Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen ei niele kokonaan ministerin tuoretta arviota, että raidehankkeet lykkääntyvät jopa hallituskauden yli.
Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) kertoo STT:n haastattelussa että esimerkiksi Turun ja Helsingin tai Tampereen ja Helsingin välistä nopeaa junaa tuskin päästään rakentamaan tämän hallituskauden aikana. Hankeyhtiöitä päästään perustamaan todennäköisesti vasta loppuvuonna, koska rahoitus on Marinin mukaan auki.
Janne Virtanen sanoo, että on pitkälti samaa mieltä oppositiossa olevan kokoomuksen puheenjohtajan, turkulaisen Petteri Orpon (kok.) kanssa. Orpo kertoi mielipiteensä Turun Sanomien (tilaajille) haastattelussa perjantaina.
– Tässä on poliittisesta tahdosta nyt kysymys. Suunnitteluvalmius Turun ja Helsingin väliseen junayhteyteen on pitkällä ja nyt pitää vaan päättää halutaanko tällaista hanketta vai ei. Mistään muusta se ei ole enää kiinni. Sen jälkeen suunnittelu etenee ja vaiheittainen toteutus etenee. Päätös on hallituksen käsissä.
Edellinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus perusti isoja raidehankkeita varten emoyhtiön Pohjolan Rautatiet Oy:n tämän vuoden alussa. Varsinaisia hankeyhtiöitä ei kuitenkaan ehditty perustaa hallituksen eron vuoksi.
"Liian ruusuinen kuva"
Marinin mukaan hankeyhtiöt ovat monimutkaisempi ja haastavampi kokonaisuus kuin tähän mennessä on kenties ymmärretty.
– Minulla on sellainen käsitys, että eri tahoilla, niin alueilla, kunnilla kuin ehkä kansanedustajilla, on ollut liian ruusuinen kuva siitä, miten näitä isoja hankkeita voitaisiin hankeyhtiöiden kautta toteuttaa, Marin toteaa.
Marinin mukaan eri tahoille on saattanut muodostua käsitys, että muutaman miljoonan euron panostuksilla päästäisiin nopeasti toteuttamaan miljardien eurojen raideinvestointeja.
– Näiden kolmen ison raideyhteyden kohdalla puhutaan noin 350 miljoonasta eurosta pelkästään suunnittelun osalta. Ei voi olla niin, että käytettäisiin tämmöinen raha suunnitteluun ilman, että on minkäänlaista varmuutta siitä, että näillä hankkeilla on mahdollisuus toteutua.
Tavoitteena nyt Espoon kaupunkiradan toteutus
Varsinais-Suomen liitto on toivonut, että tunnin junasta saataisiin rakentamispäätös jo tänä vuonna.
– Tietysti toivon, että se ei lykkäänny. Jos lykkääntyy, niin suunnitelmat ovat valmiina ensi hallituskaudella. Toistaalta Marin totesi haastattelussa, että Espoon kaupunkiradasta saatettaisiin tehdä päätös jo tänä vuonna. Se liittyy tunnin junayhteyteen Turkuun ja on se toteuttamisvalmis osa. Meidän tavoitteena on, että Espoon kaupunkirata saisi syksyn budjettiriihessä käynnistyspäätöksen ja tunnin juna lähtisi siitä liikkeelle. Vaiheittain näitä isoja hankkeita tehdään joka tapauksessa, edunvalvontajohtaja Janne Virtanen sanoo.
Hallitusohjelmaan raidehankkeet Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja itään on kirjattu kokonaisuutena, eikä päätöksiä siitä ole tehty, mikä raideyhteys tehdään ensiksi.
Virtanen uskoo, että hankeyhtiöiden rahoituspohja selviää syksyllä, koska neuvotteluja esimerkiksi radan varren kuntien kanssa on käyty jo viime vuonna.
– Vaatii varmasti vielä työtä, mutta uskon, että se malli löytyy. Perinteisesti infran rahoitukset on hoidettu suoraan valtion budjetista, joten hankeyhtiöt ovat uudenlainen malli. Totta kai siinä on silloin käynnistysvaikeuksia. Toisaalta viime hallituksen aikana valtiovarainministeriön johdolla tehtiin pohjatyötä ja esimerkiksi radanvarsikunnat kävivät aiheeseen liittyen pitkällisiäkin keskusteluja valtion kanssa viime talvena.
Lue lisää:
Turun ja Helsingin välistä tunnin junaa vastustava adressi luovutetaan liikenneministerille
Varsinais-Suomen yrittäjät kansanedustajille: Tunnin juna ja DI-koulutuksen laajennus tärkeitä
Luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristövaikutusten arviointia tunnin radalle
Tamperelainen liikenneministeri ei ole vakava uhka Varsinais-Suomen nopealle junayhteydelle, uskoo edunvalvontajohtaja – "Faktat puhuvat puolestaan" Jättimäiset ratahankkeet etenevät nyt, lupaa hallitus – Näin pääkaupunkiseudulla on reagoitu, Espoo harmissaan: "Olisi ollut mahdollisuuksia pidemmälle"