Hyppää sisältöön

Hongkongin johtaja: Kiistelty luovutuslakiesitys on kuopattu – lausunto ei vastaa mielenosoittajien vaatimuksiin

Carrie Lam kuvaili hallintonsa yritystä säätää kiistelty luovutuslaki "täydeksi epäonnistumiseksi".

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam puhui lehdistötilaisuudessa 9. heinäkuuta 2019. Kuva: Vivek Prakash / EPA
STT

Hongkongin suunnittelema laajalti inhottu ja kiistelty luovutuslakiesitys, joka mahdollistaisi rikollisten luovutuksen Manner-Kiinaan, on kuopattu, kertoo Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam.

Emomaahan myönteisesti suhtautuva Lam ei kuitenkaan vastannut taaskaan täysin mielenosoittajien vaatimuksiin. Mielenosoittajat vaativat, että esityksestä luovutaan välittömästi. Lam on jo aiemmin jäädyttänyt luovutuslain valmistelun.

Lamin mukaan on edelleen epäilyksiä hallinnon vilpittömyydestä ja huolia siitä, että prosessi aloitetaan uudelleen.

– Toistan nyt, ei ole sellaista suunnitelmaa. Lakiesitys on kuollut, Lam kertoi lehdistötilaisuudessa.

Lam kertoi myös, ettei usko, että mielenosoittajat uskoisivat häntä, jos hän puhuisi esityksen perumisesta.

Johtaja tuli ulos piilostaan

Hongkongin itsehallintoalue on joutunut viimeisen kuukauden aikana lähihistoriansa pahimpaan kriisiin. Kaupungissa on ollut valtavia marsseja sekä useita väkivaltaisia selkkauksia poliisin ja kovimman linjan mielenosoittajien välillä.

Mielenosoittajat ovat pelänneet hallinnon puuhaaman lain johtavan Kiinaa arvostelevien toisinajattelijoiden luovuttamiseen tuomittaviksi Manner-Kiinaan. Kuva: Chan Long Hei / EPA

Mielenosoitukset alkoivat nyt jäädytetyn lain vuoksi, jonka pelättiin mahdollistavan muun muassa toisinajattelijoiden luovuttamisen Manner-Kiinalle.

Protesteista on sittemmin muodostunut laajempi liikehdintä, joka vaatii uudistuksia itsehallintoalueen demokratiaan ja loppua vapauksien karkaamiselle.

Julkinen vihanpito päättäjiä ja poliisivoimia kohtaan kasvoi entisestään sen jälkeen, kun poliisit käyttivät kyynelkaasua ja kumiluoteja protestoijien hajauttamiseksi viime kuussa.

Lamia ei ole viime viikkoina näkynyt juuri julkisuudessa. Tiistaina hän kuitenkin nousi jälleen maanpinnalle pitääkseen lehdistötilaisuuden, jossa kuultiin hänen tähän mennessä sovittelevimmat kommenttinsa.

"Täysi epäonnistuminen"

Lam kuvaili hallintonsa yritystä säätää luovutuslaki "täydeksi epäonnistumiseksi". Hän suostui myös tapaamaan opiskelijoita julkisesti ilman ennalta sovittuja ehtoja ja kertoi tunnistavansa, että kaupunki on kohdannut ennenkuulumattomia haasteita.

– Olen tehnyt sellaisen johtopäätöksen, että Hongkongin yhteiskunnassa on perustavanlaatuisia ja syvälle ulottuvia ongelmia, Lam sanoi.

– Ensimmäinen asia, joka meidän pitäisi tehdä, on näiden perustavanlaatuisten ongelmien tunnistaminen ja toivottavasti löydämme jotain ratkaisuja, jotta voimme mennä eteenpäin.

Hän kuitenkin sivuutti muita mielenosoittajien vaatimuksia, kuten sen että riippumaton tuomari asetettaisiin johtamaan tutkimusta poliisin toimintaan. Lam kuittasi vaatimuksen kertomalla, että poliisin nykyinen valituskoneisto suorittaa parhaillaan omaa tutkimustaan.

Lisää aiheesta:

Hongkongin mielenosoittajat ottivat kohteekseen mannerkiinalaiset turistit – tarjolla valistusta protestin taustoista

Suosittelemme sinulle