Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Himalajalla menehtyneiden kiipeilijöiden viimeinen video julkaistiin – ryhmä etenee äärimmäisen vaarallisessa maastossa

Kahdeksan toukokuussa menehtynyttä kiipeilijää yrittivät päästä huipulle, jolla kukaan ei ollut aiemmin käynyt.

Tiibetin poliisi julkaisi Himalajalla kadonneen retkikunnan kypäräkameran videon
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Himalajan vuoristossa toimiva Intian-Tiibetin rajapoliisi (ITBP) on julkaissut videon, joka kuvaa toukokuun lopussa kadonneen vuoristokiipeilijöiden retkikunnan etenemistä.

Viranomaisten yhteys ryhmään katkesi 26. toukokuuta, jolloin ryhmä todennäköisesti jäi lumivyöryn alle. Kiipeilijöiden ruumiit löydettiin myöhemmin ja samassa yhteydessä myös yhden kiipeilijän varusteissa ollut ns. GoPro-kamera.

Kameraan on tallentunut videomateriaalia, jossa ryhmä etenee lumipeitteisillä vuorilla. ITBP:n mukaan julkaistu otos on kuvattu 5 800 metrin korkeudessa.

Kuvista nähdään, että kävely vaarallisella vuorenharjanteella on erittäin hidasta. Videolla nähdään, kun ryhmä pysähtyy auringon laskeuduttua.

Ryhmän suunnitelmissa oli alun perin nousta Intian toiseksi korkeimman vuoren Nanda Devin itäiselle huipulle. Matkan järjestäneen yhtiön mukaan ryhmä kuitenkin muutti suunnitelmaansa ja yrittikin nousta toiselle huipulle, jolla kukaan ei ollut aiemmin käynyt. Kyseinen vuorenhuippu nousee 6 477 metrin korkeuteen.

Lue lisää:

Himalajalla kadonneen kiipeilijäryhmän ruumiiden noutaminen epäonnistuu kerta toisensa jälkeen – "Onnistuminen olisi ihme"

Himalajalla kadonneiden kiipeilijöiden kohtalo edelleen arvoitus – viimeinen kontakti ryhmään päivä ennen lumivyöryä

Suosittelemme sinulle