Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Äärioikeistolaisten hallusta löytyi ohjus Italiassa – poliisin kohteina Itä-Ukrainan taisteluihin osallistuneita

Ratsioita tehtiin useissa kaupungeissa eri puolilla Pohjois-Italiaa.

Poliisit ja ohjus
Viranomaiset esittelivät takavarikoimaansa ohjusta Torinossa. Kuva: Tino Romano / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Italian poliisi on takavarikoinut ilmataisteluohjuksen äärioikeistolaisen joukkion hallusta. Takavarikko tehtiin osana Itä-Ukrainassa taistelleisiin italialaisiin äärioikeistolaisiin kohdistuneita ratsioita.

Ratsioita tehtiin useissa kaupungeissa eri puolilla Pohjois-Italiaa. Niiden yhteydessä viranomaisten haltuun päätyi muitakin aseita, uusnatsien propagandamateriaalia ja natseihin liittyviä muistoesineitä.

Takavarikoitujen aseiden joukossa on ranskalaisen Matra-ohjuksen lisäksi muun muassa rynnäkkökivääreitä, raketinheittimiä ja äänenvaimentimia. Viranomaiset kuvailevat aseita laadukkaiksi ja uusinta sukupolvea edustaviksi.

Takavarikoitu ohjus on ilmeisesti ollut aiemmin Qatarin armeijan hallussa. Muut aseet ovat peräisin Itävallasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Poliisin mukaan aseet oli tarkoitettu myyntiin. Ohjuksesta myyjät toivoivat saavansa lähes puoli miljoonaa euroa.

Ohjus lähikuvassa.
Poliisin takavarikoima ilmataisteluohjus. Kuva: Tino Romano / EPA

Pidätettyjen joukossa uusfasistipuolueen ehdokas

Italian poliisi on viime viikkoina tehnyt useita äärioikeistoon kohdistuneita ratsioita Torinon seudulla.

– Meillä on jonkinlainen käsitys siitä mihin takavarikoitua välineistöä olisi voitu käyttää, mutta emme halua spekuloida, sanoi Torinon poliisipäällikkö Giuseppe De Matteis toimittajille.

Poliisin pidättämien kolmen ihmisen joukossa on kaksi Italian ja yksi Sveitsin kansalainen. Toinen italialaisista on uusfasistisen Forza Nuova -puolueen ehdokkaana aiemmin ollut Fabio Del Bergiolo.

Poliisi pääsi Del Bergiolon jäljille tämän lähetettyä Whatsapp-viestipalvelussa kuvia ohjuksesta.

Korjattu 18. heinäkuuta kello 9.50: Uutistoimistot AFP ja Reuters kertoivat alun perin, että italialaiset äärioikeistolaiset olisivat taistelleet Itä-Ukrainassa Venäjä-mielisten kapinallisten joukossa. Reuters on myöhemmin korjannut tiedon. Äärioikeistolaiset taistelivat Itä-Ukrainassa, mutta Italian poliisi ei ole kommentoinut, kenen riveissä.

Suosittelemme