Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tero Pitkämäki ja Oliver Helander kamppailevat aikaa vastaan – valmennusjohtaja odottaa kovaa taistoa arvokisalipuista: "Nyt on Teron valmentajan mukaan nähty merkkejä paremmasta"

Yleisurheilijoilla on poikkeuksellisen pitkä kausi, kun Dohan MM-kisat pidetään vasta syksyllä. Osa urheilijoista pitää kilpailutauon keskikesällä, osa parantelee vammojaan ja yrittää päästä MM-kisakuntoon.

Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäen paluu kilpakentille on lykkääntynyt. Keihäänheittäjän edelliset arvokisat ovat Lontoon MM-kisat 2017. Kuva: AOP
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Miesten keihäänheiton arvokisapaikoista Dohan syksyisiin MM-kisoihin ennakoidaan jälleen kovaa kilpailua. Dohaan on jo valittu Antti Ruuskanen ja Oliver Helander, mutta kolmas edustaja on vielä auki. Toni Kuusela rikkoi jo kesäkuussa MM-kisarajan heittämällä tuloksen 83,40, mutta häntä ei ole valittu kisakoneeseen.

Moninkertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki on ollut yli vuoden pois kilpailukentiltä polvivammansa takia. Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola arvioi, että 36-vuotiaan konkarin paluu on lähellä.

– Nyt on Teron valmentajan mukaan nähty merkkejä paremmasta. Paluu kentille nähdään varmaan Kalevan kisoissa (elokuun alussa) tai ehkä jo ennen sitä. Tero ei varmasti viivalle lähde, ellei ole kasikympin kunnossa. Saadaan mielenkiintoinen kisa tästä viimeisestäkin paikasta, Niemi-Nikkola pohtii.

Pitkämäen on kilpailtava viimeistään Kalevan kisoissa ja saatava Dohan 83 metrin MM-raja rikottua, jos hän mielii uransa 17. arvokisoihin.

Kauden kotimaisen kärkituloksen 86,93 kesäkuussa heittänyt Helander joutui jäämään pois alle 23-vuotiaiden EM-kisoista kylkivammansa takia. 22-vuotiaan Helanderin kilpailutauolla yritetään varmistaa paluu viimeistään Kalevan kisoihin.

Huippukunnon ajoittaminen isoin haaste

Poikkeuksellisen pitkä yleisurheilukausi jatkuu kärkiurheilijoilla lokakuun alkuun, jolloin lajin MM-kilpailut päättyvät Dohassa Qatarissa.

Osa urheilijoista on saavuttanut MM-kisojen tulosrajan ja parhaassa tapauksessa tullut jo valituksi Suomen joukkueeseen. Nämä urheilijat ehtivät viettää kilpailukauden aikana poikkeuksellisen pitkän harjoitusjakson, joka rytmittää kautta.

SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola on tyytyväinen siihen, että monelta urheilijalta löytyy nyt malttia.

– Urheilijat uskaltavat rohkeasti pitää kilpailutaukoa keskellä kesää. Kestävyysurheilijat hakeutuvat korkealle, ja ohuen ilmanalan osaaminen alkaa meillä olla hyvää luokkaa. Siitä osoituksena on Camilla Richardssonin tuore MM-rajan rikkominen, Niemi-Nikkola sanoo.

Richardsson ei ollut vielä alittanut 3 000 metrin estejuoksun MM-rajaa, kun hän lähti korkean paikan leirille Sveitsin St. Moritziin. Hän palasi merenpinnan tasolle kilpailemaan Ranskassa, jossa hän rikkoi heti MM-rajan 9.40 ennätyksellään 9.38,93.

Topi Raitanen PNG 2019
Topi Raitanen lähti MM-rajan rikkomisen jälkeen korkean paikan leirille. Kuva: Tomi Hänninen

Sveitsissä leireili myös estejuoksija Topi Raitanen, joka lähti vuoristoon pian MM-rajan rikottuaan. Leiriltä hiljattain palannut Raitanen jatkaa harjoitusjakson jälkeen kilpailukauttaan keskiviikkona Lapinlahden GP-kisoissa.

Epäonnensa rajan tavoittelussa jo jokseenkin koomisena kokeva pika-aituri Reetta Hurske on päässyt sadasosan päähän 100 metrin aitojen MM-rajasta 12,98. Hurskeella ja 110 metrin aitojen tulosrajaa lähestyvällä Elmo Lakalla on hyvät mahdollisuudet päästä kisoihin rankinglistan kautta, vaikka raja ei menisi rikki.

Tulosraja pitää saavuttaa viimeistään 6. syyskuuta.

Sairastelut huolettavat

Dohan MM-maratonille jo valittu Alisa Vainio joutui jättämään viimeviikkoiset alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut väliin sairastumisen takia. Hänen oli määrä kilpailla 10 000 metrillä.

Kilpakävelijä Jarkko Kinnusen valmistautumista sen sijaan ovat vaikeuttaneet kesän pienet loukkaantumiset.

Alisa Vainio.
Alisa Vainio on jo valittu Dohan MM-kisojen maratonille. Kuva: AOP

Vainion tilanteesta ei Niemi-Nikkola ole vielä huolissaan, sillä nuori kestävyysjuoksija on aiemminkin pystynyt keskittämään parhaat juoksunsa juuri loppusyksyyn.

