Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

EU:n tuomioistuin: Amazon ei ole velvollinen tarjoamaan asiakkailleen auttavaa puhelinpalvelua

Tuomioistuimen tuore päätös lisännee verkkokauppojen asiakaspalvelujen automatisointia ja parantanee erityisesti pienten verkkokauppojen kannattavuutta.

Amazon-yhtiön kyltti Saksan Wernessä.
Amazon-yhtiön kyltti Saksan Wernessä. Kuva: Friedemann Vogel / EPA
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan Unionin tuomioistuin on linjannut, ettei yhdysvaltalaisen Amazon-verkkokaupan tarvitse tarjota asiakkailleen auttavaa puhelinpalvelua.

Saksan kuluttajajärjestöt katsoivat Amazonin rikkovan maan kuluttajansuojalakeja, koska yhtiön Saksan maasivuilta ei löydy ”selkeästi tai helppotajuisesti” yhtiön puhelin- tai faksinumeroita.

Järjestöjen mukaan Amazonin automaattinen takaisinsoittopalvelu tai auttava nettichat eivät ole riittäviä täyttääkseen lain vaatimuksia.

EU:n tuomioistuimen mukaan Amazonin kaltaisten verkkokauppojen ei ole pakko tarjota kaikissa tapauksissa puhelinnumeroa asiakkailleen.

Tuomioistuin perustelee päätöstään sillä, että asiassa on otettava huomioon muutkin tekijät kuin vain kuluttajansuoja.

– On välttämätöntä löytää tasapaino korkeatasoisen kuluttajansuojan ja yhtiöiden kilpailukyvyn välillä, todetaan oikeuden päätöksessä.

Amazon kiitteli tuoreeltaan EU-tuomioistuimen ratkaisua.

– Olemme olleet aina vakuuttuneita siitä, että takaisinsoittopalvelumme on nopea, tehokas ja kuluttajakeskeinen, kerrotaan yhtiöstä.

Tuomioistuimen päätös keventänee erityisesti pienten verkkokauppojen taakkaa ja tehostanee entisestään asiakaspalvelujen laajempaa automatisointia.

Suosittelemme sinulle