Hyppää sisältöön

Kuningasboa Tuure ei ole helppo asiakas palomiehelle – kuopiolaiset pelastajat saivat kädestä pitäen oppia käärmeiden käsittelyssä

Kuka tahansa saa pitää lemmikkinä myrkkykäärmettä. Eläinten hyvinvointilakiin suunnitellaan lajilistaa.

Palomies Markku Hakonen esittelee kuningasboaansa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuningasboa Tuure lipoo kielellä ilmaa ja odottaa rauhallisena vuoroaan.

Käärmeharrastaja ja palomies Markku Hakonen on kutsuttu Pohjois-Savon pelastuslaitokselle opettamaan kuopiolaisia palo- ja pelastusviranomaisia käsittelemään käärmeitä. Ensiksi harjoitellaan pienellä viljakäärmeellä.

Vapaaehtoisia käsiä nousee. Käärmeen käsittely tehdään pareittain. Toinen parista ottaa otteen eläimestä käärmepihdeillä ja toinen varsinaisen otteen kolmella sormella tiukasti käärmeen niskasta. Ryhmästä huudellaan ohjeita.

– Älä päästä sitä karkuun. Purista tiukemmin.

Hikisen äherryksen jälkeen viljakäärme vetäytyy kiltisti kerälle pussiin. Palomiesten kasvoilla näkyvät helpotuksen ilmeet.

Käärmeen käsittely vaatii taitoa

Palopäällikkö Petteri Hynösen mukaan pelastajille tulee vuosittain eteen tilanteita, joissa on otettava kiinni karkuteille lähtenyt lemmikkikäärme. Naapuripelastuslaitoksella oli myös tehtävä, jossa kyy oli luikerrellut sisälle taloon, Hynönen muistelee. Särkänniemessä Tampereella puolestaan etsitään parhaillaan kadonnutta anakondaa.

– Koskaan ei voi tietää, mitä on vastassa. Pelastajille se on erilainen pelastustehtävä. Koulutuksella halutaan parantaa omia valmiuksia erikoisempien eläinten pelastamisessa.

Käärmeen käsittelyssä käytetään erityisiä käärmepihtejä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Käärme pääsee karkuun kahden euron kolikon kokoisesta reiästä

Vs. valmiuspäällikkö Antti Haatajalle käärmeen kohtaaminen oli ensimmäinen kerta. Liukasliikkeisen viljakäärmeen kiinniottaminen ei ollut mikään helppo tehtävä.

Haataja sai kokea käärmeen kohtaamisen aidosti. Viljakäärme pääsi irti pihdeistä ja ennätti napata sormenpäästä.

– Oli kuin neulalla olisi pistänyt. Täytyy lääkäristä varmistaa jäykkäkouristusrokotus. Tehtävä kuitenkin tuli loppuun suoritettua, Haataja virnistää.

Kuopiolaiset palo-ja pelastusviranomaiset harjoittelevat viljakäärmeen kiinniottamista. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Lemmikkikäärmeitä karkaa ajoittain. Yleensä se johtuu omistajien huolimattomuudesta.

Käärmeet pääsevät luikertelemaan ulos yllättävän pienistä koloista, muistuttaa seitsemän vuotta käärmeitä harrastanut Markku Hakonen.

– Terraarion kansi on hyvä pitää suljettuna, sillä käärme litistää itsensä helposti ulos jopa parin sentin kokoisesta reiästä. Joillakin käärmeillä on myös voimia työntää luukkuja auki. Terraarion päällä kannattaa pitää painoa, Hakonen painottaa.

Laki ei säätele matelijoiden pitoa

Suomessa saa kuka tahansa pitää lemmikkinä myös myrkyllisiä käärmeitä, esimerkiksi kobraa, mambaa tai kalkkarokäärmettä. Eläinsuojelulaki ei rajoita käärmeiden pitoa millään tavalla. Laki edellyttää ainoastaan, että matelijoille täytyy olla niille soveltuvat tilat.

Valmisteilla olevaan eläinten hyvinvointilakiin on suunnitteilla lajilista, joka voi tuoda muutoksia matelijoiden tuontiin ja pitoon.

Vapaaehtoinen Herpille koti -rinki auttaa ja neuvoo viranomaisia ja yksityisiä sammakkoeläinten ja matelijoiden omistajia ongelmatapauksissa. Suomessa arvioidaan olevan lemmikkinä tuhansia käärmeitä.

Kuningasboa Tuure oli tällä kertaa hieman ärhäkkäällä tuulella, joten ensikertalaisilta kuopiolaisilta käärmeen pelastajilta sen käsittely jäi opettelematta.

Juttua muokattu 8.7. klo 8:45: Aiemmin jutussa kerrottiin, että Suomessa olisi lemmikkeinä joitakin satoja käärmeitä. Korjattu lukumäärä tuhansiksi.

Lue lisää:

Mies kyllästyi Suomessa vellovaan kyyvihaan ja alkoi pelastaa niitä – 3 vinkkiä, joiden avulla pääset kotipihan kyistä eroon tappamatta niitä

Vantaalla kadonnut kuningasboa Olli palautettiin omistajalleen – naapuri huomasi rappukäytävän rakenteista pilkottavan jättiläiskäärmeen

Suosittelemme sinulle