Hyppää sisältöön

Ilo katosi harjoittelusta – suomalaisuimari hylkäsi täyden stipendin Floridassa ja palasi Suomeen: “Tiesin tasan tarkkaan, että tämä oli oikea päätös”

Uimari Ida Hulkko valmistautuu uransa toisiin MM-kisoihin. Hän vietti viime lukukauden Yhdysvalloissa Florida State-yliopistossa, mutta palasi takaisin Suomeen.

Kuva: Jari Kärkkäinen/Yle
Tuulia Kössö

Vielä viime syksynä uimari Ida Hulkko oli erittäin innoissaan. Kausi oli ollut lähes täydellinen ja edessä oli muutto Yhdysvaltoihin opiskelemaan Floridan osavaltionyliopistoon. Hulkko oli saanut täyden stipendin, jonka turvin hän pääsi lukemaan psykologiaa ja uimaan yliopiston kovatasoisessa joukkueessa.

Yhden lukukauden jälkeen 20-vuotias Hulkko hylkäsi stipendin ja muutti huhtikuussa takaisin Suomeen.

– Minä palasin sen takia, että en ollut onnellinen. Koin, että siellä ei ollut minulle enää enempää annettavaa. Uinti, joka on ollut minulle aina harrastus ja ilo, niin en saanut siitä enää samaa fiilistä. Siitä tuli työntekoa ja se alkoi olla pakkopullaa, Hulkko kertoo.

– Monta viikkoa saattoi mennä siihen, että olin ihan zombiena. Menin treeniin, tein treenin ja lähdin, en ajatellut mitään, enkä muistanut mitään mitä olin treenin aikana tehnyt. Siinä vaiheessa säikähdin itsekin, että ei tämä ole sitä mitä haluan tehdä vielä urallani.

Hulkko harjoitteli 80 uimarin ryhmässä, joka oli koottu Yhdysvaltojen alueiden ja piirien parhaimmistosta sekä eri maiden ykkösuimareista.

Kuva: Ida Hulkko

Suomalainen huomasi pian, että harjoitustavat eivät olleet hänelle hyviä. Sprintterit uivat paljon määrää, joka tehtiin liian kovilla harjoitusvauhdeilla. Palautetta sai vain harvoin.

– Massaa on niin paljon ja tavallaan massatuotantona yritetään tehdä hyviä uimareita. Toivotaan, että tämä toimii kaikille, mutta jos ei kaikille, niin edes osalle. Tavallaan yksilön tarpeita ei tarvitse kuunnella, kun aina tulee seuraava uimari, jos toinen menee rikki tai lopettaa, Hulkko sanoo.

Yhdysvalloissa käytännössä ryhmä meni yksilön edelle. Esimerkiksi Hulkkoa aika-ajoin vaivaavan kyynärpään kipeydyttyä, ei hän saanut itse päättää siitä, pystyykö hän harjoittelemaan vai onko vamman vuoksi levättävä.

– Valittelin kyynärpäätä ja tilanne oli aika paha. En ollut pystynyt koko viikon aikana oikein tekemään mitään. Kaikki meni aina fysioterapeutin kautta ja jos hän päätti, että et ole tarpeeksi kipeä, niin silloin sinä treenaat. Omalla subjektiivisella kokemuksella ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, Hulkko kertoo.

Lähdöstä sovittiin ilman eripuraa

Suomalaisuimari päätti jatkaa yliopistossa lukuvuoden loppuun, jotta olisi varma päätöksestään. Yliopistossa Hulkon ei tarvinnut maksaa ruoasta, opiskelusta ja asumisesta, mutta Suomessa tilanne olisi toinen. Kauden pääkisan, eli NCAA-yliopistourheilun uintifinaalien jälkeen, Hulkko sopi lähdöstä päävalmentajan kanssa.

– Hän ymmärsi minun päätökseni, eikä tullut minkäänlaista eripuraa. Hän ymmärsi ja tiesi tasan tarkkaan mikä oli minun tasoni ja arvoni joukkueeseen. Oli todella hyvä nähdä, että ei tarvinnut lähteä sieltä ovia paiskoen.

