Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Saksan keihäsvalta horjuu? Johannes Vetter sivuun useiksi viikoiksi, samalla selvisi jo kolmannen saksalaisen huippuheittäjän loukkaantuminen – "Ei tule Suomeen"

Saksan miesten keihäsmaajoukkueen kesä on vaikeuksien sävyttämä.

Johannes Vetter kärsii lähentäjälihasvammasta.
Johannes Vetter kärsii lähentäjälihasvammasta. Kuva: Sven Simon / Ullstein Bild / All Over Press
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitseva maailmanmestari Johannes Vetter, 90 metrin rajaa urallaan lähennellyt Julian Weber ja kesän maailmantilaston kolmonen Bernhard Seifert. Jokainen heistä olisi täydessä kunnossa mitalikandidaatti lokakuun Dohan MM-kisoissa, mutta nyt kolmikko on loukkaantuneiden kirjoissa.

Tuorein tapaus on 26-vuotias Seifert, joka kärsii jalkavammasta. Toukokuussa 89,06 heittänyt Seifert kisasi vielä Marseillessa 2. heinäkuuta, mutta sen jälkeen heittäjän tukijalka on kipeytynyt.

– Tässä vaiheessa kautta emme ota riskejä. Varotoimenpiteenä hän ei saa heittää kymmeneen päivään, Seifertin managerina toimiva Vera Michallek kertoo Yle Urheilulle.

Seifertin oli tarkoitus heittää perjantaina Monacon Timanttiliigassa, mutta hänen vetäytymisensä avasi paikan Toni Kuuselalle. Suomalaisen keihäsväen kannalta ikävämpi uutinen on se, ettei Seifert osallistu 24. heinäkuuta käytävään Joensuun GP-kisaan.

– Hän ei tule Suomeen, vaan heittää seuraavan kerran kilpaa Saksan mestaruuskisoissa, Michallek vahvistaa.

Maailmanlistalla kolmantena majaileva Bernhard Seifert liittyi loukkaantuneiden saksalaisheittäjien joukkoon.
Maailmanlistalla kolmantena majaileva Bernhard Seifert liittyi loukkaantuneiden saksalaisheittäjien joukkoon. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Saksan mestaruuskisat käydään Berliinin olympiastadionilla 3.–4. elokuuta. Sitä ennen kisoissa ei myöskään nähdä lähentäjälihasvaivoista jo kuukauden kärsinyttä Vetteriä saati jo kuukauden telakalla ollutta Weberiä.

Vetter on kisannut kesällä vasta kaksi kertaa. 13. heinäkuuta hän voitti Oslon Timanttiliigan osakilpailun tuloksella 85,27, vaikka joutui jättämään kisan kesken jo kahden kierroksen jälkeen. Vetter palasi kisoihin Ranskan Strasbourgissa 26. kesäkuuta, mutta tuolloinkin hän pystyi heittämään vain kahdesti – tällä kertaa voittoon riitti vaatimaton tulos 81,62.

Vetter pyöritteli pitkään seuraavaa kilpailuaan, mutta vetäytyi niin tiistaina käydystä Luzernin GP:stä kuin perjantaina odottavasta Monacon Timanttiliigasta. Vastaavaa pohdintaa ei tarvitse käydä tulevina viikkoina, sillä Vetterin manageri Werner Daniels vahvisti Yle Urheilulle, ettei hänen 26-vuotias suojattinsa kilpaile ennen Saksan mestaruuskisoja.

Weber puolestaan kertoi itse, ettei ole kilpailukuntoinen vielä kuukauteen. Hän kisasi edellisen kerran Turussa 11. kesäkuuta.

– Ongelmat alkoivat Turun-visiitin jälkeen, ja ne ovat tukijalkani kantapäässä ja nilkassa, Weber kertoo puhelimitse.

Weber, 24, on viettänyt viime viikot Münchenissä, jossa hän on ollut hoidettavana urheilulääkäri Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrtin klinikalla. Hoidon tasosta toipuminen tuskin jää kiinni. Saksan arvosteuimpiin urheilulääkäreihin kuuluvan Müller-Wohlfahrtin asiakkaisiin kuuluvat muun muassa jalkapallosta Saksan miesten A-maajoukkue ja Bayern München, ja yleisurheilijoista hänen palveluitaan on usein hyödyntänyt esimerkiksi Usain Bolt.

– Etenemme varovasti, sillä päästäkseni Dohan MM-kisoihin, minun on käytännössä pakko onnistua Saksan mestaruuskisoissa, sanoo Weber, jonka ennätys 88,29 on vuodelta 2016 ja heitetty juuri mestaruuskisoja ensi kuussa isännöivällä Berliinin olympiastadionilla.

Vetter uudessa tilanteessa

Weberille loukkaantumisten kanssa painiminen on tutumpaa kuin Vetterille. Kun Vetter piti 90 metrin rajaa pilkkanaan kaudella 2017 ja juhli MM-kultaa Lontoossa, Weber kuntoutti keväällä leikattua kyynärpäätään koko kauden. Vetter onkin urallaan uudessa tilanteessa, kun peilataan kisamääriä viime vuosiin: kaudella 2016 hän oli heittänyt 11 kisaa heinäkuun 11. päivään mennessä, kaudella 2017 kisoja oli 12 vastaavaan ajankohtaan mennessä ja viime kesänäkin vielä yhdeksän.

Toistaiseksi hallitseva maailmanmestari on nähty kisaamassa vain kahdesti – ja niissäkin hän on heittänyt yhteensä vain neljä heittoa.

Johannes Vetter pettyi viime vuonna Berliinin EM-finaalissa jäätyään viidenneksi.
Johannes Vetter pettyi viime vuonna Berliinin EM-finaalissa jäätyään viidenneksi. Kuva: Sven Simon / Ullstein Bild / All Over Press

Saksan päävalmentaja Boris Obergföll ei ollut halukas kommentoimaan maajoukkueensa tilannetta Yle Urheilulle.

Vaikka kolme potentiaalista 90 metrin saksalaistykkiä on samanaikaisesti loukkaantuneiden kirjoissa, Saksan miesten tilanne on siitäkin huolimatta vielä valoisa. Thomas Röhler ja Andreas Hofmann ovat pystyneet kilpailemaan täysipainoisesti, ja vaikka 90 metrin tuloksia ei ole toistaiseksi nähty, kaksikko on ollut pahin uhkaaja kauden ykkösheittäjälle, Viron Magnus Kirtille.

Miesten keihään MM-finaali heitetään vasta 6. lokakuuta, joten saksalaisilla on vielä hyvin aikaa parannella vammojaan ja lujittaa jälleen otettaan keihäsvaltikasta. Kolme viime arvokisaa on päättynyt saksalaisvoittoon, ja vuosi sitten Berliinin EM-finaalista saldona oli Röhlerin ja Hofmannin kaksoisvoitto. Jotta sama toistuisi MM-tasolla Dohassa, Obergföllin suojateilla ei kuitenkaan ole enää varaa uusiin loukkaantumisiin.

Lue lisää:

Kommentti: Suomessa virittyy kaikessa hiljaisuudessa kaikkien aikojen keihäspommi

Vavisutti keihäspiirejä 5 vuotta sitten, mutta vajosi heti takaisin unholaan – tuntematon keihässensaatio ällistyttää nyt suomalaisvalmentajaa: "En olisi uskonut"

Vakavat vammat ja isän äkillinen menehtyminen järkyttivät keihäsmitalisti Ari Manniota – nyt tunnelin päässä on kuitenkin valoa

Suosittelemme sinulle