Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tässä Suomen mitaliehdokkaat nuorten EM-yleisurheiluun – “Iso ja iskukykyinen joukkue”

Suomi lähettää yli 40 urheilijan joukkueen alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin Gävleen. Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja listaa Suomen mahdolliset menestyjät.

Ella Junnila paransi Suomen ennätystä ensimmäisen kerran Paavo Nurmen kisoissa ja toistamiseen Tampereen GP-kisoissa.
Ella Junnila paransi Suomen ennätystä ensimmäisen kerran Paavo Nurmen kisoissa ja toistamiseen Tampereen GP-kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen,
Juho Tuomisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Urheiluliitto nimesi heinäkuussa 46 urheilijan joukkueen nuorten EM-kisoihin. Tästä joukkueesta on kolme nimekästä urheilijaa joutunut jäämään pois, kun keihäänheittäjä Oliver Helander loukkasi kylkensä, estejuoksija Astrid Snäll loukkasi jalkaansa ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio on sairastunut.

Yle Urheilun asiantuntijan Tuomas Rajan mukaan Suomella on Gävlen kisoihin kuitenkin iskukykyinen joukkue, jolta voidaan odottaa menestystä.

– Joukkueessa on kaksi tuoretta aikuisten Suomen ennätyksen tekijää, Raja sanoi viitaten korkeuhyppääjä Ella Junnilaan ja moukarinheittäjä Krista Tervoon.

– Mutta myös useita urheilijoita EM-tilastojen kärkipäästä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kesä on vasta alussa. Todennäköisesti tilastoja kirjoitetaan kisoissa paljon uusiksi, ja mitalit ovat tiukassa.

Ella Junnila haastajan roolissa

Ella Junnila on parannellut korkeushypyn Suomen ennätystä jo kahdesti tänä kesänä ja rikkonut Dohan MM-rajan. Viime keskiviikkona Tampereen GP-kisassa ylitti 195 ja on enää sentin päässä Tokion olympiarajasta.

– Tulos on huikea, kun ajatellaan, että hän hyppäsi sen pienen jalkakrampin takia lentävän neljän askeleen vauhdilla. Kun liitetään täysvauhti mukaan, kuka tietää, mitä tapahtuu, Raja sanoi, mutta muistutti, ettei korkeushypyssä tulos automaattisesti parane, kun vauhtia lisätään.

Lisäksi Rajan mukaan Junnilalla on herkässä tekniikkalajissa vielä tekemistä, jotta hän saa kilpailupäivinä suorituksensa tasaisiksi.

Junnila on alle 23-vuotiaiden Euroopan tilastossa jaetulla toisella sijalla. Hänen edellään on viime viikolla Lausannessa kaksi metriä hypännyt, alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Valko-Venäjän Karina Taranda sekä saman korkeuden ylittänyt, ikäluokan puolustava Euroopan mestari Ukrainan Julija Levtshenko.

– Siitä kisasta tulee hurjan kovatasoinen. Tarandan ja Levtshenkon lisäksi sieltä löytyy talvella hallissa 197 hypännyt britti Morgan Lake eli kova on porukka ja vastusta piisaa, Raja totesi.

– Ella ei lähde ketään liiaksi kunnioittamaan tai nimmareita pyytämään, vaan nauttii kisasta ja lähtee intoa puhkuen heitä haastamaan.Ja menee Gävlessä miten menee, niin hänen edesottamuksensa ovat sellaisia, että joku kaunis päivä hänen ennätyslukemansa alkavat kakkosella.

Taika Koilahti on parantanut tällä kaudella ennätystään 18 senttiä.
Taika Koilahti on parantanut tällä kaudella ennätystään 18 senttiä. Kuva: Tomi Hänninen

Taika Koilahti tilastokakkosena

Pituushyppääjä Taika Koilahti on ollut ennätysvauhdissa tänä kesänä, sillä hän on parantanut omaa ennätystään peräti 18 senttiä. Koilahden tulos 664, jonka hän hyppäsi haastavissa olosuhteissa Jämsän pituushyppykarnevaaleilla, on Suomen neljänneksi paras tulos.

Koilahden sarja Jämsässä oli myös vakuuttava: hän hyppäsi heti ensimmäisellään vastatuuleen ennätyksensä 656 ja paransi sitä toisellaan 664:ään. Muutkin hypyt kantoivat hyviin lukemiin 646, 659 ja 643.

