Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Raskaana ollutta naista ammuttiin vatsaan Alabamassa, saikin itse syytteen sikiön taposta – kohun jälkeen syytteistä luovuttiin

Naisen saamien syytteiden perusteena oli, että hän vaaransi sikiön hengen aiheuttamalla itse riidan, joka johti hänen ampumiseensa.

"Emme palaa menneeseen" luki henkariin kiinnitetyssä viestissä aborttioikeuksia puolustavassa mielenosoituksessa New Yorkissa toukokuussa.
"Emme palaa menneeseen" luki henkariin kiinnitetyssä viestissä aborttioikeuksia puolustavassa mielenosoituksessa New Yorkissa toukokuussa. Kuva: Justin Lane / EPA
Minna Kurki
Avaa Yle-sovelluksessa

Raskaana ollutta naista ammuttiin vatsaan, mutta hän joutuikin itse syytetyksi sikiönsä taposta.

Yhdysvaltain Alabamassa näytelty erikoinen oikeustapaus sai alkunsa viime joulukuussa.

Viidennellä kuulla raskaana ollut 28-vuotias nainen ajautui tuolloin riitaan 23-vuotiaan naisen kanssa lapsen isästä. 23-vuotias ampui raskaana ollutta vatsaan, ja sikiö kuoli.

23-vuotiasta epäiltiin aluksi taposta, mutta valamiehistö kieltäytyi nostamasta syytteitä, sillä poliisin mukaan riidan aiheutti raskaana ollut nainen ja 23-vuotias ampui lopulta itsepuolustukseksi.

Sen sijaan valamiehistö halusi nostaa syytteet raskaana ollutta naista vastaan tahallisesta riidan aloittamisesta ja sikiön tappamisesta.

Alabamassa on mahdollista nostaa syytteet myös sikiön kuolemasta, jos se menehtyy väkivaltaisessa tapahtumassa. Vastaava laki on myös 37 muussa osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Syyte raivostutti naisten oikeuksia ajavat aktivistit, ja lakiasiantuntijat kysyivät, mitä muita tekoja saatetaan pitää sikiön vaarantamisena. Onko autolla ajaminen sellainen? Entä uiminen?

Keskiviikkona peliin puuttui lopulta paikallinen piirisyyttäjä, joka ilmoitti, ettei aio viedä syytteitä eteenpäin. Lynneice Washingtonin mukaan 28-vuotiaan syyttäminen ei olisi oikeuden etujen mukaista.

– Tässä surullisessa tapauksessa ei ole voittajia, vaan vain häviäjiä, Washington sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Tapaus tuli julki sen jälkeen, kun Alabaman lainsäätäjät olivat hyväksyneet osavaltioon Yhdysvaltain tiukimman aborttilain.

Sen myötä abortin tekeminen voisi viedä lääkärin vankilaan 10–99 vuodeksi, eikä aborttia sallitaisi edes raiskauksen tai insestin uhreille. Ainoa poikkeus tehtäisiin, jos raskaana olevan naisen henki on vakavassa vaarassa.

Lue myös:

Republikaanit haluavat muuttaa abortin sallivaa perustuslakia – Alabamassa aborttia ei sallittaisi edes raiskauksen urhille

Saarnaajan avioliiton ulkopuolinen suhde johti Yhdysvaltain ensimmäiseen aborttilakiin

Suosittelemme sinulle