Hyppää sisältöön

OXYGENUM-taidenäyttely vie ajatukset ilmastoon, mutta katsojan tulkintoja ei kuitenkaan haluta kahlita

Vetelin taidekartanossa on esillä laaja kirjo nykytaidetta.

Kuvassa ripustetaan taulua

Yli sata suomalaista kuvataiteilijaa tarjosi yli kolmea sataa taideteosta näyttelyyn, jonka teemana on OXYGENUM (siirryt toiseen palveluun) eli happi.

OXYGENUM on Suomen Pohjoismaisen Taideliiton (siirryt toiseen palveluun) triennaalinäyttely, jonka paikaksi on tällä kertaa valikoitunut Keski-Pohjanmaalta Vetelin taidekartano. Esille päässeet taideteokset on valinnut Taideliiton hallitus, joka poimi laajasta tarjonnasta 80 suomalaista teosta. Pohjoismaisuutta edustaa grönlantilaisen kutsutaiteilijan Buuti Pedersenin teos.

Puheenjohtaja ja valokuvataiteilija Rune Snellman kertoo, että harvoin enää järjestetään näyttelyitä, joiden teokset valitsee jury.

– Näyttelyt ovat nykyään usein kutsunäyttelyitä tai jonkun kuraattorin valitsemia. Tällaisen avoimen näyttelyn tarve näkyy jo tarjottujen taideteosten määrässä.

Pohjoismainen Taideliitto vie kolmen vuoden välein järjestettävät näyttelynsä eri puolille Suomea. Edelliskerralla oltiin Loviisassa.

Taide halutaan aina viedä erilaisten yleisöjen eteen. Järjestävältä alueelta tulee usein myös enemmän taidetta tarjolle. Niin tälläkin kertaa. Nyt mukana on paljon keskipohjalaisia teoksia.

Rune Snellman on valokuvataiteilija ja Suomen Pohjoismaisen Taideliiton puheenjohtaja. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Näyttelyn esittelysanoilla viitataan ilmastonmuutokseen ja sen pohtimiseen taiteen keinoin. Kaikki teokset eivät kuitenkaan ota kantaa. Yleisön ei myöskään välttämättä tarvitse taidetta katsoessaan ajatella ilmastokysymyksiä, neuvoo Rune Snellman.

– Parasta on se, että yleisö tulkitsee taidetta itse. Taide on laaja käsite ja tunnepohjainen asia. Toivottavasti jokainen katsoo taidetta avoimin mielin.

Hartiapankilla taide esille

Perhonjokilaakson kuvataideyhdistys on järjestänyt Vetelin taidekartanossa vajaat kymmenen vuotta taidenäyttelyitä. Tällä kertaa näyttelyn ripustuksesta huolehtivat Suomen Pohjoismaisen Taideliiton vapaaehtoiset.

Taiteilijat ovat itse tuoneet taidettaan näyttelytiloihin. Esimerkiksi yksi seinän kokoinen suuri piirros kulki tekijänsä matkassa bussilla Helsingistä Veteliin.

– Meillä ei ole mitään tukea tähän. Saimme kyllä tanskalais-suomalaiselta kulttuurirahastolta tukea grönlantilaisen taiteilijan teoksen esillepanoon, kertoo Pohjoismaisen taideliiton puheenjohtaja Rune Snellman.

Näyttely on kuitenkin saanut tukea Vetelin kunnalta, joka on kustantanut kaksi työntekijää pitämään näyttelyä avoinna. Yksi työntekijä on saatu Perhonjokilaakson kuvataideyhdistykseltä.

OXYGENUM-näyttely on esillä Vetelin taidekartanossa 18.8.2019 saakka. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Perhonjokilaakson kuvataideyhdistyksen puheenjohtaja Lahja Varila huokaa, että on ihanaa nähdä Vetelissä taidetta myös muiden järjestämänä.

– On ihana asia, että taide tuodaan lähelle ihmisiä ja tänne maakuntaan. Maaseudulla työnteko on se ensimmäinen asia aina. Taiteella ja kulttuurilla tuodaan sitten virkistystä ihmisille. Tämmöisessä taidenäyttelyssä tunnelma on aina käsinkosketeltava. Se vie mukanaan.

Muotokuvassa koivu

Kokkolalainen kuvataiteilija Mira Roivainen on tuonut taidekartanoon Koivun muotokuva -nimisen videoinstallaation. Se käsittää neljä kipsiveistosta ja videon. Koska näyttelyn teema on happi, happea tuottavat puut tuntuivat aiheeseen sopivalta.

Mira Roivainen halusi tehdä muotokuvan koivusta. Kuva: Ville Viitamäki/ Yle

Videolla taiteilija avustajineen ottaa koivun rungosta muotilla kopion. Sen avulla kipsistä on valettu veistokset, jotka muistuttavat suuresti oikeaa koivua. Illuusiota rikkoo ainoastaan patsaan yläpinta, joka on täysin valkoinen.

– Olen tehnyt sen suht realistisen näköiseksi, mutta halusin jättää jäljen siitä, että se on ihmisen tekemä, eikä ihminen saa aikaan samanlaista kuin oikea koivu on. Perinteisessä maalaustaiteessakin maalataan jotain, mutta se on vain kuva kohteesta, eikä aito. Sama ajatus on tässä, koivun muotokuva.

Taiteilijaa kiehtoi aihe, jota perinteisessä maalaustaiteessa on kuvattu paljon. Roivaisen teki mieli tehdä kuva koivusta myös toisella tavalla, veistoksena.

OXYGENUM-näyttely on Vetelin taidekartanossa 5.7.-18.8.2019

Suosittelemme sinulle