Hyppää sisältöön

Katso, mihin koulutuksiin ammattikorkeakouluissa on vaikeinta päästä – Sanna Rauta sai unelmiensa opiskelupaikan ja kertoo nyt, millainen asenne häntä auttoi

Tutki jutun lopussa olevasta taulukosta, missä koulutuksissa kisa oli tiukin ja mihin pääsi helpoiten. Mukana on liki 700 hakukohdetta.

Sanna Rauta on työskennellyt viisi vuotta lähihoitajana. Fysioterapiaopintoihin ovat innostaneet etenkin omat kokemukset urheilijana ja valmentajana. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Vantaalainen Sanna Rauta ei ollut pysyä nahoissaan kun korkeakoulujen yhteisvalinnan tulokset julkistettiin kesäkuun lopulla.

Hän pääsi opiskelemaan fysioterapiaa Metropolia ammattikorkeakouluun yhdessä parinkymmenen muun hakijan kanssa.

Opiskelupaikan saaminen oli täydellinen jättiyllätys. Ensisijaisia hakijoita koulutukseen oli yli 500.

– Itku tuli. Hyvä, että en kattoon hypännyt. Oli se aivan uskomaton tunne.

Viime syksynä Rauta haki monimuotokoulutukseen. Hän ei päässyt edes esivalintakokeeseen, mutta päätti yrittää uudelleen.

– Olen urheillut koko ikäni ja tehnyt fysioterapeuttien kanssa paljon yhteistyötä urheilijana ja nyt myöhemmin valmentajana. Sitä kautta ala on kiinnostanut paljon.

Rauta on myös ehtinyt olla töissä lähihoitajana viisi vuotta kaksoistutkinnon suorittamisen jälkeen. Hän on seurannut kuinka fysioterapeutit ovat pystyneet auttamaan kotihoidon asiakkaita.

Lue myös: Katso, mistä yliopistojen opiskelupaikoista kilpailtiin kovimmin – Maria Korpela pääsi ensiyrityksellä lääkikseen, vaikka todistuksessa ei ole laudatureja

Ensihoitajaksi pääsy oli vielä hankalampaa

Etenkin Metropolian ja Tampereen ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopintojen lisäksi hakijat kävivät kovaa kisaa myös muutamista muista sosiaali- ja terveysalan koulutuspaikoista.

Esimerkiksi ensihoitajakoulutukseen pääseminen ei tänäkään vuonna ollut helppoa.

Jutun lopussa on taulukko, josta voit katsoa tarkempia tietoja liki seitsemästäsadasta ammattikorkeakoulujen hakukohteesta. Voit etsiä ja selata tietoja hakijoista, valituista ja sisäänpääsyprosenteista

Allaolevasta taulukosta näet ammattikorkeakoulujen 20 hakukohdetta, joissa hyväksyttyjen opiskelijoiden määrä oli pienin ensisijaisten hakijoiden määrään verrarttuna.

Lähes puolet niistä järjestetään monimuotokoulutuksena ja tämä osin selittänee niiden suosiota.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen eri koulutukseen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa ja mieluisin kohde ilmoitetaan ykkössijalle.

Kerroimme huhtikuussa, mitkä olivat korkeakoulujen tämän vuoden yhteishaun 600 suosituinta hakukohdetta ja kuinka paljon niissä oli aloituspaikkoja ja ensisijaisia hakijoita.

Läheskään kaikkia ei valittu ensisijaiseen hakukohteeseensa. Ensisijaisen hakijan ohi menivät paremmat valintakoepisteet tai todistusarvosanan saaneet, vaikka hakukohde ei olisikaan ollut heille mieluisin.

Opiskelupaikkaa vaille jäi yhteishaussa yli 100 000 hakijaa.

Tekniikan ja kaupan koulutuksissa vähiten kilpailua

Helpommin tavoitettavia ammattikorkeakoulupaikkoja löytyi tänäkin vuonna etenkin kaupallisilta ja teknisiltä aloilta. Näillä aloilla opiskelupaikkoja on paljon.

Allaolevasta taulukosta näet ammattikorkeakoulujen 20 hakukohdetta, joissa hyväksyttyjen opiskelijoiden määrä oli suurin ensisijaisten hakijoiden määrään verrattuna.

Ensisijaisia hakijoita ei riittänyt kaikille aloituspaikoille. Heidän joukostaan hyväksyttyjen lisäksi opiskelijoita valittiin alempien hakutoiveiden perusteella enemmän kuin kilpailluissa koulutuksissa.

Taulukossa ei ole huomioitu osaa musiikkialan koulutuksista, joihin valitaan yksittäisiä hakijoita.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Olipa koulutus kilpailtu tai ei, valituiksi tulleiden piti ilmoittaa 8. heinäkuuta mennessä ottavatko he tarjotun paikan vastaan. Vapautuvia paikkoja tarjotaan varasijoille jääneille heinäkuun loppuun asti.

Etenkin ammattikorkeakoulut järjestävät myös lisähakuja vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tiedot niistä löytyvät Opintopolku (siirryt toiseen palveluun)-verkkopalvelusta.

"Ole vain oma itsesi"

Sanna Rauta ei olisi antanut periksi, vaikka fysioterapeuttikoulutukseen pääsy olisi tänäkin vuonna jäänyt haaveeksi.

– Olisin varmaan hakenut urheiluhierojaksi ja vuoden päästä yrittänyt uudestaan.

Sanna Rauta ja muut fysioterapian opiskelijat muuttavat Metropolian Myllypuron kampukselle talvella. Luentosalit ja luokkahuoneet ovat valmiita, mutta liikelaboratorion ja terapia-altaan valmistumista joudutaan vielä odottamaan. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Pääsykoepäivä oli Raudan mielestä rankka, mutta yllättävän mukava kun hakijat kannustivat toisiaan. Eniten perhosia vatsanpohjaan toi psykologin haastattelu.

– Ole vain rauhassa oma itsesi pääsykokeissa ja lue esivalintakokeeseen tarpeeksi. Se riittää. Sisään on mahdollista päästä, jos on tarpeeksi motivoitunut. Jos ala kiinnnostaa, ei kannata luovuttaa.

Etsi itseäsi kiinnostavat hakukohteet ja koulutusalat

Taulukkoon on koottu lähes 700 ammattikorkeakoulujen hakukohdetta. Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot ja aiempia tutkintoja täydentävät koulutukset eivät ole mukana.

Hausta on jätetty myös pois koulutukset, joihin ei hyväksytty yhtään hakijaa.

Jos haluat verrata tuoreita lukuja viime vuoden lukuihin, löydät ne elokuussa 2018 julkaistusta jutusta.

Voit tehdä taulukosta hakuja ammatin, koulutusalan, ammattikorkeakoulun ja paikkakunnan mukaan. Hakijoiden määrä on ensisijaisten hakijoiden määrä. Valitut voivat olla myös muita kuin ensisijaisia hakijoita

Taulukkoa ladataan

Suosittelemme sinulle