Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Facebookille jättisakot Cambridge Analytica -kohun seurauksena – joutuu maksamaan viisi miljardia dollaria käyttäjätietojen vuotamisesta

Asiasta uutisoi muun muassa Wall Street Journal, joka perustaa tietonsa nimettömiin lähteisiin.

Mark Zuckerberg
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli Yhdysvaltain kongressin kuultavana Washingtonissa huhtikuussa 2018. Kuva: Shawn Thew / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain viranomaiset ovat määränneet teknologiajätti Facebookille noin viiden miljardin dollarin sakon käyttäjätietojen vuotamisen takia. Asiasta uutisoivat yhdysvaltalaiset Washington Post ja Wall Street Journal, jotka perustavat tietonsa nimettömiin lähteisiin.

Tutkinta alkoi sen jälkeen, kun paljastui, että Facebook oli luovuttanut luvattomasti kymmenien miljoonien käyttäjien tietoja Cambridge Analytica -nimiselle yritykselle. Cambridge Analytica puolestaan työskenteli muun muassa Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan parissa vuonna 2016.

Lue lisää: Suomalaisten luottamus digitaalisiin palveluihin rapistunut tietovuotojen takia – omien tietojen pelätään päätyvän vääriin käsiin

Lue lisää: Nämä artikkelit kertovat, miksi Facebook on nyt pahassa pulassa

Ratkaisu tuonee rajoituksia käyttäjätietojen käyttöön

Lehtien mukaan Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio (FTC) hyväksyi ratkaisun äänin 3–2. Kilpailu- ja kuluttaja-asioista vastaavan komission republikaaniedustajat äänestivät sopimuksen puolesta, kun taas demokraattiedustajat olisivat halunneet Facebookille tiukempaa valvontaa.

Ratkaisun uskotaan asettavan tiukennuksia siihen, miten Facebookin on suojeltava käyttäjien yksityisyyttä. Yksityiskohdat olivat kuitenkin vielä perjantaina pimennossa.

Cambridge Analytica -vuodon jälkeen on paljastunut myös muita tapauksia, joissa Facebookia on syytetty palvelunsa käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta ja käyttäjätietojen suojelemisen laiminlyönneistä.

Oikeusministeriön hyväksyttävä päätös

Kauppakomission ehdottama ratkaisu menee vielä oikeusministeriöön hyväksyttäväksi. New York Timesin mukaan ministeriö hylkää vain harvoin komission ehdotuksia.

Jos ratkaisu saa ministeriöltä vihreää valoa, Facebookin saamasta sakosta tulee selvästi suurin, jonka yhdysvaltalaisviranomainen on koskaan lätkäissyt teknologiayritykselle.

Facebook itse ennakoi keväällä, että se voi joutua maksamaan Yhdysvalloissa jopa viiden miljardin dollarin sakon väärinkäytöksistään. Yrityksen uumoilut näyttävät nyt osuvan oikeaan.

Suosittelemme sinulle