Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"Taistellaan yhdessä", "Jaksaa, jaksaa" – poliittisin iskulausein varustetut leivonnaiset viedään käsistä Hongkongissa

Miljoonakaupungin massamielenilmaukset ovat jo hiljenneet, mutta protestimieliala näkyy pienissä teoissa ympäri kaupunkia.

Poliittiset kuukakut viedään käsistä Hongkongissa
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Hongkongssa paikallinen leipomo tahkoaa rahaa leivonnaisilla, joihin on leimattu poliittinen viesti.

Wah Yee Tang -perheleipomo valmistaa perinteisiä kiinalaisia kuukakkuja, mutta toisin kuin yleensä, koristeisten leivosten päälle on painettu poliittisia iskulauseita kuten "Taistellaan yhdessä", "Hongkongin asukkaat", "Ei vetäytymistä, ei perumista" ja "Jaksaa, jaksaa".

Kakkujen teksteissä otetaan kantaa myös lehdistönvapauteen alatyylisellä ilmaisulla, jota poliisi käytti toimittajia kohtaan mielenilmausten aikana.

Leipomon omistaja esintyy nimellä Naomi Suen. Hänen mukaansa tarkoituksena on piristää hongkongilaisia.

– Haluan tehdä hongkongilaiset onnellisemmaksi. Ja vain olla hauska, 33-vuotias Suen sanoo uutistoimisto Reutersille.

Suenin mukaan ihmisillä on tarve tulla kuulluksi.

– Mutta jos kysyt minulta, mikä on oikein ja mikä väärin, eronteko on hankalaa. Silti tiedän, että minun pitää tehdä jotain sen yhteisön eteen, missä kasvoin ja taistella asioidemme puolesta, Suen sanoo.

Viittauksia taistelulajilegendaan

Yksi kuukakuista viittaa mielenosoittajien keksimään tapaan organisoitua. Kesän mielenilmauksissa mielenosoittajat toimivat ilman selkeää johtohahmoa ja viestivät seuraavista liikkeistään tai mahdollisestä vetäytymisestä joltain alueelta voimakkaasti salatun pikaviestinpalvelu Telegramin avulla.

Hongkongilaisen South China Morning Post -lehden mukaan kuukakkunen, jossa lukee "Ole kuin vesi", viittaa tämänkaltaiseen soljuvaan ja ennalta arvaamattomaan liikehdintään.

Kyseinen iskulause on peräisin taistelulajilegenda Bruce Leen kuuluisasta, liikettä kuvaavasta sanonnasta "Ole kuin vesi, ystäväni". Lee kasvoi Hongkongissa.

Suen aloitti kakkujen myynnin maanantaina ja torstaina ne oli myyty loppun.

Äitinsä kanssa leipomoa pyörittävä Suen kertoo, että kuukakkujen hurja kysyntä on tavatonta tähän aikaan vuodesta. Leivonnainen on tyypillisesti tarjolla keskisyksyn juhlan aikoihin syys–lokakuussa.

Leipomo on tunnettu kieli poskella tehdyistä, huumorisävytteisistä leivonnaisista, joissa on leikitelty kirosanoilta kuulostavilla sanoilla.

Boikoittiväen mielestä kakkuset johtavat nuoria harhaan

Vaikka Wah Yee Tang -leipomon kuukakkuset ovat saaneet protestikansan liikkeelle, monet viranomaisia kuten poliisia tukevat tahot ovat boikotoineet leipomoa. Heidänmielestään kuukakkuset "johtavat nuoria harhaan".

Kuluneiden viikkojen aikana kaupungin katukuvassa on näkynyt useita luovia tapoja ilmaista vastarintaa hallintoa kohtaan.

Kiisteltyä, sittemmin kuopattua luovutuslakiuudistusta vastustavien T-paitojen ja tarrojen ohella useissa alikuluissa ja metrotunneleissa on nähty Lennon-seiniksi nimettyjä, värikkäitä alueita, joihin on kiinnitetty poliittisia viestejä.

Valtava ihmisjoukko. Keskellä patsas. Taustalla Hongkongin pilvenpiirtäjiä.
Mielenosoittajat pelkäsivät luovutuslakiuudistuksen johtavan Kiinaa arvostelevien toisinajattelijoiden luovuttamiseen tuomittaviksi Manner-Kiinaan. Kuva: Chan Long Hei / EPA

Lue myös:

Pelko Kiinan vallan kasvusta ajaa Hongkongin kuohuntaa – tästä liikehdinnässä on kyse

Hongkongin johtaja: Kiistelty luovutuslakiesitys on kuopattu – lausunto ei vastaa mielenosoittajien vaatimuksiin

Graffiteja seinille, muotokuvat palasiksi – Hongkongin mielenosoittajat tunkeutuivat lainsäädäntöneuvoston rakennukseen

Suosittelemme