– Olen enemmän huolissani kilpailujen määrästä. Kilpailustartteja täytyy kuitenkin tulla näillä alimatkoilla useita, jotta saa tuntuman kilpailuvauhtiin.

"Pakko pyhittää aikaa treenaamiselle"

Tammikuussa SUL:n valmennusjohtajana aloittanut Niemi-Nikkola korostaa Dohan MM-kisojen poikkeuksellisen myöhäistä ajankohtaa.

– Jossakin vaiheessa on pakko pyhittää aikaa treenaamiselle. Kukaan ei pysty olemaan kesäkuun puolivälistä lokakuun alkuun huippukunnossa, Niemi-Nikkola toteaa.

Kari Niemi-Nikkola
Kari Niemi-Nikkola toimi Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajana ennen kuin siirtyi valmennusjohtajaksi. Kuva: Tapio Nevalainen / SUL arkisto

Kestävyysjuoksijoiden lisäksi jo kisakoneeseen valittu kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä viettää lähes kahden kuukauden taukoa kilpailuista ja palaa kolmiloikkapaikalle elokuun alussa Kalevan kisoissa.

Lajeissa, joissa on kova kilpailu kotimaassa ja useita potentiaalisia MM-edustajia, lopulliset valinnat tehdään vasta elokuussa Kalevan kisojen jälkeen. Tällaisia lajeja ovat naisten pika-aidat ja miesten keihäänheitto.

– Täytyy miettiä tarkkaan, miten se harjoitusrauha tarjotaan siinä vaiheessa mahdollisimman monelle. Ettei kilpailuteta urheilijoita loppuun, Niemi-Nikkola sanoo.

Ei mitalitavoitteita MM-kisoihin

Kesälle tunnusomaisin piirre on ollut se, että aikuisten arvokisatasolle ovat erityisesti nousseet nuoret urheilijat. Lauantaina nuorten EM-pronssimitalin napannut korkeushyppääjä Ella Junnila, 20, on parantanut Suomen ennätystä kahdesti ja ylittänyt MM-kisojen tulosrajan 194.

– Se Ellan jälkimmäinen Suomen ennätys herättää kysymyksiä, että mihin tämä nuori nainen pystyykään, Niemi-Nikkola sanoo viitaten Junnilan 195:n ylitykseen vain neljän askeleen vauhdilla.

Miia Sillman
Seitsenottelija Miia Sillman pääsi lähelle MM-kisojen tulosrajaa viime viikolla universiadeissa. Kuva Kalevan kisoista viime kesältä. Kuva: Anssi Mäkinen/SUL

Tasoaan ovat nostaneet rajusti myös muiden muassa yli 6 000 pistettä otelleet seitsenottelijat Miia Sillman, 24, ja Maria Huntington, 22, Suomen ennätyksen ylittänyt moukarinheittäjä Krista Tervo, 21, sekä pituushyppääjä Taika Koilahti, 20. Kaikki neljä ovat melko lähellä MM-rajoja.

– Mielenkiinnon kohde on, kuinka paljon nuoret urheilijat tässä loppukesän aikana kehittyvät. Voi luetella kymmenkunta nuorta, jotka ovat menneet eteenpäin. Näyttää ihan lupaavalta.

Joukkue Dohaan on hieman odotuksia suurempi, yli 15 urheilijaa, mikä kertoo nousseesta tasosta kotimaassa. Lisäksi Niemi-Nikkola odottaa muutamaa urheilijaa kutsuttavaksi kisoihin rankingin kautta. Mitalitavoitteita ei kuitenkaan lähdetä asettamaan, sillä kilpailu MM-tasolla on kivenkovaa. Viime vuoden EM-kisoissa Suomi jäi ilman ainuttakaan mitalia.

– Me tiedämme yksitellen, mihin kenelläkin kapasiteetti riittää. On muutamia, jotka ovat sillä tasolla, että mitalia voidaan realistisesti metsästää, Niemi-Nikkola toteaa.

Lue myös:

Valmennusjohtaja myöntää, että nuorten EM-kisat olivat pettymys – ihmettelee Wilma Murron mitaliodotuksia: "Odottaa sopii, milloin seuraava tason hyppäys tapahtuu"

Saksan keihäsvalta horjuu? Johannes Vetter sivuun useiksi viikoiksi, samalla selvisi jo kolmannen saksalaisen huippuheittäjän loukkaantuminen – "Ei tule Suomeen"

Yleisurheilun MM-joukkuetta täydennettiin seitsemällä urheilijalla – Helander ja Ruuskanen valittiin, pika-aiturit jäivät vielä rannalle

Tero Pitkämäen paluu viivästyy – valmentaja Hannu Kangas avaa, mikä on Suomen puhutuimman polven kunto

Helanderin tilanteessa hopeareunus on, ettei vamma vaadi leikkausta, ja kuntoutuminen voi käydä nopeasti – "Kalevan kisat on varmaan realistinen tavoite"

Kristiina Mäkelä päätyi poikkeavaan ratkaisuun – jää pitkälle kilpailutauolle ja palaa kentille vasta elokuussa

Suosittelemme