Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Aktiivimallin leikkuri jo matkalla romukoppaan - Ministerin mukaan uutta "ruoskaa" työttömälle ei suunnitella

Yrittäjät vaativat työttömille myös keppiä eli tukien leikkaamista, jos työnhaku ei ole tarpeeksi aktiivista.

Aino-Kaisa Pekonen
"Minulle on erityisen tärkeää, että näin epäoikeudenmukaisesta mallista päästään eroon," sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoo. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Monen työttömyysturvaa niukentava, Sipilän hallituksen aktiivimallin leikkuri on parhaillaan matkalla kuopattavaksi.

Aktiivimallista vastaava ministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo, että leikkurin romutustyö on jo käynnistetty sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Aktiivimalli ja aktiivimallin leikkuri on erittäin epäoikeudenmukainen. Kenenkään aktiivisuutta työllistyä ei voi tällä lailla mitata.

Pekonen vakuuttaa myös, että hallituksella ei ole ketunhäntä kainalossa ja että tilalle tuotaisiin uusi leikkuri.

– Ei ole suunniteltu leikkureita tilalle. Katsomme, että kepin sijaan tarvitaan tehokkaita työllistymiskeinoja.

Ärinää purkamisesta hallituskumppaneiden kesken

Koko historiansa ajan kiistelty aktiivimalli on ehtinyt nostattaa myös hallituksen sisällä ainakin pienen myräkän.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ovat ehtineet ärähtää työministeri Timo Harakalle (sd.), joka sanoi taannoin, että työttömyysturvan aktiivimalli voidaan purkaa heti paikalla.

Edellisen, keskustavetoisen hallituksen hankkeen purkaminen ei liene keskustalle aivan helppo juttu.

Valtiovarainministeri Lintilä kiiruhti muistuttamaan, että hallitusohjelmassa lukee: "Puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimista on sovittu."

Tämä tarkoittaa keskustan mukaan sitä, että ennen kuin purkamisurakkaan ryhdytään, on odotettava lokakuuhun, jolloin aktiivimallin vaikutusarvio valmistuu.

Keskustalähteen mukaan kyse voisi olla vaikutuksista, jotka koskisivat 5 000–12 000 ihmisen työllisyyttä.

Myös keskustan ryhmyri Antti Kurvinen ärähti Harakalle Uuden Suomen haastattelussa sooloilusta ja vaati noudattamaan hallitusohjelmaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kuitenkin kiistää tyystin ristivedon hallituksessa.

– Ei tämä hallituksessa mitenkään hierrä. Voin ihan puhtaalla omallatunnolla sanoa, että aktiivimallin purkamisesta ei ole hallituksessa epäselvyyttä.

Yrittäjät vaativat myös keppiä työttömälle

Laskevien kannatuskäyrien kanssa viime aikoina kipuillut keskusta saattaa tuntea painetta niskassaan Suomen Yrittäjien viime aikojen vaatimuksesta.

Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen
Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan työtön tarvitsee sekä keppiä että porkkanaa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo, että kun aktiivimallia puretaan, työttömille ei voi tarjoilla pelkkää porkkanaa eli työllistämispalveluja.

– Keppiä ei saa jättää kokonaan käyttämättä. Sopiva yhdistelmä keppiä ja porkkanaa. Olen Lintilän kanssa samaa mieltä, että työttömien aktivoinnista ei voi tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Aktiivimalli on ollut voimassa vasta niin vähän aikaa, ettemme tiedä johtopäätöksiä.

Kuismanen varoittelee siirtymisestä ideologisesti laidalta toiselle. Kun häneltä kysyy, ovatko Suomen Yrittäjät sitä mieltä, että työttömän korvauksen leikkaaminen lisää ihmisten työllistämistä, kuuluu kaksijakoinen vastaus:

– Emme ole sitä, mieltä, että se yksinään lisää työllisyyttä, mutta rahallisen panoksen suuruus on osa kokonaispakettia, johon kuuluvat parannetut työvoimapalvelut.

"Ihmisten pahoinvointi lisääntyi merkittävästi"

Viime vaalikaudella perustuslakivaliokunnasta kuultiin aktiivimallista kriittistä ääntä muun muassa siinä, että työttömän mahdollisuudet työnsaantiin ja aktiivimallin ehtojen täyttämiseen ovat kovin epätasa-arvoiset eri puolilla Suomea.

Irma Hirsjärvi
Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi kertoo, että aktiivimalli on köyhdyttänyt pienituloisia entisestään. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi muistuttaa, että varsinaista asiantuntijaa eli työtöntä itseään olisi kuunneltava.

– Olisi pitänyt kuunnella niitä yli 140 000 ihmistä, jotka allekirjoittavat aktiivimallia vastustavan adressin.

Hirsjärvi muistuttaa myös huolellisesta lainvalmistelusta.

– Aktiivimalli olisi pitänyt lakkauttaa heti, kun kävi ilmi, että ihmisten pahoinvointi lisääntyi merkittävissä määrin. Meille tuli heti vuonna 2018 viestiä siitä, että ihmisten pahoinvointi lisääntyi merkittävästi. Ihmiset putosivat toimeentulotuelle ja diakoniatyön asiakkaiksi. Työttömien Keskusjärjeston Terveydeksi -hanke kertoi vakavan viestin siitä, että ihmisten hyvinvointi heikkeni.

Myös TE-keskusten toiminnan heikkeneminen vaikeutti työttömien elämää.

– Lähetän nyt terveiset ihmisille, jotka ovat hyvin toimeentulevia ja jotka vaativat aktiivimallin voimassa pysyttämistä. Tutustukaa ihmeessä selvityksiin, jotka kertovat ongelmista, jotka aktiivimalli ihmisille on aiheuttanut!

Suosittelemme