Hyppää sisältöön

Norjan poliisi on jakanut tuhansien eurojen sakkoja merikalan maastavientirajoituksen rikkomisesta

Norjasta saa viedä pois itse pyydettyä merikalaa korkeintaan 10 kiloa viikossa.

Arkistokuva. Takavarikoitua turskaa Norjan tullissa Kivilompolossa heinäkuussa 2013. Kuva: Norjan Tullilaitos
Jyri Tynkkynen

NORJA Norjan poliisi on sakottanut viime päivinä useita kalastajia, jotka ovat yrittäneet viedä liian suuren kalasaaliin rajan yli Norjasta Suomeen (siirryt toiseen palveluun) Kivilompolon tai Karigasniemen kautta.

Viime viikolla poliisi sai kiinni kolme henkilöä, jotka olivat viemässä liikaa merikalaa pois Norjasta. Heillä oli laitonta kalaa 60–100 kiloa, ja sakot vaihtelivat 1 200 eurosta 2 000 euroon.

Kesäkuun alussa kuuden hengen seurue sai yhteensä 6 000 euron sakot noin 300 kilosta merikalaa, kun he yrittivät poistua Norjasta Suomeen.

Norjasta saa viedä ulkomaille korkeintaan 10 kiloa itse kalastettua merikalaa (siirryt toiseen palveluun). Rajoitus ei koske makean veden kaloja eikä esimerkiksi arvonlisäverovelvollisten yritysten myymää merikalaa.

Lisäksi virallisen norjalaisen kalastusopasyrityksen mukana kalastettaessa suurin sallittu merikalojen vientimäärä on 20 kiloa henkilöä kohti viikossa, mutta asia pitää pystyä todistamaan rajalla.

Kalanvientimääräystä kiristettiin viime vuoden alussa. Siitä lähtien ei ole myöskään hyväksytty sitä, että rajan yli voisi viedä yhden ennätyskalan kilorajoista riippumatta.

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle