Hyppää sisältöön

"Menetkö treenaamaan vai vietätkö päivän krapulassa?" Sairaalareissun jälkeen Maria Huntington teki elämänmuutoksen – parikymppisen urheilijan ura lähti rakettimaiseen nousuun

Uusia ennätyksiä jatkuvasti tehtaileva seitsenottelija Maria Huntington on päätynyt vuodessa tuntemattomuudesta iltapäivälehtien lööppeihin.

Maria Huntington Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

TAMPERE. Maria Huntington puhuu paljon. Ei pelkästään itsestään, vaan hän myös kyselee toimittajan ja kuvaajan työstä, kun Yle Urheilu on saapunut tapaamaan häntä Tampereelle.

Huntington, 22, on kutsunut vieraat uuteen kotiinsa, jonne hän muutti avopuolisonsa kanssa keväällä. Kuvaukset sattuivat sopivaan aikaan, sillä keittiön ja olohuoneen sisustus alkaa olla vihdoin valmiina.

Nopeasti käy selväksi, että haastateltavana on poikkeuksellisen avoin urheilija. Komeetan lailla suomalaisen yleisurheilun huipulle noussut seitsenottelija uskaltaa olla haastattelutilanteessa oma itsensä.

Tämä kaikki on hänelle vielä hieman uutta. Vuosi sitten kukaan yleisurheilupiirien ulkopuolella ei tiennyt mitään Maria Huntingtonista. Nyt hän jakaa juhannusviikonlopun iltapäivälehden kannessa treenivinkkejä suomalaisille (siirryt toiseen palveluun).

Huntington on ansainnut huomion kovilla urheilutuloksillaan. Hän on tehnyt tänä kesänä seitsenottelussa ennätyspisteensä 6053, jotka riittävät nuorten Euroopan tilastossa seitsemänteen sijaan. Huippuonnistumisella hän voi yltää mitaleille tällä viikolla 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa.

Yksittäisissä lajeissa Huntington on tehnyt tänä kesänä ennätyksensä kuulantyönnössä, pituushypyssä, korkeushypyssä ja sadan metrin aidoissa.

Jotkut tuloksista ovat olleet jopa häkellyttävän kovia. Sadan metrin aidoissa (13,11) Huntington on painellut lähes yhtä kovaa kuin lajin parhaat suomalaiset erikoisnaiset. Pituushypyssä hän on ennätyksellään 644 kauden kotimaan tilastossa toisena. Kauden paras tulos on vain 20 senttiä huonompi kuin Taika Koilahdella, joka taistelee nuorten EM-kisoissa pituusmitalista.

Maria Huntington hyppäsi viime viikolla Tampereen GP-kisassa jopa 656, mutta se oli tuulitulos. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Huntington kertoo elämästään poikkeuksellisen avoimesti sosiaalisessa mediassa. Yhteistyökumppanit ovat lähteneet mukaan, koska nuoren urheilijanaisen elämä kiinnostaa monia.

– Haluan olla sosiaalisessa mediassa mahdollisimman aito ja avoin. Ihan kaikista henkilökohtaisimmat asiat eivät minun osaltani sinne kuulu, Huntington sanoo.

Silti hän puhuu suomalaisurheilijaksi poikkeuksellisen suoraan käynneistään psykologilla, virheistään ja epäonnistumisistaan. Huntington on kertonut jopa takavuosien liiasta juhlimisestaan ja sen vaikutuksesta hänen urheilu-uraansa.

Joka toinen viikko tuli käytyä jossain ulkona.

Maria Huntington

Juhlimisen lopettamisella oli itse asiassa käänteentekevä vaikutus Huntingtonin uraan, mutta palataan siihen myöhemmin. Ensin pitää selittää, miten Huntington on päätynyt sellaiseen asemaan, että hänen juhlimisensa tai juhlimatta jättämisensä kiinnostavat näin paljon.

