Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto Isis-leirillä olevista: Suomalaisilla on aina oikeus palata kotiin

Haaviston mukaan Suomella ei toistaiseksi ole yksityiskohtaista suunnitelmaa lasten hakemiseksi pois leiriltä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan al-Holin leirillä olevien läheiset ovat huolissaan lasten tilanteesta. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Markus Mäki,
Anne Orjala

Hallituksen ministerit tapasivat tänään Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten läheisiä.

Pääministeri Antti Rinteen kutsumassa tapaamisessa olivat paikalla ulkoministeri Pekka Haavisto, sisäministeri Maria Ohisalo sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Tapaamiseen osallistui toistakymmentä al-Holin leirillä olevien läheistä.

Ulkoministeri Haaviston mukaan leirillä olevien läheiset ovat huolissaan etenkin lasten tilanteesta. Leirillä on puutetta ruoasta, vedestä ja lääkkeistä. Leirillä esiintyy myös ryöstelyä.

– Leirillä olo ei ole hyväksi kenellekään. Kaikki toivovat, että läheiset pääsisivät mahdollisimman nopeasti palaamaan kotiin, Haavisto sanoo Ylen haastattelussa.

Haaviston mukaan ministerit ovat pyrkineet kansainvälisten järjestöjen avulla varmistamaan, että leirillä olevat saavat tarvitsemansa avun, kunnes kurdit päättävät, miten leirin kanssa aiotaan toimia.

– Leirillä olevia epäillään Isisin tukemisesta ja siellä suunnitellaan jo omia oikeusprosesseja. Me vetoamme siihen, että lasten etu toteutuisi ja että lapset pääsisivät palaamaan turvallisesti Suomeen, Haavisto sanoo.

Saksalaisen tuomioistuimen päätös ei vaikuta Suomeen

Suomella ei toistaiseksi ole yksityiskohtaista suunnitelmaa lasten hakemiseksi. Mikäli perheet saavat poistua leiriltä ja pääsevät jonkin EU-maan lähetystön tai konsulaatin piiriin, Suomi on Haaviston mukaan valmis auttamaan matkustusasiakirjojen kanssa.

Lähimmät lähetystöt ovat Irakissa ja Turkissa.

– Olemme kertoneet paikallisille viranomaisille, että jokaisella suomalaisella on oikeus tulla Suomeen.

Saksassa berliiniläinen tuomioistuin linjasi tällä viikolla, että Saksan on haettava epäillyn Isis-taistelijan saksalainen vaimo ja kolme lasta takaisin kotimaahan al-Holin leiriltä. Haaviston mukaan Saksan oikeusistuimen päätös ei vaikuta Suomen toimintaan.

– Varmaan kaikissa maissa on erilaisia prosesseja liikkeellä, mutta jokainen maa noudattaa omaa lainsäädäntöään.

Lue aiheesta lisää:

Pääministeri Rinne tapasi al-Holin leirillä olevien läheisiä

Hollanti eristää palaavat Isis-leirin lapset radikalisoitumistarkkailuun – Turvallisuuspalvelu: yli 9-vuotiaita ehkä koulutettu taisteluun

Saksan haettava epäillyn Isis-taistelijan lapset ja vaimo Syyriasta – Haavisto: Suomi päivittäin yhteydessä leirin suomalaisten omaisiin

Suosittelemme sinulle