Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomalaisnimet esillä seuraavaksi IMF:n pääjohtajaksi – Katainen, Rehn ja Stubb mainittu tähän mennessä

Christine Lagarden ehdokkuus EKP:n pääjohtajaksi käynnisti spekulaatiot.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) logo
Kansainvälisen valuuttarahaston pääkonttori sijaitsee Washingtonissa Yhdysvalloissa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA
Aapo Parviainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan paikka tuli avoimeksi seuraajan etsinnälle saman tien, kun nykyinen pääjohtaja Christine Lagarde asetettiin ehdolle Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi.

Vaikka Lagarden valinta EKP:n johtoon ei ole täysin varma, käydään IMF-pomon ympärillä täyttä nimirulettia. Lisäksi EKP:n pääjohtajuus vaihtuu vasta ensi vuoden lokakuussa.

Tämä ei ole estänyt uutistoimisto Bloombergia kertomasta joukosta henkilöitä, jotka ovat mahdollisia ehdokkaita huippuvirkaan.

Bloombergin listalle on päässyt kaksi entistä Suomen pääministeriä, Jyrki Katainen ja Alexander Stubb sekä Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Rehn oli vahva ehdokas myös EKP:n pääjohtajaksi.

Bloombergin listauksessa kärkisijalla on kuitenkin Ison-Britannian entinen valtiovarainministeri George Osborne. Häntä veikkaa vahvaksi ehdokkaaksi myös brittiläinen Financial Times -lehti keskiviikkoisessa artikkelissaan.

IMF:n pääjohtajaksi on perinteisesti nimitetty eurooppalainen henkilö. Vastavuoroisesti Maailmanpankin johtaja tulee Yhdysvalloista. Kyse on suurimpien rahoittajien keskenään sopimasta käytännöstä, josta tuskin nytkään poiketaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto on vuonna 1944 perustettu järjestö, jossa on jäsenenä 189 maata. Järjestö lainoittaa talouskriisiin joutuneita maita.

Lainoituksen ehtoja on monesti kritisoitu liian ankariksi. Euroopan unioni ja IMF olivat usein eri linjoilla esimerkiksi Kreikan rahoittamisen ehdoista eurokriisin aikana.

IMF:n pääkonttori sijaitsee Washingtonissa Yhdysvalloissa.

Lue myös:

Eu ja IMF riitelevät Kreikan velkatilanteesta

EU-komissio ei niele IMF:n Kreikka-kritiikkiä

Suosittelemme