Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tutkimus paljasti, ketkä suomalaisia suututtavat: Kärjessä tutut poliitikot ja ammatit

Vihan kohteiden valikoitumiseen vaikuttavat muun muassa kokijan ikä, sukupuoli ja koulutustausta.

Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa Ylen aamu-tv:n haastatelussa. Video käynnistyy kuvaa klikkaamalla.
Elina Äijö
Avaa Yle-sovelluksessa

Ai että, kun ottaa päähän! Puhelinmyyjä soitti, joku tuputti kadulla sähköyhtiöiden kilpailutusta ja Trump twiittasi ärsyttävästi.

Kuulostaako tutulta?

Viestintätoimisto Tekirin teettämässä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten vihastuksen kohteita. Tuloksissa erottuivat puhelinmyyjät, pikavippien tarjoajat, rasistit, poliitikot ja verkostomarkkinoijat.

– Vihasta ja vihapuheesta puhutaan paljon. Halusimme tietää, mitä ihmiset ajattelevat, Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Kaksiosaisessa tutkimuksessa kartoitettiin kiukkua aiheuttavia kohteita ensin identiteettiryhmittäin: paljonko esimerkiksi mökkinaapurit, portsarit tai edellä mainitut poliitikot ja puhelinmyyjät vihastuttavat.

Sen jälkeen vastaajat nimesivät avoimessa kysymyksessä vapaasti henkilöitä, jotka herättävät heissä vihan ja kiukun tunteita.

Jälkimmäisessä osiossa paljastui, että enemmistö vastaajista on hyvin kiihkotonta sakkia: 66 prosenttia heistä ei osannut tai halunnut nimetä ketään ihmistä, jota vihaisi.

Poliitikot nostavat verenpainetta

Eniten vihastusta aiheuttavien henkilöiden top 5 -lista on poliitikkoja täynnä: Juha Sipilä (kesk.), Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Donald Trump ja Laura Huhtasaari (ps.).

Koko vastaaja-aineiston osalta tutkimuksen virhemarginaali on 3.1 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan, joten kärkinimet saattavat todellisuudessa myös kiilata toinen toistensa ohi.

Tekirin johtaja Eero Rämö arvelee, että poliitikkojen "suosiota" selittävät kesäkuista mittausajankohtaa edeltäneet vaalit.

– Harva muu julkisuuden henkilö myöskään joutuu samalla tavoin toistuvasti keskustelemaan jokaisen elämää koskevista, herkistä aiheista, Rämö sanoo.

Lisäksi mainituimpien nimien joukossa on mediapersoonia ja viihdetaiteilijoita: esimerkiksi Tuomas Enbuske, Tuure Boelius, Vappu Pimiä, Aku Hirviniemi ja Roope Salminen.

Harri Saukkomaa toivoo, että tutkimuksen tulokset eivät lisäisi mainittuihin henkilöihin kohdistuvaa vihaa, vaan vähentäisivät sitä.

– On vähän surullistakin, että entinen ja nykyinen pääministeri ovat tällaisessa kärjessä. Poliitikon ammatti on raskas, toivoisin näille ihmisille enemmän sympatiaa kuin mitä tämä tutkimus osoittaa, hän sanoo.

Tunteita herättävät henkilöt keräävät usein sekä myönteistä että kielteistä huomiota. Saukkomaa uskookin, että moni listalle päätyneistä ihmisistä on vihatun lisäksi rakastettu.

Tekir on käsitellyt vihateemaa jo pari vuotta sitten. Tuolloin syntyi tutkimus Suomen vihatuimmista yrityksistä.

– Ehkä ensi vuonna tehdään Suomen rakastetuimmat ihmiset -niminen tutkimus, Saukkomaa toteaa.

Kuka vihaa ja ketä?

Trump on ainoa suomalaisten vihalistalle päätynyt henkilö ulkomailta. Tekirin mukaan häntä vihaavat enemmän naiset kuin miehet.

Tekirin tutkimusyhteenvedossa sanotaan myös, että pääministeri Rinne vihastuttaa johtavassa asemassa olevia, Halla-ahoa puolestaan vihaavat eniten akateemisesti kouluttautuneet kaupunkilaiset.

Halla-Aho sanoo saavansa kohtaamiltaan ihmisiltä lähes pelkästään myönteistä palautetta.

– Elämme uhriutumiskulttuurissa, jossa kaikki haluavat kokea olevansa jollain tavalla uhreja ja liioittelevat itseensä kohdistuvia negatiivisia asioita. Pyrin itse välttämään sitä, hän toteaa.

Yli 65-vuotiaiden suhtautuminen populisteihin on kaikkein kielteisin, mutta yleisesti ottaen eläkeläiset ja koululaiset vihaavat kaikkein vähiten.

Tutkimuksessa haastateltiin 1133 suomalaista. Tutkimuksen toteutti TNS Kantar.

Muokattu kello 8.55: poistettu alun virheellinen maininta, että verkostomarkkinoijat olisivat feissareita.

Muokattu kello 10.08 lisätty Harri Saukkomaan kommentit.

Muokattu kello 12.23: poistettu jutussa aiemmin ollut tulkinta sukupuolen vaikutuksesta vihan kohteiseen ja täydennetty, että tiedot ovat peräisin Tekirin tutkimusyhteenvedosta.

Muokattu kello 13.09: lisätty linkki tutkimustuloksiin.

Muokattu kello 17.38: Vaihdettu entisen "Tutkmus paljasti, keitä suomalaiset vihaavat"-otsikon tilalle uusi ja kerrottu, että virhemarginaali koskee aineistoa kaikkien vastanneiden osalta.

Suosittelemme