomussalmen Raatteella näyttää ripeksivän vettä. Siitä johtuen kameran kuvassa näkyy haaleita täpliä siellä täällä. Mutta karhuemoa ja pentuja ei näytä pikkusade haittaavan.

12.7. 8.20 Pennut näyttävät siirtyvän hiukan kauemmaksi kaapelista, eikä niiden kiinnostus (onneksi) näytä kohdistuvan kaapeliin. Toivottavasti tästä selvitään säikähdyksellä!

12.7. 8.12 Alla olevan kuvan etualalla näkyy pintaan noussut kamerakaapeli tummana, kaarevana juovana.

**12.7. 8.02 Nyt on jännät paikat:**Pennut kuopivat maata aivan pintaan nousseen kamerakaapelin vierellä, yksi jo siirti kaapelia tassullaan. Saas nähdä, pysyykö yhteys!

Karhunpentuja metsäisessä maastossa
Karhunpennut tonkivat maata pintaan nousseen kamerakaapelin ympärillä. (Ruutukaappaus) Kuva: Heikki Rönty / Yle

12.7. 7.55 Emo ja kolme pentua ovat saapuneet aamupalalle. On ne pennut kyllä aika messevän söpösiä!

12.7. 7.20 Keskustelussa on nyt yli 200 viestiä. Jos haluat nähdä ensin uusimmat viestit, paina keskustelun yläosassa näkyvää tekstiä "Käänteinen järjestys". Kätevää, eikö? Pian kommentoin sinne kuvaajamme havaintoja karhujen suhtautumisesta käyttämäämme kameraan.

12.7. 6.55 Muistattehan, että kuvaa voi kelata taaksepäin muutamia tunteja - tuntimäärä riippuu muun muassa siitä, millaisella laitteella katselet kuvaa. Kiitoksia ahkerille keskusteluosian päivittäjille, sieltä saa hyviä vinkkejä tapahtumista.

12.7. 6.46 Huomenta, seurantaa jatkaa Heikki Rönty. On ollut vilkas karhujen yö, parhaimmillaan kuvissa on ollut useita pentuja, naaras ja myös uros. Nyt tilanne on rauhallinen, eikä karhuja näy.

11.7 21.08 Tämä seuranta päättyy nyt tältä illalta, mutta suora pyörii läpi yön ja jatkuu vielä huomennakin. Tällä hetkellä kuvassa ei näy karhuja, mutta mikäli bongaat karhuja myöhemmin, kerro havaintosi jutun keskusteluosiossa!

11.7 20.25 Emo ja pennut viettivät pitkän aikaa kameran edessä ja poistuivat nyt paikalta. Jokohan Painonnostaja uskaltaisi takaisin paikalle?

11.7 20:03 Myös pennut uskalsivat kiivetä alas puusta ja tulla paikalle. Iso karhu jäi taaemmas odottelemaan vuoroaan.

11.7 19.58 Nyt ollaan jännän äärellä, kun karhut koko ajan nahistelevat ja ajavat toisiaan pois ruoka-apajilta.

11.7 19.56 Näyttää siltä, että painonnostaja otti vuorostaan paikan haltuun. Se on tällä hetkellä todella lähellä kameraa!

11.7 19.45 Aiemmin paikalla ollut jäi varovaisesti taaemmas odottelemaan ja kiertelemään. Tämähän menee jännäksi.

11.7 19.44 Toinen karhui saapui juuri paikalle ja ajoi paikalla olleen yksilön äkäisesti muristen pois!

11.7 kello 19.35 Nyt yksi karhu hiippaili paikalle. Tämä taitaa olla uros, sillä pentuja ei ole matkassa.

11.7 kello 19.11 Karhunkatselupaikan isäntäMarkku Matero saapui nyt paikalle laittamaan karhuille iltaruoan tarjolle. Toivotaan, että pian tämän jälkeen karhut uskaltavat paikalle.

11.7 kello 19.02 Karhujen paluuta odotellessa, voit katsoa parhaita paloja eiliseltä täältä. Sieltä löytyy muun muassa tallenne hetkestä, kun pentu putosi kuoppaan.

11.7 kello 18.51 Pennut tulivat juuri hyvin lähelle kameraa nuuskimaan sitä. Yhtäkkiä ne lähtivät nopeasti juoksemaan pois kuvasta, kun auto ajoi läheiselle parkkipaikalle. Yksi jopa kolautti kameraa.

11.7 kello 18.44 Näyttää siltä, että karhuemo saapui aikaisin paikalle pentujensa kanssa. Koko poppoo pyörii kameran edessä.

11.7. kello 18.09 Pikkukarhut ihastuttivat viime yönä. Eräs karhulähetyksemme katsoja oli ollut maanantain ja tiistain välisenä yönä katsomassa karhuja samassa paikassa, missä 360-suoraa parhaillaan kuvataan. Tässä hänen ottamansa kuva meidänkin lähetyksessämme nähdyistä pennuista:

Raatteessa otettu kuva kolmesta karhunpennusta.
Katsoja oli napannut tämän kuvan alkuviikosta samassa paikassa, missä Ylen karhulähetystä tehdään. Kuva: Birgitta Tarvainen

11.7. kello 17.44 Raatteessa näyttää tänään sateiselta. Toivottavasti karhut eivät sadetta pelkää.

11.7. kello 17.21 Melko pian, eli noin seitsemän aikaan ovat parhaat mahdollisuudet nähdä karhuja. Karhuja kanssanne odottelevat tänä iltana Yleltä Anna Leppävuori ja Johanna Laakkonen.

Tämä video on viime yöltä:

Karhu hakee ruokaa puussa olevasta pommista eli kuivamuona-astiasta.