Koilahti hyppäsi kesäkuun alussa vieläkin pidemmälle, 679, mutta tuulta oli tuolloin takana liikaa. Sen sijaan viime viikolla Tampereella turkulainen ei ollut aivan huippuvireessä.

– Tampereella hyppääminen oli hieman maltillisempaa, mutta jos hän ottaa mukaansa muistijäljen Jämsän hyppykarnevaaleilta, niin hän voi hyvillä mielin lähteä EM-kisoihin.

Raja odottaa Gävlen kisasta erittäin tasaista, mutta kovatasoista. Tällä hetkellä Ranskan Yanis David on selkeä tilastokärki, sillä hän on ponkaissut kesän aikana peräti 684.

– David on parikymmentä senttiä muita karussa, mutta sen jälkeen on tasainen joukko, joka kamppailee keskenään. Ja nopea Taika on tilastossa peräti kakkosena, Raja sanoi.

– Hän haluaa varmasti parantaa kahden vuoden takaista 20-vuotiaiden EM-kisasijoitustaan, eli kahdeksatta sijaa.

Maria Huntington edusti Suomea aikuisten arvokisoissa ensimmäistä kertaa Berliinin EM-kisoissa 2018.
Kuva: Getty Images

Maria Huntington ennätysvireessä

Seitsenottelija Maria Huntington on löytänyt oivan vireen ja on parantanut ennätyksiään peräti neljässä lajissa sekä ottelussa.

Huntington on kesän aikana kellottanut 100 metrin aidoissa ennätysajakseen 13,11, korkeudessa hän on ylittänyt 182, kuulassa hän on pukannut 12,72 ja pituudessa hän on hypännyt tuloksekseen 644. Ottelussa hän rikkoi 6 000 pisteen rajan kesäkuun alussa, kun hän paransi ennätystään lähes 200 pisteellä 6053 pisteeseen.

Tuomas Rajan mielestä Huntingtonin otteet ovat olleet “räväköitä ja raikkaita”.

– Hän on ottelussa tilastoissa seitsemännellä sijalla, mutta hänen edellään on 100–200 pisteen päässä hyvä nippu kirittäjiä, Raja totesi.

Tilastokärki, Saksan Sophie Weissenberg on otellut tällä kaudella tuloksekseen 6293 pistettä ja kuudentena oleva Belgian Hanne Maudens on vain 29 pisteen päässä.

– Ei muuta kuin heitä kohti kirimään. Eikä Maria sinne nöyristelemään lähde, vaan lähtee ajamaan takaa rohkeasti räpäten!

Huntington on ilmoitettu myös pituuskisaan. Tässä hän on tilastoissa jaetulla kymmenennellä sijalla.

Wilma Murto hyppäsi kauden parhaan tuloksensa jo tammikuussa Australiassa.
Wilma Murto hyppäsi kauden parhaan tuloksensa jo tammikuussa Australiassa. Kuva: AOP

Wilma Murto selättänyt vaikeudet

Seiväshyppääjä Wilma Murto on ollut viimeisen vuoden aikana melkoisessa turbulenssissa. Viime kauden jalkaongelmista toipunut Murto on vaihtanut kaksi kertaa valmentajaa ja asuinpaikkakuntaa sekä kärsinyt uniongelmista. Nyt hän on kuitenkin löytänyt jälleen hyvän hyppyvireen.

Murto on parhaimmillaan hypännyt 451, jolla hän on alle 23-vuotiaiden Euroopan tilastossa jaetulla toisella sijalla venäläisen Jelizaveta Bondarenkon ja hollantilaisen Killiana Heymansin kanssa. Heidän edellään on Sveitsin Angelica Moser, joka on hypännyt kolmikkoa neljä senttiä enemmän.

Ennätyksekseen Wilma Murto on hypännyt viime kesänä 460, ja hallissa hän on ylittänyt peräti 471. Tämä tulos on kolmen vuoden takaa. Tuomas Raja uskoo Murron potentiaaliin.

– Wilma on tullut vaikeuksien kautta takaisin. Hänellä ilman muuta on sanansa sanottavana näissä EM-kisoissa aivan hyville sijoille asti.

