Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Oikeus tutkii: Yrittikö Italian äärioikeistolainen hallituspuolue junailla Venäjältä korruptiorahaa?

Lega-puolueen puheenjohtaja kiistää laittomuudet.

Italialaisen Lega-puolueen edustajat pitivät europarlamentissa paitaa, jossa oli teksti: "Ei pakotteita Venäjälle".
Italialaisen Lega-puolueen edustajat pitivät europarlamentissa paitaa, jossa oli teksti: "Ei pakotteita Venäjälle". Kuva syyskuulta 2014. Kuva: Patrick Seeger / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Italiassa on puhjennut poliittinen skandaali sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen Buzzfeed-sivusto julkisti keskiviikkona maan hallituspuolue Legan ja venäläisten liikemiesten puhtaaksikirjoitetun keskustelun.

Keskustelu käytiin Moskovan Metropol-hotellissa viime lokakuussa ja siihen osallistui Legan johtoon kuuluva Gianluca Savoini sekä kaksi muuta Legan edustajaa. Paikalla oli myös kolme venäläistä liikemiestä.

Keskustelusta voidaan päätellä, että miehet suunnittelivat järjestelyä, jossa Italiaan olisi ostettu 1,5 miljardin euron arvosta venäläistä öljyä alennushintaan. Järjestelyn avulla Legan tilille olisi siirretty 65 miljoonaa euroa rahaa.

Puolueet eivät Italian lain mukaan saa ottaa vastaan rahaa ulkomailta. Tämän keskustelijatkin tiesivät, käy ilmi Buzzfeedin tekstistä.

Italian oikeus tutkii, ovatko Legan edustajat syyllistyneet rikokseen, kertoo esimerkiksi Corriere della Sera -lehti.

Italian parlamentissa oppositio vaatii, että Legan puheenjohtaja, maan sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini tulee selvittämään asiaa.

Savoinin keskusteluista uutisoi italialainen uutissivusto L'Espresso jo helmikuussa, mutta asia nousi skandaaliksi vasta Buzzfeedin julkistettua koko keskustelun.

L'Espresso ja Buzzfeed painottavat, ettei niillä ole tietoa, onko sopimus todella tehty, onko öljyä kuljetettu Venäjältä Italiaan tai onko Lega saanut Venäjältä rahaa.

Lega-puolue on myöntänyt, että keskustelu on käyty. Salvini kiistää kuitenkin jyrkästi rikoksen.

– Emme koskaan ole ottaneet ruplaa, euroa, dollaria tai vodkalitraa venäläisten tukea, hän sanoi Italian tiedotusvälineiden mukaan.

Äärioikeistolainen Lega-puolue on Italian hallituksessa yhdessä populistisen Viiden tähden liikkeen kanssa.

Legan puheenjohtaja Salvini on käynyt Venäjällä useaan otteeseen ja hän sanoo aidosti ihailevansa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Legan edustajat ovat esimerkiksi europarlamentissa näkyvästi vaatineet Venäjälle asetettujen pakotteiden purkamista.

Suosittelemme