Energiayhtiö Fortum kertoo saaneensa hyviä kokemuksia Porin Mäntyluodon tuhkanjalostamon koetoiminnasta.
Fortum on kokeillut niin sanottua suljetun kierron järjestelmää, jossa laitoksessa tuhkasta eroteltu suola otetaan talteen.
– Olemme saaneet alustavasti lupaavia tuloksia pilottimittakaavassa, sanoo Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisujen liiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.
Koetoiminnan seuraavan vaiheen tavoitteena on, että laitoksessa tuhkasta eroteltu suola olisi sellaista, että sitä voitaisiin käyttää liukkaudentorjunnassa ja sorateiden pölynsidonnassa.
Tuhkanjalostamo otetaan käyttöön loppukesällä
Koko maan tuhkia käsittelevä laitos käynnistetään Mäntyluodossa näillä näkymin loppukesän tai alkusyksyn aikana.
Nykyluvalla Fortum saa laitoksen käynnistyttyä laskea suolan putkea pitkin avomerelle. Tämä on herättänyt Porissa voimakasta vastustusta ja Fortumin luvista on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen.
Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyy vuosittain noin 45 000 tonnia tuhkaa, josta kolmannes on suolaa.
Tuhka pitää puhdistaa, koska lain mukaan suolaa sisältävää jätettä ei voi enää kaatopaikata.
Suljettuun järjestelmään kolmen vuoden kuluttua?
Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisujen liiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa sanoo, että yhtiön tavoitteena on edelleen, että noin kolmen vuoden kuluttua Mäntyluodon tuhkanjalostamossa olisi käytössä suljettu järjestelmä.
– Se on ollut tavoite alusta lähtien. On täysin realistista, että suolan talteenotto otetaan tulevaisuudessa täysimääräisesti käyttöön.
Fortum jatkaa Mäntyluodon laitoksessa koetoimintaa ensi kesään asti varsinaisen toiminnan rinnalla. Yhtiö on tehnyt tästä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.