Hyppää sisältöön

Katso, mistä yliopistojen opiskelupaikoista kilpailtiin kovimmin – Maria Korpela pääsi ensiyrityksellä lääkikseen, vaikka todistuksessa ei ole laudatureja

Tutki jutun lopussa olevasta taulukosta, missä koulutuksissa kisa oli tiukin ja mihin pääsi helpoiten. Mukana on lähes 400 hakukohdetta.

Maria Korpela kannustaa jatkamaan lukemista, jos opiskelupaikka korkeakouluhaussa jäi tällä kertaa haaveeksi. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Helsinkiläinen Maria Korpela on unelmoinut lääkärin ammatista pienestä tytöstä lähtien. Valintakoetta varten hän uurasti kuukausia.

Kun tiedot korkeakoulujen yhteisvalinnoista kesäkuun lopulla tulivat, keräsi Korpela rohkeutta kaksi tuntia ennen kuin uskalsi katsoa omat tuloksensa.

Opiskelupaikka Turun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta irtosi ensimmäisellä yrityksellä.

– Se oli paras fiilis ikinä. Jokaikinen sekunti lukemisesta oli tuon fiiliksen arvoinen.

Turkuun valittiin 145 uutta opiskelijaa ja sinne oli hieman helpompi päästä kuin Helsingin yliopistoon, jossa rima oli korkeimmalla. (siirryt toiseen palveluun)

Korpelan pisteet olisivat riittäneet myös Helsinkiin, mutta hän ei hakenut kotikaupunkiinsa.

– Mun unelma on aina ollut päästä Turkuun.

Lue myös: Katso, mihin koulutuksiin ammattikorkeakouluissa on vaikeinta päästä – Sanna Rauta sai unelmiensa opiskelupaikan ja kertoo nyt, millainen asenne häntä auttoi

Taidealat valtasivat taas kärkipaikat

Vaikka lääketieteitä on vaikea päästä opiskelemaan, kaikkein kilpailluimmat hakukohteet yliopistoissa löytyivät tänäkin vuonna taidealoilta.

Taidealoilla hakijoita on paljon, mutta opiskelupaikkoja vähän. Esimerkiksi näyttelijäopintoihin ensisijaisesti Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun tähdänneitä oli yli 850. Koulutukseen hyväksyttiin 12 hakijaa.

Myös psykologian ja logopedian opiskelupaikkojen saaminen oli jälleen kiven alla.

Jutun lopussa on taulukko, josta voit katsoa tarkempia tietoja liki neljästäsadasta yliopistojen hakukohteesta. Voit etsiä ja selata tietoja hakijoista, valituista ja sisäänpääsyprosenteista.

Allaolevasta taulukosta näet yliopistojen 20 hakukohdetta, joissa hyväksyttyjen opiskelijoiden määrä oli pienin ensisijaisten hakijoiden määrään verrattuna.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen eri koulutukseen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa ja mieluisin kohde ilmoitetaan ykkössijalle.

Kerroimme huhtikuussa, mitkä olivat korkeakoulujen tämän vuoden yhteishaun 600 suosituinta hakukohdetta ja kuinka paljon niissä oli aloituspaikkoja ja ensisijaisia hakijoita.

Läheskään kaikkia ei valittu ensisijaiseen hakukohteeseensa. Ensisijaisen hakijan ohi menivät paremmat valintakoepisteet tai todistusarvosanan saaneet, vaikka hakukohde ei olisikaan ollut heille mieluisin.

Opiskelupaikkaa vaille jäi yhteishaussa yli 100 000 hakijaa.

Luonnontieteissä kilpailua oli vähiten

Helpommin tavoitettavia korkeakoulupaikkoja löytyi tänäkin vuonna etenkin matemaattis-luonnontieteellisiltä aloilta. Näillä aloilla opiskelupaikkoja on paljon.

Vaikka ensisijaisia hakijoita koulutuksiin on vähemmän, ei opiskelupaikka silti irtoa ilman riittävää osaamista.

Allaolevasta taulukosta näet yliopistojen 20 hakukohdetta, joissa hyväksyttyjen opiskelijoiden määrä oli suurin ensisijaisten hakijoiden määrään verrattuna.

Ensisijaisia hakijoita ei riittänyt kaikille aloituspaikoille. Heidän joukostaan hyväksyttyjen lisäksi opiskelijoita valittiin alempien hakutoiveiden perusteella enemmän kuin kilpailluissa koulutuksissa.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Olipa koulutus kilpailtu tai ei, valituiksi tulleiden piti ilmoittaa 8. heinäkuuta mennessä, ottavatko he tarjotun paikan vastaan. Vapautuvia paikkoja tarjotaan varasijoille jääneille heinäkuun loppuun asti.

Lisähakuja vapaiksi jääneille opiskelupaikoille järjestetään etenkin ammattikorkeakouluissa. Tiedot niistä löytyvät Opintopolku (siirryt toiseen palveluun)-verkkopalvelusta.

Ensi vuonna ei tarvitse jännittää

Maria Korpela on helpottunut siitä, että sai paikan heti ensimmäisellä yrityksellä 19-vuotiaana.

Hän aloitti valmistautumisen rankaksi tiedettyyn pääsykokeeseen lokakuussa syksyn ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Apuna oli alusta lähtien valmennuskurssi ja opiskelutahti kiihtyi keväällä, kun lonkkaleikkaus esti urheilemisen.

– Lukemisesta tuli elämäntapa, nautin siitä.

Maria Korpela harrastaa karatea. Leikattu lonkka paranee hyvää vauhtia ja tähtäimessä ovat junioreiden Euroopan mestaruuskisat tammikuussa. Korpela tavoittelee urheilussa toista unelmaansa. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Vaikka Korpelan ylioppilastodistus on hyvä, sieltä ei löydy yhtään laudaturia.

Korpela arvioi, että hän ei pääsisi todistuksellaan lääkikseen ensi vuonna ja valintakokeen kautta pääseminenkin voisi olla tätä vuotta vaikeampaa.

Lääketeteellisen alan koulutuksiin valitaan ensi kevästä lähtien ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella 51 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) uusista opiskelijoista.

Korpela olikin jo ilmoittautunut syksyn ylioppilaskirjoituksiin korottamaan arvosanojaan.

– Onneksi ei tarvitse mennä.

Jos ovet eivät olisi auenneet lääkikseen, hän olisi pyrkinyt ensi vuonna "ihan täysillä" uudelleen ja samoin vielä seuraavanakin vuonna. Sen jälkeen hän olisi harkinnut opiskelua Saksassa.

– Mutta unelma on nyt toteutunut. Toinen unelma on karaten arvokisamitali.

Etsi itseäsi kiinnostavat hakukohteet ja koulutusalat

Taulukkoon on koottu lähes 400 yliopistojen hakukohdetta. Mukana eivät ole maisterihaun, avoimen väylän eivätkä tiedekilpailuissa menestymisen kautta saadut opiskelupaikat.

Hausta on jätetty pois koulutukset, joihin ei hyväksytty yhtään hakijaa. Lähinnä niitä ovat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian koulutukset, joissa aloituspaikkojen määrää ei määritelty etukäteen.

Jos haluat verrata tuoreita lukuja viime vuoden lukuihin, löydät ne elokuussa 2018 julkaistusta jutusta.

Voit tehdä taulukosta hakuja tutkinnon, koulutusalan, yliopiston ja paikkakunnan mukaan. Hakijoiden määrä on ensisijaisten hakijoiden määrä. Valitut voivat olla myös muita kuin ensisijaisia hakijoita

Taulukkoa ladataan

Suosittelemme sinulle