Hyppää sisältöön

Velkaneuvonnan asiakkaista harva osaa arvioida velan kokonaismäärää – uusi ilmiö on luotolla lapsenlapsille lahjoja ostavat isovanhemmat

Kahdeksalla prosentilla pirkanmaalaisista on maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkintä on yhä useammalla suomalaisella. Eniten niitä on 25–44 -vuotiailla miehillä. Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Tuomas MacGilleon

Pirkanmaalla jopa kahdeksalla prosentilla väestöstä oli kesäkuun lopussa maksuhäiriömerkintä, kertoo luottotietoja rekisteröivä Asiakastieto Group. Koko maassa luottotietonsa menettäneitä ihmisiä on jo yli 380 000.

Radio Suomen Tampereen aamussa vieraillut Pirkanmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan yksikkövastaava Aki Jauro sanoo, että Pirkanmaalla talousongelmiinsa apua hakevien määrä on pysytellyt viime vuodet melko samalla tasolla.

Uusia asiakkaita tulee vuosittain noin 2 000. Jauron mukaan velkaantuneita on kaikista ikäluokista.

– Huolestuttavaa on se, että nuorten asiakkaiden määrä on viime vuosina kasvanut.

Koko maan tilastoissa nuorten maksuhäiriöiden määrä on sen sijaan laskenut vuoden 2012 jälkeen.

Toinen Jauron huomaama uusi ilmiö on kulutusluottoja ottaneet iäkkäät ihmiset.

– He kertovat avoimesti ottaneensa lainaa ostaakseen lapsenlapsilleen sellaisia asioita, joita eivät ole voineet tarjota omille lapsilleen. Siinä ikään kuin ostetaan hyväksyntää tavaralla.

Kesän kulutus kasaa ongelmat syksyyn

Kesäloma lisää rahankäyttöä säännönmukaisesti, Aki Jauro sanoo.

– Joka vuosi sen huomaa ja tavallaan ymmärtääkin, että kun loma alkaa niin laitetaan aivotkin lomalle. Sadekeli saa monen ajattelemaan, että lähdetään lomalle etelään ja laitetaan kortit vinkumaan.

Kasvanut kulutus näkyy viiveellä oikeusaputoimistossa.

– Loppusyksystä kun luottokorttilaskut alkavat erääntymään, alkaa puhelinkin soimaan enemmän.

Pirkanmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan yksikkövastaava Aki Jauro. Kuva: Laura Aimola / Yle

Tyypillisellä oikeusaputoimiston asiakkaalla ei ole suuria pankkilainoja, vaan pieniä luottoja moneen eri paikkaan.

Jauron mukaan on tavallista, että velkaneuvontaan hakeutunut aliarvioi velan kokonaismäärää.

– Usein kun ensimmäisen kerran puhumme asiakkaan kanssa, tämä arvioi velkaa olevan 6 000 tai 10 000 euroa. Kun asiaa lähdetään selvittämään, velkaa voikin olla 48 000 euroa.

Häpeä ja tiedon puute estävät avun saamista

Aki Jauron mukaan talousongelmiin haetaan apua ajoissa valitettavan harvoin. Moni peittelee ongelmia niin pitkään kun se on mahdollista.

– Meillä suomalaisilla on jokin sisäänrakennettu tarve selviytyä itse pyytämättä apua. Se on aivan turhaa, hän sanoo.

Myös tarjolla olevaan apuun liittyy harhaluuloja. Usein luullaan, että velkaneuvonnan asiakkaaksi pääsee vasta sitten kun luottotiedot ovat jo menneet.

– Meihin kannattaa ottaa yhteyttä heti kun tulee sellainen ole, ettei hallitse omaa talouttaan. Puhelinneuvontaa voi saada anonyymisti, ja monesti ongelmia saadaan jo sillä ratkaistua, Aki Jauro sanoo.

Tampereen lisäksi velkaneuvojat palvelevat asiakkaita ajanvarauksella 13 muussa toimipisteessä Pirkanmaan alueella.

Velkaneuvonnan ja puhelinpalvelun yhteystiedot löytyvät Pirkanmaan oikeusaputoimiston verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Maksuhäiriöisiä on Suomessa 380 000 – merkintöjen määrä on kasvanut yli 30-vuotiailla

Yle Perjantai: Onko velkaantuminen omaa syytä? Hävettääkö maksuhäiriömerkintä? Miten luottotiedottomuus vaikuttaa elämään?

Ari Savén osti luotolla sängyn - siitä alkoi vuosien pikavippikierre, joka johti velkahelvettiin: “Kun yhtäkkiä saa rahaa, mopo lähtee käsistä”

“Järjestelmä ajaa ihmisiä asunnottomiksi” – Maksuhäiriömerkinnästä pitäisi päästä eroon pian kun velka on maksettu, vaatii Renaz Ebrahimi

Suosittelemme sinulle