Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pohditko hankkivasi koiran? Huomioi vähintään nämä 4 asiaa ennen ostopäätöstä

Ennen koiran hankkimista kannattaa miettiä ainakin, millainen rotu ja millainen koira persoonaltaan olisi juuri sopiva.

Koira hyppää ihmisen kättä vasten
Koiranomistaja voi tehdä paljon sen eteen, ettei koiran alttius hyökkäyksille lisääntyisi. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Atte Uusinoka
Avaa Yle-sovelluksessa

Ihmisiin ja muihin koiriin kohdistuneet koirahyökkäykset herättävät aina huolta. Yle julkaisi tänään kyselyn, jossa etsittiin ratkaisuja koirahyökkäysten vähentämiseksi. Noin yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli sitä mieltä, että koirahyökkäyksiin on puututtava jollain tapaa.

Mutta mitä asioita olisi hyvä huomioida ennen koiran hankkimista?

Radio Suomen Päivä kysyi ohjeita tuoreille koiranomistajille tai sellaiseksi haluaville eläintenkouluttajalta ja Kennelliiton käyttäytymisen jalostustyöryhmän puheenjohtajalta, Tuire Kaimiolta.

1. Ota pentu harkiten

Oikean koirarodun valinta on oleellisinta. On tärkeää pohtia tarkkaan, että sopiiko tämä tietty koirarotu ensimmäiseksi koiraksi. Ensimmäisen koiran olisi hyvä olla pieni tai keskikokoinen.

– Lähinnä vain siksi, että se saa vähemmän tuhoa aikaan kuin iso. Pienemmän tai keskikokoisen koiran kanssa voi opetella tunnistamaan koiran eleitä. Millaisia ne ovat ennen mahdollista hyökkäystä? Näin eleet tunnistettaisiin ennen kuin ollaan uhkaavassa tilanteessa, Kaimio pohtii.

2. Tutustu pennun isään!

Rotukoiratkaan eivät ole keskenään samanlaisia. Koirien geeneissä on paljon erilaisia muuttujia, joiden takia tulevasta pennusta voi tulla käyttäytymisprofiililtaan toisenlainen kuin on ajateltu. Kaimion mukaan olisi hyvin tärkeää, että tulevat pennunomistajat ovat nähneet pennun isän ja äidin.

– Hirveän harva on nähnyt koiran isää muualla kuin koiranäyttelyissä. Isää pitäisi mennä tapaamaan sen kotipiiriin. Näin voidaan parhaiten havaita, että käyttäytyykö koira kotona niin kuin on ajateltu.

3. Vie itsesi pentukouluun!

Ennen pennunhankintaa olisi hyvä vierailla pentukoiran koulutuskurssilla. Näin oppisi tarvittavia taitoja jo ennen koiran saapumista.

Samalla oppisi tunnistamaan, miltä koirat näyttävät ärsyyntyessään. Jos koira on hyvin koulutettu, voidaan hyvin opetetulla luoksetulopyynnöllä lopettaa uhkaava tilanne.

– Jos näitä merkkejä ei osaita havaita, tullaan olemaan myöhässä.

4. Omistajalla tulee aina olla jotain parempaa

– Kaikki koirat kannattaisi opettaa uskomaan, että omistajalta löytyy on aina jotain parempaa, mitä ympäristössä on.

Kalmion mukaan rajavartiolaitoksen koirienkoulutusmenetelmät ovat loistavia. Niissä opetetaan pienestä pitäen siihen, että "kun luovut liikkumattomasta lelusta, saat omistajalta liikkuvamman lelun tilalle".

– Näin koirat saadaan vähitellen erilaisten saaliiden ja saaliiksi luultujen asioiden luota pois yhdellä komennolla, kun koirat olettavat omistajilla olevan jotain parempaa.

Lue lisää:

Mitä tulisi huomioida koiraa hankkiessa? Kennelliiton tärkeimmät ohjeet ja kysymykset. (Linkki vie Kennelliiton sivuille)

Koiran ja omistajan hyvän suhteen lähtökohta on luottamuksessa – 8 vinkkiä, joilla parannat suhdetta koiraasi

Tuira Kaimion kolumni: Suloisesta koirasta tuli melkein murhaaja, mutta käynti eläinlääkärissä palautti koiran ystävälliseksi itsekseen

Koiran saa tottelemaan katsekontaktilla – ei huutamisella

HESY vaatii koira-ajokorttia – koirahyökkäysten määrä lisääntynyt hurjasti

Suosittelemme