Hyppää sisältöön

Harmittaako viileä kesäsää? Näistä etelän kohteista löytyy vielä edullisia paikkoja

Kolea heinäkuu saa monet tarttumaan etelän äkkilähtöihin. Huoli ilmastonmuutoksesta ei näy matkatoimistojen myynnissä.

7–vuotias Amanda Adagbon suuntaa äitinsä kanssa lomalle Kreikan lämpöön.
7–vuotias Amanda Adagbon suuntaa äitinsä kanssa lomalle Kreikan lämpöön. Kuva: Laura Hyyti / Yle
Ulla Malminen

Viileä kesä saa monet kaipaamaan etelän lämpöön. Jos vaikka nelihenkinen perhe haluaa lähteä reissuun vielä heinäkuun loppupuolella, paikkoja löytyy vielä joistakin kohteista.

– Neljän hengen perhe pääsee esimerkiksi Kroatiaan alle kahdella tonnilla. Muutamia paikkoja vielä on jäljellä, kertoo Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen.

– Seuraavina kahtena viikkona on vain hajapaikkoja, mutta heinäkuun viimeisellä viikolla löytyy vaihtoehtoja muun muassa Turkista, Bulgariasta ja Kreikasta, sanoo TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

– Nyt on kiire, jos on lähdössä heinäkuun lopussa. Edulliseen budjettiin meiltä löytyy Bulgaria, jonne neljän hengen perhe pääsee alle kahdella tuhannella eurolla, vinkkaa Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

– Heinäkuun lopussa löytyy vielä suomalaisten suosimia perinteisiä kohteita, kuten Rodos, Kreeta ja Mallorca. Hinnat ovat noin 500 euroa henkilöä kohden, kertoo Matkavekan myyntijohtaja Hanna Lehtonen.

Kesäkuun kiireisimpänä vuorokautena Helsinki-Vantaalla oli 74 000 lentomatkustajaa.
Kesäkuun kiireisimpänä vuorokautena Helsinki-Vantaalla oli 74 000 lentomatkustajaa. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Tänä kesänä äkkilähdöt tekevät kauppansa

Useissa matkatoimistoissa myynti on vilkastunut vasta viime viikkoina. Edellisen kesän helteet saivat suomalaiset toivomaan, että säät suosivat kotimaassa myös tänä vuonna.

Myös Jaana Vallinmäen perhe viivytteli Rodoksen matkan varaamista juhannuksen tienoille.

– Meillä ei ollut selkeitä suunnitelmia tälle kesälle. Siinä vaiheessa oli vähän epävarmaa, miten tämä Suomen kesä menee. Sitten ajattelimme, että Kreikka on ollut mukava kohde aiemmin, ja kun sieltä löytyi nyt sopiva hotelli lapsiperheelle, päätimme lähteä sinne.

Jaana Vallinmäen lapset Urho, 8, ja Verna, 4, ovat valmiita reissuun.
Jaana Vallinmäen lapset Urho, 8, ja Verna, 4, ovat valmiita reissuun. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Tjäreborgin myynti oli vielä keväällä nelisen prosenttia jäljessä edellisvuodesta, mutta parin viimeisen viikon aikana matkoja on myyty noin kolmanneksen enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

TUI Finlandilla puolestaan ennakkovarausten määrä on laskenut 15 prosenttia, mutta äkkilähtöjen myynti on noussut saman verran.

Aurinkomatkoilla ennakkovarausten myynti oli alkukesällä alhaisempaa kuin viime vuonna, mutta nyt edelliskesän taso on jo ylitetty.

Myös Matkavekan äkkilähtöjen myynti on noussut selvästi myyntijohtaja Hanna Lehtosen mukaan.

– Viime hetkillä mietitään, mitä tehtäisiin, kun loma on alkamassa. Jos on kiva sää, jäädään helpommin kotiin nauttimaan hyvästä kesästä. Jos ei ole, voi tulla mieleen, että lähdetään pois nauttimaan yhdestä tai kahdesta lämpimästä viikosta.

"Valtaosa lomamatkoista varataan edelleen hyvissä ajoin"

Ylen haastattelemista matkatoimistoista kerrotaan, että monet asiakkaat haluavat kuitenkin suunnitella lomansa hyvissä ajoin etukäteen.

Aurinkomatkojen toimitusjohtajan Timo Kousan mukaan pitemmän aikavälin trendi on pikemminkin sellainen, että äkkilähtöjen osuus matkoista on laskenut.

– Valtaosa lomamatkoista varataan edelleen hyvissä ajoin. Se on niin tärkeää aikaa kaikille, Kousa sanoo.

– Nykyään päätöksiä tehdään jopa entistä aiemmin. Kun iso porukka on lähdössä matkalle, halutaan varmistaa, että kaikki pääsevät samaan paikkaan. Jos matka on iso satsaus taloudellisesti, halutaan varmistaa, että kaikki toimii hyvin, sanoo Matkavekan myyntijohtaja Hanna Lehtonen.

Hiilidioksidipäästöjä kompensoidaan, mutta riittääkö se?

Tämä kesä on ollut ennätyksellisen vilkasta aikaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kesäkuussa kentällä liikkui yli kaksi miljoonaa matkustajaa Finavian mukaan.

Suomalaisten huoli ilmastonmuutoksesta ei näy myöskään matkatoimistojen myynnissä, mutta päästöjä on ryhdytty kompensoimaan muun muassa Tjäreborgilla ja TUI Finlandilla.

Aurinkomatkat kuuluu Finnairiin, jonka lennoilla asiakkaat voivat itse päättää, haluavatko maksaa lennoista enemmän ja kompensoida hiilidioksidipäästöjä tai tukea biopolttoaineen ostamista.

Yle kertoi tammikuussa, että Suomen ympäristökeskuksen ja Sitran selvityksen mukaan lentoalan tekninen kehitys ja nykyiset kompensaatiomekanismit eivät ole riittäviä keinoja päästöjen vähentämiseen.

Lue myös:

Metsää Madagaskariin, tuulipuisto Intiaan – Lentomatkaajille kaupataan puhdasta omaatuntoa, mutta voiko päästöt kuitata rahalla?

Suosittelemme sinulle