Hyppää sisältöön

Sotilaat karkottivat epävirallisia kaivajia kansainvälisen jättiyhtiön omistamalta kuparikaivokselta Etelä-Kongossa

Glencoren tytäryhtiön kuparikaivoksella sattui viikko sitten maanvyöry, jossa kuoli yli 40 luvatonta kaivostyöläistä.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kongon demokraattisen tasavallan turvallisuusjoukot ovat karkottaneet epävirallisia kaivajia Glencore-kaivosjätin kuparikaivokselta Kongon eteläosassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tapaus on seurausta viikko sitten sattuneesta onnettomuudesta, jossa 43 epävirallista kaivostyöläistä kuoli maanvyöryssä Kamoto Copper Company -yhtiön kuparikaivoksella Kolwezissa. Kamoto Copper Companyn enemmistöomistaja on sveitsiläis-brittiläisen Glencoren tytäryhtiö.

Kaivoksella työskentelee arviolta 2 000 yksityistä kaivajaa laittomasti. Onnettomuuden jälkeen viranomaiset määräsivät heidät poistumaan kaivoksen alueelta, mutta kaivajat ovat uhmanneet kieltoa.

Kaivosyhtiö Glencore vahvisti lausunnossaan, että sotilaita on suorittamassa tehtävää kaivoksen luona. Yhtiö kuitenkin korosti vaatineensa heitä toimimaan maltillisesti ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

Köyhyys ja näköalattomuus ajavat kaivoksille

African Resources Watch -kansalaisjärjestön johtajan Emmanuel Umpulan mukaan osa yksityisistä kaivajista protestoi aiemmin karkotusmääräystä aluehallinnon rakennuksen edustalla. Turvallisuusjoukot kuitenkin hajottivat mielenosoituksen.

Järjestö toteaa sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että työttömyys ja köyhyys ajavat ihmisiä kaivamaan laittomasti suurten kaivosyhtiöiden valtauksilla, joiden kaikissa osissa yhtiöt eivät itse louhi. Viime vuosina kaivosyhtiöiden ja laittomasti kaivavien käsityöläisten välit ovat kiristyneet.

Kongon eteläosassa kaivetaan paljon sähköautojen akkuihin käytettävää kobolttia, kuparia ja muita arvomineraaleja. Alueella on yleisesti epävirallista kaivostoimintaa, jonka harjoittajat työskentelevät isoilla kaivoksilla laittomasti alkeellisilla työvälineillä: hakuilla, lapioilla ja ämpäreillä.

Kansalaisjärjestöt ovat aiemmin syyttäneet Glencorea (siirryt toiseen palveluun) Kongossa muun muassa kaivosten lähialueiden ilman saastuttamisesta, mikä on aiheuttanut hengitystiesairauksia.

Kongon demokraattinen tasavalta on luonnonvaroiltaan rikas, mutta yksi maailman korruptoituneimmista maista.

Aiheesta muualla:

Kauppalehti: Kongon kaivosturma tappoi 41 — kaivoksen on määrä toimittaa kobolttia Kokkolan jalostamoon (siirryt toiseen palveluun)

Financial Times: Congolese army deployed to Glencore copper mine following deaths (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle