Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ranskassa ei löydetty syytä vauvojen epämuodostumien aiheuttajalle

Eri puolilla Ranskaa on viime vuosina syntynyt vauvoja, joilla ei ole kämmeniä tai käsivarsia lainkaan tai ne ovat olleet epämuodostuneita.

Keskosten hoitoa pariisilaisessa synnytyssairaalassa.
Keskosia hoidettavana pariisilaisessa synnytyssairaalassa. Kuvan henkilöt eivät liity tapauksiin. Kuva: AOP
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan terveysministeriö ei löytänyt syytä, miksi viime vuosina Ranskassa on syntynyt vauvoja, joilla on epämuodostumia. Raportti julkaistiin perjantaina.

265-sivuisessa raportissa asiantuntijat sanoivat, että on mahdoton tehdä lopullisia johtopäätöksiä, mutta ympäristövaikutuksia arvioidaan myöhemmin.

Perheet ovat olleet pettyneitä, kun heidän odottamaansa vastausta ei perjantaina tullut.

Toinen raportti on määrä julkaista vuoden loppuun mennessä.

Viranomaiset kertoivat viime vuonna, että 25 vauvalla on ollut samankaltaisia yläraajojen epämuodostumia. Vauvat ovat syntyneet 15 vuoden aikana Ranskan länsiosissa Bretagnen ja Loire-Atlantiquen alueilla sekä Ainin alueella lähellä Sveitsiä.

Raportin mukaan osassa alueita oli kyse yksittäistapauksista, jotka eivät liity toisiinsa.

Tapaukset ovat saaneet runsaasti julkisuutta ja ne ovat nostattaneet suurta huolta Ranskassa.

Mediakirjoitusten mukaan monilla alueilla asukkaat alkoivat epäillä veden, ruuan tai ilman sisältävän myrkkyjä, jotka aiheuttavat epämuodostumia. Ranskalaiset ympäristöjärjestöt ovat myös epäilleet torjunta-aineita joissain kirjoituksissa.

Viime vuonna yksi aiheen esiin nostanut oli epidemiologi Emmanuelle Amar. Hän kertoi Ain alueen tapauksista Reutersille. Amarin mukaan ainoa asia joka yhdisti vauvat synnyttäneitä äitejä oli se, että he asuivat maissi- ja auringonkukkapeltojen keskellä.

Ranskan terveysministeri Agnès Buzyn aloitti virallisen selvityksen asiasta viime lokakuussa, koska aihe oli niin paljon esillä.

Suosittelemme sinulle