Maria Huntington on rakentanut itsestään toimivan henkilöbrändin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

EM-kisojen valintakohu teki nimen tunnetuksi

Tietyllä tavalla kaikki alkoi Berliinin EM-kisojen valintakohusta. Huntingtonin nimi tuli hetkessä tutuksi kaikille urheilua seuraaville, kun Suomen Urheiluliitto ilmoitti hänet vahingossa väärään lajiin. Huntingtonin tapaus nousi otsikoihin Suomen valtamediassa.

Korkeushyppyyn ilmoitetun seitsenottelijan EM-kisamatka oli peruuntua, mutta virhe saatiin lopulta korjattua kabineteissa.

Kohun tuomasta julkisuudesta oli hyötyä, kun Huntington alkoi viime syksynä miettiä, miten rahoittaisi urheilemisensa. Huntington ei saa urheilija-apurahaa, joten eurot piti ansaita muualta.

Huntington on aina ollut sitä mieltä, että urheilun ohella ehtii tehdä muutakin. Harjoitukset oheistoimintoineen vievät päivästä noin 4–5 tuntia, joten päivään jää aikaa tehdä jotain hyödyllistä ilman, että palautuminen kärsii. Huntington on aikaisemmin tehnyt esimerkiksi opettajan sijaisuuksia urheilun ohella.

Haastattelupäivänä Huntington kuvasi kotonaan sisältöä yhteistyökumppaniaan varten. Tässä hän haki sommittelua kuvaan, joka julkaistiin saman päivän iltana Instagramissa. Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Syksyllä Huntington alkoi tehdä ammattimaisesti sisältöä sosiaaliseen mediaan. Hän kysyi neuvoja muun muassa Noora Toivolta ja Lotta Haralalta, jotka ovat luoneet itsestään brändin sosiaalisen median avulla. Harala on sosiaalisessa mediassa yksi seuratuimmista suomalaisista yleisurheilijoista, vaikka hän ei ole koskaan kilpaillut aikuisten arvokisoissa.

Manageriksi tullut Paavo Puttonen alkoi hankkia yhteistyökumppaneita, joita Huntingtonilla on nyt riittävästi, jotta hän tulee taloudellisesti toimeen. Yhteistyökuviot tuovat myös muita etuja.

Huntingtonin ja hänen avopuolisonsa uusi rivitaloasunto on Huntingtonin pääyhteistyökumppanin rakentama. Kodin sisustustarvikkeet tulevat toiselta yhteistyökumppanilta. Kyseiset yritykset ovat näkyvästi esillä Huntingtonin Instagramissa.

Huntington haluaa esikuvana murtaa kiiltokuvakulttuuria

Pelkkää mainosta Huntingtonin Instagram-profiili (siirryt toiseen palveluun) ei ole, koska silloin se ei enää todennäköisesti kiinnostaisi ketään. “Autenttiset” päivitykset ovat osa kokonaispakettia, joka saa yhteistyökumppanien tavoittelemat kohderyhmät kiinnostumaan Huntingtonista.

Yksi kohderyhmä, jonka Huntington tavoittaa, on nuoret urheilijanaiset ja -tytöt.

Vaikka Maria Huntington on vasta 22-vuotias, hän on joutunut jo miettimään, millainen esikuva haluaa olla.

– Haluan esikuvana tuoda aitoutta sosiaaliseen mediaan ja muutenkin urheiluun. Haluan näyttää iloa ja surua, onnistumisen ja epäonnistumisen hetkiä, Huntington sanoo.

– Myös negatiivisia asioita pitää voida kertoa. Senkin voi näyttää, kun menee huonosti.

Tästä päästäänkin siihen, miksi Huntington on sosiaalisessa mediassa ja myös perinteisen median haastatteluissa poikkeuksellisen avoin. Hän haluaa murtaa somelle ja koko nykyajalle tyypillistä kiiltokuvakulttuuria, jossa esille tuodaan vain onnistumisen hetkiä.

Esikuvana Huntington haluaa puhua inhimillisistä aiheista, kuten nuoren urheilijan alkoholinkäytöstä ja juhlimisesta.

