Hyppää sisältöön

"Emme ehtineet koskaan tavata" – Matti Nykäsen haudalla vierailee päivittäin kymmeniä ihailijoita

Kukkia ja kynttilöitä tuodaan haudalle niin paljon, että seurakunta toivoo vierailijoiden osallistuvan haudan hoitoon.

Matti Nykäsen hautakivi on koruttoman perinteinen. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Jonna Karjalainen

Kivimuurissa olevasta portista käy tasainen virta. Ihmiset etsivät katseellaan juuri tiettyä kiveä ja pysähtyvät katsomaan näkyä hetkeksi. Kiveen kultaisella kirjoitettu mäkihyppääjä Matti Nykäsen nimi on saanut toukokuussa viereensä olympiakomitean lahjoittamat olympiarenkaat.

Sukuhaudan vanha kivi on vaihtunut kevään aikana uuteen – se on edelleen ulkomuodoltaan silti vaatimaton, eikä erotu koreudellaan rivistön muista kivistä.

Kukkia on paljon, ja iso osa niistä neilikoita – mäkisankari Nykäsen lempikukkia (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat).

Lahtelaisen Patovuon perheen äiti, Piia Patovuo, kantaa kädessään punaista ruusua. Vieressä seisovat Kari Patovuo sekä perheen tytär Iida Patovuo. Mukaan on lähtenyt myös Karin sisko Leena Patovuo.

Kuva: Jaana Polamo / Yle

Idolin helmikuinen kuolema tuli faneille raskaana yllätyksenä. Kari Patovuo sanoo sankarinsa lähteneen eittämättä liian aikaisin.

Perhe halusi kunnioittaa Nykäsen muistoa konkreettisesti.

– Kun kuulimme Matin kuolemasta, päätimme, että lähdemme vierailemaan lomalla hänen kotikaupungissaan, Piia Patovuo sanoo.

Tämä fanien tulisi muistaa: Hautaa hoitavat Nykäsen omaiset

Eivätkä Patovuot ole ainoita asialle omistautuneita. Jyväskylän seurakunnasta kerrotaan, että olympiavoittajan haudalla käy edelleen päivittäin kymmeniä ihmisiä Jyväskylästä ja ympäri Suomen.

Tänään kävijöitä saattaa olla normaalia enemmän, sillä on Nykäsen syntymäpäivä.

Haudan sijaintia kysytään hautoja siistiviltä työntekijöiltä ja tiedustellaan ennakkoon puhelimitse sekä sähköpostilla.

Kesän edetessä vieraita odotetaan saapuvaksi kauempaakin, esimerkiksi Keski-Euroopasta, jossa talvilajit ja mäkihyppy ovat suursuosiossa.

Yksi asia fanien tulisi kuitenkin muistaa: kauneimmatkin kukat lakastuvat nopeasti ja kynttilä koristaa hautaa vain hetken.

Vaikka tuomiset ovat osoitus surussa myötäelämisestä ja mäkihyppääjän muiston kunnioittamisesta, aiheuttavat ne myös ylimääräistä työtä hautaa hoitaville Nykäsen omaisille.

Vanhan hautausmaan työnjohtaja Liisa Kontunen toivookin, että lakastuneita kukkia ja palaneita kynttilöitä voisi viedä siisteyden ylläpitämiseksi haudalla käydessään myös roskikseen.

Nykäsen haudan suosio ei tullut yllätyksenä Kontuselle. Hän on työskennellyt hautausmailla nelisenkymmentä vuotta.

– Olin Helsingin Malmilla pitkään töissä. Sinne on haudattu useita julkkiksia ja näyttelijöitä: Armi Aavikko, Tauno Palo, Ansa Ikonen, Tapio Rautavaara ja Olavi Virta. Julkkikset kiinnostavat aina, myös sen jälkeen kun he ovat edesmenneitä.

Matti Nykäsellä on ollut faneilleen aivan erityinen merkitys. Vanhan hautausmaan työnjohtaja on aistinut sen vahvasti.

– Matti oli persoona. Häntä kaivataan ja pidetään suurena idolina ulkomaita myöten.

"Matti on legenda"

Patovuon perheen matka jatkuu. Ennen Jyväskylän vanhalle hautausmaalle saapumista he olivat käyneet mäkihyppääjän nimeä kantavan hyppytornin luona.

– Olen fanittanut Mattia siitä saakka, kun hän rupesi mäkeä hyppäämään. Matti on legenda, Kari Patovuo sanoo.

– Maailman paras mäkihyppääjä, Piia Patovuo täydentää.

Patovuot ehtivät nähdä useita Nykäsen laulukeikkoja. Varsinkin viimeisin niistä, esiintyminen Padasjoen sahtimarkkinoilla jäi elävästi mieleen.

– Emme ehtineet koskaan tavata, ja se harmittaa. Juttusille olisi pitänyt päästä, Kari Patovuo sanoo.

Mitä hän olisi idolilleen sanonut?

– Ei tule äkkiä mieleen, jotain nasevaa kuitenkin, hän sanoo hymyillen.

Patovuot arvostavat Nykäsen urheilijan lahjojen lisäksi verbaalista veistelyä. Mäkikotka tulisi muistaa heidän mukaansa myös lennokkaista iskulauseista.

– Kun pysyy hereillä, niin voi saada vaikka hauen, Kari siteeraa.

– Elämä on laiffi! Leena Patovuo lisää.

Suosittelemme sinulle