Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kokkolaan tulee lisää pakolaisia Syyriasta – "Todellinen kotoutuminen tapahtuu siellä, missä ihmiset viettävät aikaansa"

Kokkolaan tulee neljä lapsiperhettä.

Reppuja koulun pihamaalla kiipeilytelineen vieressä.
Koulut, päiväkodit ja harrastuspaikat ovat tärkeitä paikkoja kotiutumiselle. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Sari Vähäsarja
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolaan tulee Syyriasta alkusyksyllä 20 kiintiöpakolaista. Ensimmäiset pakolaiset Syyriasta kaupunki otti vastaan viime vuonna.

Nyt tulevan ryhmän muodostavat neljä lapsiperhettä, jotka ovat paenneet Syyriasta. Kaikilla Suomeen valituilla kiintiöpakolaisilla on YK:n alaisen UNHCR:n myöntämä pakolaisasema. Kaikkiaan Suomi ottaa vastaan 750 kiintiöpakolaista vuosittain.

Lapset aloittavat koulunkäynnin mahdollisimman pian, aikuiset taas suomen kielen opiskelun.

Soitessa toimiva ulkomaalaistoimisto hoitaa käytännön järjestelyt, mutta kotoutumisen tärkein kenttä on siellä, missä ihmiset viettävät aikaansa: koulut, päiväkodit, työpaikat ja harrastukset.

– Toivoisin aina, että he saisivat kontakteja kantaväestön kanssa eivätkä jäisi ulkopuolisiksi. Että he saisivat harjoitella suomen kieltä ja olla tekemisissä paikallisten ihmisten kanssa. Siinä se kotoutuminen vasta oikeasti tapahtuu, sanoo toiminnanohjaaja Pirkko Kivistö ulkomaalaistoimistosta.

Kokkolan kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2016, että kaupunki vastaanottaa joka vuosi 30 kiintiöpaikolaista. Sitä ennen heitä vastaanotettiin 30 henkilöä joka toinen vuosi.

Kokkolan kaupunki on ottanut vastaan pakolaisia vuodesta 1993 alkaen. Heitä on tullut satoja.

Suosittelemme