Vielä toissa vuonna juhliminen oli Huntingtonille tiivis osa elämää. Hän ei halunnut olla se tyyppi, joka jää kotiin, kun muu kaveriporukka lähtee viikonloppuiltana juhlimaan.

– Joka toinen viikko tuli käytyä jossain ulkona. Aina sitä ajatteli, että ei tämä tunnu paljoa, mutta jälkeenpäin olen huomannut, etten pystynyt kehittymään lähellekään samalla tavalla kuin nyt, Huntington kertoo.

Huntington harjoitteli kuin huippu-urheilija, mutta vietti muuten niin sanottua normaalia parikymppisen nuoren elämää. Viikonloppuisin kului alkoholia ja illat venyivät yön pikkutunneille. Palautuminen kärsi.

– Se on niin, että menetkö huomenna treenaamaan vai vietätkö päivän krapulassa, Huntington tiivistää.

Elämäntaparemontti alkoi toissa syksynä, kun Huntingtonin kilpailukausi oli päättynyt sairaalaan.

Juhlimisen lopettaminen tuntui aluksi vaikealta

Munuaistulehdus pysäytti Maria Huntingtonin syksyllä 2017.

– Se oli sellainen herätyskello itselle, vaikka ei sitä tiedä, tuliko se munuaistulehdus juhlimisen takia.

Huntington alkoi pohtia, haluaako hän oikeasti olla huippu-urheilija. Sairaalareissu oli alkusysäys elämänmuutokselle.

Huntington päätti aidosti kokeilla, mihin hänestä on seitsenottelijana. Samaan aikaan Huntington tutustui nykyiseen avopuolisoonsa Riku Dufvaan, jolla on jääkiekkotausta.

– Hän on ihmisenä todella kunnianhimoinen. Hän tsemppaa minua, toimii välillä hierojana ja henkisenä valmentajana. Hän on tärkein henkilö siinä, että olen pystynyt panostamaan näin paljon urheiluun.

Suomalaiset pika-aiturit ovat kyselleet, haluaisiko Maria Huntington vaihtaa päälajikseen aitajuoksun. Huntington on kuitenkin sielultaan ottelija. Kuva: EPA

Uuden parisuhteen myötä Huntington sai henkilökohtaisen elämänsä tasapainoon. Juhliminen jäi vähemmälle, vaikka aluksi olikin vaikeaa jäädä pois tai mennä juhliin käymään juomatta alkoholia.

– Nuorempana piti selitellä, kun kaikki muut joivat. Jos sanoi, ettei ota, muut olivat heti, että miksi et lähde mukaan.

Nyt Huntington on löytänyt ympärilleen ihmiset, jotka ymmärtävät, mitä menestyminen huippu-urheilijana vaatii. Haastattelua edeltävänä viikonloppuna hän oli vieraana häissä, joissa ei tarvinnut selitellä, miksi kaksi viikkoa ennen pääkilpailua ei voi juhlia railakkaasti.

Kokonaisvaltainen elämänmuutos tuonut hurjia tuloksia

Huntingtonin elämäntaparemotissa ei ollut kyse pelkästään juhlimisen vähentämisestä. Huntington alkoi pitää entistä paremmin huolta nukkumisestaan ja syömisestään.

Kokonaisvaltainen elämänmuutos on tärkein yksittäinen tekijä hurjan tuloskehityksen taustalla, Huntington sanoo.

– Tuntuu jotenkin oudolta, että aina kun menen treeneihin ja testataan, sieltä tuleekin ennätys. Siinä sen tajuaa, että kun on elänyt säännöllistä elämää, nukkunut ja syönyt hyvin, tulosta tulee.

Huntington kehittyi nopeasti kansainväliselle tasolle. Vuonna 2017 rimaa hipoen nuorten EM-kisoihin päässyt seitsenottelija olikin kesällä 2018 jo aikuisten EM-tasolla. Arvokisadebyytissään Berliinissä hän otteli 19:nneksi.

Sen jälkeen päätin, että jatkossa suljen puhelimen ottelun ajaksi kokonaan.