Krista Tervo heitti ennen juhannusta ensimmäisenä suomalaisnaisena yli 70 metrin moukarikaaren.
Kuva: Lehtikuva / Tommi Anttonen

Krista Tervo sinut tekniikkamuutoksen kanssa

Krista Tervo on ollut se heittäjä, jolta on odotettu moukarinheiton SE-lukemia jo jonkin aikaa. Kesäkuun 19. päivä sitten tärähti: Tervo rikkoi ensimmäisenä suomalaisnaisena 70 metrin maagisen rajan.

Tuomas Raja uskoo, että Tervon ennätyslukemien takana on tekniikkamuutokset. Tervo on siirtynyt tänä kesänä kolmesta pyörähdyksestä neljään pyörähdykseen.

– Tulos oli nyt nähtävissä. Eihän niitä 70-metrisiä ihan liukuhihnalta tule, mutta 68-metrisiä on tullut jo useita, Raja totesi.

Tervo on tänä kesänä ylittänyt 68 metriä jo seitsemän kertaa. Hänen toiseksi paras heittonsa on kantanut 68,51.

Ikäluokkansa Euroopan tilastoissa Tervo on neljäntenä, kun kärkipaikkaa pitää hallussaan Venäjän Sofia Palkina 72,18 kantaneella heitollaan. Norjan Beatrice Nedberge Llano on heittänyt 71,43 ja Italian Sara Fantini 70,30.

– Kristalla on hyvät mahdollisuudet kamppailla ihan kärkisijoista näissä EM-kisoissa, Raja uskoo.

Aaron Kangas on Suomen miesten menestystoivoja.
Aaron Kangas on Suomen miesten menestystoivoja. Kuva: Lehtikuva / Timo Aalto

Naiset pääosassa menestysodotuksissa

Edellisistä EM-kisoista Suomi sai kolme mitalia ja kymmenen pistesijaa. Gävlen kisoissa suurimmat Suomen menestysodotukset lepäävät naisten harteilla ja joukkueen kokoonpanossakin heitä on miehiä enemmän. Rajan mukaan lajin parissa on nykyään enemmän tyttöjä kuin poikia.

– Nyt nuo lahjakkaat nuoret tytöt ovat kasvaneet ja kolkuttelevat aikuisten kisojen menestysportteja.

Raja muistuttaa, että Suomen miehissäkin löytyy menestyspotentiaalia. Muun muassa Aaron Kangas on tuloksellaan 73,94 moukarinheiton tilastokakkonen ja pikaviestinelikko on saavuttanut viime aikoina menestystä niin nuorissa kuin miehissäkin.

– Lisäksi meillä on monessa lajissa täysi kolmen miesten edustus. Se on oikein hieno asia.

Rajan mielestä nuorten urheilijoiden pitää päästä mitalien tuntumaan, jos he haluavat tavoitella menestystä myös aikuisten sarjoissa.

– Jos mietitään esimerkiksi Suomen aikuisten sarjan arvokisamitalisteja 2000-luvulla, niin yhtä poikkeusta eli Tommi Evilää lukuun ottamatta näillä 11 mitalistilla on mitali jo nuorten arvokisoista, Raja muistutti.

– Kyllä tuo nuorten kisojen menestys ennustaa hyvin uran suuntaa. Mitalin voittaminen ei ole mikään pakko, mutta siellä mitalipallin tuntumassa, mieluiten ihan parhailla nurmikkopaikoilla on hyvä olla haistelemassa ilmapiiriä, tunnelmia ja sen kärkiporukan meininkiä.

Lue myös:

Pituuspaikalla säväyttäneelle Maria Huntingtonille helpottavia uutisia – takareiden venähdys ei uhkaa nuorten EM-kisoja

Ikävä takaisku: Alisa Vainio ei pääse Gävlen EM-kisoihin

Ella Junnilan Suomen ennätyksestä häkeltynyt valmentaja: "Ei hän ikinä ole treeneissä hypännyt tuollaisia" – kertoo nyt, mistä lisäsentit ovat peräisin

Helanderin tilanteessa hopeareunus on, ettei vamma vaadi leikkausta, ja kuntoutuminen voi käydä nopeasti – "Kalevan kisat on varmaan realistinen tavoite"

Suosittelemme