Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Iranilla on vielä pitkä matka ydinasekelpoiseen uraaniin – STUKin asiantuntija: "symbolinen liike, jolla korostetaan sopimuksen rikkomista"

Ydinkelpoisen uraanin rikastaminen veisi Iranilta monia kuukausia tai pidemmän ajan, Säteilyturvakeskuksen ylitarkasta Antero Kuusi arvioi.

Kuvassa vasemmalta: Iranin atomienergiajärjestön johtaja Behrouz Kamalvandi, hallituksen tiedottaja Ali Rabiei ja varaulkoministeri Abbas Araghchi.
Iranin hallituksen edustajat ilmoittivat Teheranissa, että Iran nostaa uraanin rikastusastetta yli ydinsopimuksessa sovitun rajan. Kuvassa ovat Iranin atomienergiajärjestön johtaja Behrouz Kamalvandi, hallituksen tiedottaja Ali Rabiei ja varaulkoministeri Abbas Araghchi. Kuva: Hamed Malekpour / AFP
Heikki Heiskanen,
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Iran ilmoitti, että se aloittaa tänään uraanin rikastamisen yli vuoden 2015 ydinsopimuksessa asetetun 3,67 prosentin puhtaustason. Iran on kertonut alkavansa rikastaa uraania 5 prosentin tasolle.

– Nosto viiteen prosenttin on enemmän symbolinen liike, jolla nostetaan näkyviin ja korostetaan sopimuksen rikkomista, ylitarkastaja Antero Kuusi Säteilyturvakeskuksesta STUKista arvioi.

Ydinvoimalaitoksissa käytetyn uraanin rikastusaste vaihtelee yleensä noin 3–6 prosentin välillä. Ydinasekelpoisen uraanin pitää olla yli 80-prosenttista väkevöintiasteeltaan.

Tämänkaltaisen uraanin valmistamiseen Iranilla on vielä pitkä matka. Kuusen mukaan se olisi mahdollista, mutta se veisi useita kuukausia ja "todennäköisesti vielä pidemmän aikaa".

Seuraava askel ydinsopimuksen rikkomisessa voisi olla rikastuksessa tarvittavien sentrifugien määrän lisääminen tai niiden kehittäminen tehokkaammiksi.

Iranin ei ole välttämättä helppoa nopeasti kasvattaa sentrifugien määrää, sillä sentrifugien rakentamiseen tarvittava teknologia on vientivalvonnassa ja rajoitettua.

Netanjahu perää pakotteita Iranille

Painostus kohdistuu nyt Euroopan valtioihin, jotka ovat mukana ydinsopimuksessa.

Iran yrittää toimillaan painostaa EU-maita helpottamaan talousahdinkoa, johon Yhdysvaltain pakotteet Irania ajavat.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan vaatii, että Euroopan maat lyövät Irania uusilla pakotteilla sopimusrikkomuksen takia.

– Tämä toimenpide on vaarallinen askel ja kehotan ystäviäni, Ranskan, Britannian ja Saksan johtajia: Te allekirjoititte sopimuksen ja sanoitte, että sillä hetkellä, kun he [iranilaiset] tekisivät tämän toimenpiteen, heille asetetaan kovia pakotteita, Netanjahu sanoi hallituksen tapaamisessa.

Netanjahu vastusti vuonna 2015 solmittua ydinsopimusta alusta alkaen. Hän kehotti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vetäytymään tämän edeltäjän, Barack Obaman kaudella luodusta sopimuksesta.

Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta viime vuonna ja palautti Irania vastaan asettamansa pakotteet.

Suosittelemme sinulle