Hyppää sisältöön

Bond-leffat harppaavat kerralla nykyaikaan: seuraava 007 on tummaihoinen nainen

Brittiläinen näyttelijä Lashana Lynch ottaa haltuun legendaarisen salaisen agentin 007-koodin.

Lashana Lynch Kuva: AOP

Neljässä viimeisimmässä James Bond -elokuvassa pääroolia näytelleen Daniel Craigin ilmoitettua astuvansa roolista syrjään ovat arvailut hänen seuraajastaan käyneet kuumina. Roolia hallinneiden valkoisten miesten sijaan 007:n viittaa on toivottu jo pitkään soviteltavan vaihteeksi joko naiselle tai tummaihoiselle näyttelijälle.

Nyt molemmat toiveet toteutuvat samanaikaisesti. Amerikkalaisen Mail on Sundayn mukaan 25:nnessa Bond-elokuvassa salaisen agentin legendaaarista koodinumeroa 007 kantaa brittiläinen, tummaihoinen näyttelijä Lashana Lynch. Hän tuli suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään aiemmin tänä vuonna ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Captain Marvel, jossa hän näytteli taistelulentäjää.

Lashana Lynch näytteli Captain Marvel -elokuvassa. Kuva: Marvel Studios

Lynch ei kuitenkaan korvaa James Bondia, vaan hän on elokuvassa uusi hahmo. Bond itse viettää elokuvan alussa lokoisia eläkepäiviä Jamaikalla, kun hänet kutsutaan takaisin palvelukseen ratkaisemaan uutta maailmanlaajuista kriisiä.

Yhtenä käsikirjoittajana mainio Phoebe Waller-Bridge

Parhaillaan Italiassa ja Briteissä kuvattavan elokuvan yhtenä viidestä käsikirjoittajista toimii brittiläinen näyttelijä ja käsikirjoittaja Phoebe Waller-Bridge. Hänet tunnetaan parhaiten suositusta ja suorasukaisesta feministisestä komediasarjasta Fleabag sekä kiehtovasta, naispalkkamurhaajaa ja häntä jahdannutta tiedustelupalvelun naispuolista tutkijaa kuvanneesta Killing Eve -sarjasta.

Bond-elokuvia on kautta vuosien arvosteltu naisten esineellistämisestä seksuaalisiksi objekteiksi. Waller-Bridge ei halua muuttaa alkuperäisen James Bondin luonnetta tasa-arvon nimissä. Tasa-arvoisesti kaikkia sukupuolia kohtelevan asenteen voi hänen mukaansa tuoda esiin myös muilla tavoin.

– Tuotteen täytyy kehittyä. On tärkeää, että elokuva kohtelee naisia asiallisesti. Bondin ei tarvitse tehdä niin, hänen täytyy pysyä omana itsenään, Waller-Bridge sanoo.

Lashana Lynch Captain Marvel -elokuvan Euroopan ensi-illassa Lontoossa helmikuussa. Kuva: AOP

Sovinistisen tapansa mukaan James Bond yrittää iskeä uuden 007:n, mutta varsin heikolla menestyksellä. Hän myös oppii käyttäytymään nykyajalle sopivammalla, seksuaalista häirintää koskeneen #metoo-keskustelun jälkeisellä tavalla.

Mail on Sundayn haastatteleman nimettömän, elokuvan tuotannossa mukana olevan lähteen mukaan uudesta, Lashana Lynchin tähdittämästä elokuvasta tulee Bondin perinteille uskollinen, mutta moderni elokuva. Näyttäviä takaa-ajokohtauksia ja yhteenottoja nähdään siis valkokankaalla tulevaisuudessakin.

Aiheesta lisää:

Daniel Craig söi sanansa ja palaa James Bondin rooliin – uuden elokuvan tunnuskappaleen esittää Adele?

Jos Twitter-kansa saisi päättää, seuraava James Bond on nainen: "It's Bond, Jane Bond"

Suosittelemme sinulle