Suomessa Hulkko palasi tutun valmentajansa, Jere Jänneksen, luotsattavaksi Tampereelle. Kaksikon yhteistyö alkoi vuonna 2017. Heti seuraavalla kaudella Mikkelistä kotoisin oleva uimari nousi kansainväliseen kärkeen. 20-vuotiasta Hulkkoa on kuvailtu varsinaiseksi suomalaisen uinnin superlahjakkuudeksi.

Ida Hulkko pelleilee altaassa uintimaajoukkueen mediatilaisuudessa Leppävaaran maauimalassa, Espoossa, 26. kesäkuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pitkän radan EM-kisoissa ja lyhyen radan MM-kisoissa hän ui finaaliin. Paraatimatkallaan, 50 metrin rintauinnissa, Hulkko kohenteli useaan otteeseen Suomen ennätystä ja otti valtikan Jenna Laukkaselta.

Kausi oli suorastaan täydellinen.

– Olin suoraan sanottuna todella huolissani. En pelkästään uinnin suhteen vaan jotenkin se iloisuus ja pirteys oli kateissa, valmentaja Jere Jännes kuvailee suojattinsa muutosta.

Hulkko kertoo olevansa nyt huomattavasti onnellisempi ja pystyvänsä treenaamaan paremmin. Hän ei koe luovuttaneensa tai kadu vuotta Yhdysvalloissa, sillä matkalta tarttui mukaan ystäviä ja altaaseen kestävyyttä.

Ida Hulkko vietti lukukauden Yhdysvalloissa Florida State-yliopistossa. Kuva: Ida Hulkko.

Kestävyyden parantumisesta puhuu myös valmentaja, sillä sitä tarvitaan olympialaisia varten. Tokiossa uidaan 100 metrin rintauinnissa, jonka olympiarajasta Hulkko on sekunnin päässä.

– Satasen suhteen toinen 50 metriä on tullut nyt paremmin ehkä sen kustannuksella, että maksiminopeusominaisuudet ovat vähän heikommalla tasolla. Mutta uskon, että pienen levon kautta kestävyys säilyy ja saadaan se ensimmäinen pätkäkin kulkemaan kovempaa, Jännes sanoo.

Heinäkuun lopussa Hulkko ui pitkän radan MM-kisoissa Etelä-Koreassa, kovan harjoitusjakson jälkeen.

– Nyt olen päässyt nauttimaan treeneistä, vaikka onkin ollut takapakkia. Olen ollut kipeänä ja polvikipuja. Ehdottomasti haluan välieriin ainakin 50 metrillä. Kyllä se finaali vähän kolkuttelisi, mutta se riippuu ihan siitä miten siellä suoriudun. Satasella haen omaa ennätystä, Hulkko arvioi.

Ida Hulkko avaa urakkansa MM-kisoissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa 100 metrin rintauinnin alkuerissä. Hulkko kilpailee neljännessä erässä. Suora lähetys Etelä-Koreasta alkaa Yle Areenassa kello 3.50. Pääset lähetykseen tästä linkistä.

Lue lisää:

Kommentti: Pohjois-Amerikan yliopistojen massatuotannossa monen urheilijan ura tyssää – Ida Hulkon rohkea päätös palata Suomeen saattoi pelastaa hänen uransa

Hulkko tykitti Suomen mestaruuteen mielestään huonolla uinnilla – Laukkasen vauhti kateissa: "Näky taululla on ihan järkyttävä"

Uintimaajoukkueessa on kova sisäinen kilpailu – Jenna Laukkanen: "Se on raastavaa henkisesti"

Laukkanen jäi niukasti MM-mitalista – neljäs sija rintauinnissa

Ida Hulkko EM-finaalinsa viides, Ari-Pekka Liukkonen seitsemäs – Hulkko: "Pystyin näyttämään muille, että kyllä täältä tulee!"

Hulkko kohensi sivulajin ennätystään yli puoli sekuntia, Laukkanen uskoo rintauinnin lukon olevan aukeamassa

Suosittelemme sinulle