Maria Huntington

Tämä hetki otti koville. Maria Huntington jäi Berliinin EM-kisoissa seitsenottelun pituudessa tuloksella 566, kun askelmerkki ei osunut kohdalleen. Kuva: AOP

Berliinissä hän soimasi kilpailun jälkeen itseään epäonnistumisesta pituushypyssä, mutta toisaalta ottelun ensimmäinen päivä oli sujunut erinomaisesti. Berliinin EM-kisat tekivät Huntingtonista taas astetta kypsemmän urheilijan. Hän sanoo suoraan, minkä virheen teki Berliinissä.

Älypuhelimen liika selaaminen kaksipäiväisen ottelun aikana vei keskittymisen pois olennaisesta.

– Sen jälkeen päätin, että jatkossa suljen puhelimen ottelun ajaksi kokonaan. Nyt keskityn ottelun aikana vain kilpailuun ja sitten kun päätöslaji 800 metriä on ohi, saan katsoa puhelinta, Huntington kertoo.

Berliinissä Huntington huomasi olevansa tietyissä lajeissa melko lähellä Euroopan kärkeä. Hän sijoittui sadan metrin aidoissa ja korkeushypyssä kymmenen parhaan joukkoon.

Se oli vahva merkki siitä, että Huntington oli isojen muutosten jälkeen oikealla tiellä.

Berliinissä Huntington koki myös onnistumisen hetkiä. Hän tuuletti villisti, kun korkeus 179 meni kolmannella yrityksellä yli. Kuva: Hasse Sjögren/SUL

“Suosittelen psykologia jokaiselle ihmiselle”

Berliinissä Huntington sai myös ensikosketuksensa psykologin apuun, kun joukkueen mukana oli urheilupsykologi Marja Kokkonen.

Tämän vuoden tammikuussa Huntington alkoi käymään urheilupsykologilla säännöllisesti.

Psykologikäynneistä oli apua, kun talven ja kevään aikana mieltä kuormittivat takareisivammasta kuntoutuminen, pääsykokeisiin lukeminen ja uuteen kotiin muuttaminen

– Siitä oli hirveä hyöty, että pääsin puhumaan niistä asioista jollekin ulkopuoliselle ihmiselle, etten purkanut sitä vain poikaystävälle ja kavereille.

Huntington kokee, että käynneistä on ollut suoraan apua myös urheilusuorituksiin.

– Olen oppinut paineensietokykyä. Joskus aikaisemmin minulla on ollut kisassa tunne, etten pysty käsittelemään kilpailutilannetta. Nykyään minusta ei tunnu siltä.

Tästä voi olla merkittävä etu nuorten EM-kisoissa Ruotsissa, kun Huntington lähtee ensimmäistä kertaa urallaan arvokisoihin menestysodotukset niskassaan.

– Suosittelen psykologia jokaiselle ihmiselle, mutta erityisesti urheilijoille. On hyvä käydä puhumassa jollekin.

Maria Huntington suunnittelee sosiaalisen median päivittämisen niin, ettei vie energiaa urheilemisesta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Huntington jaksoi stressaavan kevään läpi ja nauttii nyt tuloksista. Urheilukentällä hän kulkee ennätyksestä toiseen, mutta kesäkuun lopulla hän sai myös opiskelupaikan Jyväskylän yliopistosta. Hän pääsi sisään tietojärjestelmätieteen kandidaatti- ja maisteriohjelmaan.

Voi olla, että Huntington aloittaa opinnot vasta syksyllä 2020. Opiskelu on hänelle tärkeä asia, mutta tällä hetkellä hän tekee elämässään kaikki valinnat urheilun ehdoilla.

Juuri nyt järkevintä on panostaa Tokion 2020 olympialaisiin, joihin Huntingtonilla on realistiset mahdollisuudet päästä, jos kehitys jatkuu samaa tahtia kuin syksyn 2017 elämäntapamuutoksen jälkeen.