11.7 kello 12.32 Kuten aiemmin arvelimmekin, näin päivisin paikalla on hiljaista. Iltaa odotellessa!

11.7. kello 8.09 Päivällä karhut luultavasti eivät käy kameran edessä, vaan seuraavan kerran niitä voi odottaa näkevänsä suorassa siinä seitsemän tienoilla illalla. Katsojat voivat kuitenkin jättää kommenttikenttään tiedon, jos ovat havainneet karhun. Päivitämme tähän artikkeliin tuoreimpia tietoja päivän aikana muun muassa katsojakommenttien perusteella.

11.7. kello 7.18 Myös esimerkiksi viiden tienoilla paikalla on hengaillut pitkään iso karhu. Kello 5.02 karhu on aivan kameran vieressä! Katsojamme havainnon mukaan paikalla oli myös pentuja, itse en niitä millään onnistu kuvasta löytämään. Kiitos kaikille katsojille, jotka olette yön aikana jatkaneet kommenttikentässä seurantaa!

11.7. kello 6.59 Yön aikana karhut näyttävät käyneen paikalla useasti! Siellä on myös pentuja emonsa kanssa! Huomaattehan, että liveä voi kelata myös taaksepäin joitakin tunteja? Esimerkiksi aamuyöllä kahtakymmentä vaille neljän tienoilla pennut ovat hyvin näkyvissä.

11.7. kello 6.49 Huomenta! Seurantaa jatkaa tänä aamuna Ylellä Anna Leppävuori. Juuri nyt ei näy karhuja, mutta lintujen laulua kuuluu!

10.7. kello 22.01 Seuranta loppuu tältä illalta, menen nyt hetkeksi nukkumaan (jos maltan), video jatkuu läpi yön. Odotettavissa on ainakin naaraiden käynti ja toivottavasti myös pentujen. Jos näette näitä, laittakaa viesti keskusteluosioon. Kiitos teille!

10.7. kello 22.00 Rikkosormi, suuri, lähes musta uros näyttää viihtyvän pitkään ruokapaikalla.

10.7. kello 21.30 Paikalla näyttää käyneen tähän mennessä uroskarhuja, jotka eivät siedä toisiaan. Kun toinen karhu lähestyy, poistuu syöntipaikalla oleva karhu aika vauhdilla.

10.7. kello 20.37 Karhut eivät tunnu juuri välittävän taustalla kuuluvasta koiran haukunnasta. Yksi ainakin viihtyy puunrungon lähettyvillä.

10.7. kello 20.11 Kuvissa on näkynyt jo useampia karhuja. Ne ovat valtavan kokoisia otuksia!

10.7. kello 20.05 Paikalle saapui toinen yksilö. Sen nimeä ei vielä tiedetä.

10.7. kello 20.02 Painonnostaja-niminen karhu poistui paikalta. Saapa nähdä, uskaltavatko muut karhut nyt tulla syömään.

Kuvakaappaus Karhulivestä
Karhulivessä on näkynyt usempi karhu. Niitä pääsee tarkastelemaan suhteellisen läheltä. (Ruutukaappaus) Kuva: Johanna Laakkonen / Yle

10.7. kello 19.48 NYT TULEE ENSIMMÄINEN KARHU, Painonostaja!

10.7. kello 19.45 Karhujen saama ruoka on liikesalaisuus, mutta saamamme tiedon mukaan tänään ne saavat kuivamuonaa ja läheisen kahvilan pannareita. Noita kuivamuona-astioita, jotka roikkuvat puussa, kutsutaan "pommeiksi".

10.7. kello 19.28 Nyt on karhut ruokittu ja kuvaajat ovat mökissä. Jos olisin kalassa, sanoisin että hyss... odotetaan hiljaa.

10.7. kello 19.00 Soitin kuvaaja Timo Sihvoselle - taustalta kuuluva koiran haukkuminen tulee vajaan kilometrin päästä. Koira ei siis ole kovin lähellä, mutta käyttämämme mikrofonit ovat aika herkkiä. Samalla selvisi alun viivästymisen syy, joka oli tietoturvaohjelmistossa.

10.7. kello 18.45 Onpa tuskastuttavaa odottaa karhuja. Tulisivat jo! Markku Matero laittaa tavallisesti karhuille ruokaa tarjolle noin kello 19, toivotaan että se houkuttelisi karhut paikalle.

10.7. kello 18.30 Kun kääntelette kuvakulmaa, näette taustalla pienen mökin ja autoja. Mökki on tarkoitettu karhukuvaajille, jotka ovat siellä yön yli.

10.7. kello 18.20 Heti pääsin korjaamaan itseäni: uutislähetys tehdäänkin eri paikasta, karhujen alue on vapaa ihmisistä. Kuvissa ei vielä näy karhuja, mutta koiran haukunta kuuluu jostain kauempaa.

10.7. kello 18.18 Suoran uutisraportin teon jälkeen urokset poistuvat karhujen alueelta. Suora uutislähetys alkaa kello 18.22.

10.7. kello 18.15 Hip-hei! Kuva saatiin näkyviin. Siinä näyttää olevan kolme urosta, nimeltään kuvaaja Timo Sihvonen, karhuisäntä Markku Matero ja toimittaja Jarmo Nuotio. Tekeillä on uutinen Pohjois-Suomen alueuutisiin - senkin teon näette nyt suorana.

10.7. kello 18.06 Tervetuloa seuraamaan liveä. Tänään päivystää Heikki Rönty. Varmaan teitä muitakin jännittää kovasti, milloin saadaan livelähetys käyntiin. Minä ainakin puren kynsiäni täällä. Selvitämme tilannetta.

Suosittelemme sinulle