Juhlimisvaihe oli tarpeellinen jakso elämässä

Maria Huntington ei kadu mitään. Hän ei halua jossitella, olisiko hän urheilijana jossain toisessa pisteessä, jos olisi jättänyt juhlimisen takavuosina vähemmälle.

Oikeastaan Huntington ajattelee niin, että juhlimisvaihe oli hänelle tarpeellinen jakso elämässä.

– Nuorena se on tietyllä tavalla koettava, että bilettää ja menee muiden mukana. Jos en olisi käynyt sitä vaihetta läpi, voisi olla, että 25-vuotiaana tulisi biletysvaihe. Nyt ainakin tiedän, etten halua sitä.

Tämän hän haluaa sanoa myös nuoremmille urheilijoille, jotka ovat vasta matkalla aikuisuuteen. Urheilusta ei tarvitse tulla liian vakavaa liian aikaisin. Huipulle voi päästä, vaikka teini-ikäisenä kaikki elämänvalinnat eivät olisi suoraan huippu-urheilijan käsikirjasta.

– Siksi olen tuonut asiaa esille, että se vaihe voi olla, mutta se ei voi jatkua viittä vuotta.

Maria Huntingtonin elämä on nyt tasapainossa. Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Edellisen kerran Huntington juhli oikein kunnolla maaliskuussa. Senkin jälkeen hän on joskus nauttinut lasin viiniä ystävien seurassa. Hän haluaa korostaa, että myös urheilija voi toisinaan vaihtaa vapaalle.

– Elämää pitää ehdottomasti olla urheilun ulkopuolella. Monelle urheilijalle se on vaikeaa, kun he eivät osaa erottaa urheilua mistään muusta ja koko elämä pyörii urheilun ympärillä.

Pari tuntia kestänyt tapaaminen on jo loppusuoralla, mutta Huntingtonilla riittää vielä puhuttavaa.

Hän alkaa pilkkoa bataattia, jota hän syö lounaaksi kanan kanssa. Urheilija tekee veitsen kanssa tarkkaa jälkeä ja alkaa kertoa ruokailutottumuksistaan.

Elämänmuutoksen jälkeen Huntington syö terveellisesti ja nukkuu riittävästi, mutta hänellä on vielä varaa kiristää ruuvia. Huntington ei laske kaloreita tai punnitse annoksiaan. Unen laatua hän ei ole koskaan mitannut.

Joskus on vielä sen aika, kun Huntington ruuvaa jokaisen pienen yksityiskohdan viimeisen päälle kuntoon ja selvittää, minkälaisiin tuloksiin se hänet siivittää.

Nyt hän on ottanut vasta ensimmäisen askeleen aikuisen urheilijan ammattimaiseen arkeen.

Maria Huntington kilpailee 22-vuotiaiden EM-kisojen seitsenottelussa torstaina ja perjantaina.

Maria Huntington edusti Suomea aikuisten arvokisoissa ensimmäistä kertaa Berliinin EM-kisoissa 2018.
Maria Huntington on parantanut tänä kesänä ennätyksiään peräti neljässä lajissa ja otellut ensi kertaa yli 6000 pistettä.

Lue myös:

Tässä Suomen mitaliehdokkaat nuorten EM-yleisurheiluun – “Iso ja iskukykyinen joukkue”

Pituusnaisten kesään lisää löylyä! Maria Huntington venytti ennätyksensä

Huntington ja Sillman tähtäävät tällä kaudella nuorten kisoihin, mutta mielissä kutittelee Dohan MM-rajan rikkominen: "Jos jompikumpi on lähdössä, on molempien lähdettävä sinne!"

Seitsenottelijat Huntington ja Sillman tykittivät uudet ennätyksensä Ruotsissa – "Kertoo jotakin, etten ole tällaisen ottelun jälkeen tyytyväinen"

Toinen ottelupäivä vei Huntingtonilta 6000 pisteen rajan – "Itsepähän mokasin sen pituuden"

SUL:n valintasekoilusta kärsinyt Huntington: "Ehkä ihan hyväkin juttu, että valintani tuli niin myöhään"

Suosittelemme sinulle