Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

WRC-tallit ryhtyivät taisteluun Toyotan testietua vastaan – Hyundai-tähti ei säästellyt sanojaan: "Tilanne ei ole vieläkään tasapuolinen"

Jari-Matti Latvalan mielestä uudet rajoitukset vaikuttavat eniten Toyotan kehitystyöhön.

Neuville
Thierry Neuvillen mielestä Toyota on saanut kohtuutonta etua testaamiseen muihin talleihin verrattuna. Kuva: Joan Cros / Getty Images
Jussi Jäkälä,
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle välittää 1. elokuuta alkavan Jyväskylän MM-rallin kanavissaan kattavammin kuin koskaan. Esimerkiksi Yle Areenasta katsottavissa oleva Ralliradio Plus seuraa rallin tapahtumia hetki hetkeltä. Kaiken rallisisällön ja tiedot tulevista televisiolähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli

Rallin MM-sarjan kesätauko päättyy elokuun alussa ajettavaan Jyväskylän MM-ralliin. Kilpailun merkitys on on talleilla tiedossa, sillä esimerkiksi viime vuonna Toyota aloitti valmistajien maailmanmestaruuteen huipentuneen kirinsä juuri Suomesta.

Toyota on ainoa talli, joka on pystynyt ajamaan kisassa voittoon uuden aikakauden WRC-autoilla. Tämä tiedetään erityisen hyvin MM-sarjan kärjessä olevan Hyundain leirissä. Yksikään korealaistallin kuljettajista ei ole yltänyt Jyväskylässä palkintokorokkeelle.

– Olemme Toyotan kotikentällä. Tarkoituksemme on olla mahdollisimman lähellä heitä. Tämä on meille yksi kauden vaikeimmista kisoista, Hyundain ykköstähti Thierry Neuville kertoo Yle Urheilulle.

Esa-Pekka Lappi  ja Janne Ferm vauhdissa.
Toyota on saanut aiempina vuosina testata vapaammin Jyväskylän teillä. Tämä ei ole miellyttänyt muita talleja. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Toyotan kotikenttäetu on aiheuttanut harmaita hiuksia kaikille muille WRC-talleille. Toyotan pääkallopaikka on Puuppolassa, joten talli on saanut testata vapaasti Jyväskylän teillä – tai sai tähän kauteen asti. Tallien painostus aiheutti sen, että tallien pysyvät testitiet rajoitettiin kuluvaksi vuodeksi halkaisijaltaan kymmenen kilometrin alueelle.

– Muut tallit ovat pistäneet kampoihin. He eivät ole tykänneet siitä, että me saamme testata näin monilla teillä, Toyotan suomalaiskuski Jari-Matti Latvala hymähtää.

Neuville ei ole vieläkään tyytyväinen

Pysyvän testialueen rajoittaminen oli ymmärrettävää, sillä kansainvälinen autourheiluliitto FIA pudotti reilusti virallisten testipäivien määrää. Vielä viime vuonna talleilla oli näitä käytössä 55, tänä vuonna vain 42.

– Ilman muutosta Toyota olisi ollut ainoa, joka olisi hyötynyt testipäivien vähentämisestä. Heille oli testialueesta valtavasti hyötyä Ruotsin ja Suomen ralleja varten. Se ei ollut hyväksyttävää muiden kannalta, Neuville muistuttaa.

– Tilanne ei ole vieläkään riittävän tasapuolinen, belgialainen linjaa.

Toyotan Ott Tänak ja Jari-Matti Latvala juhlivat Jyväskylän MM-rallin huipputulosta.
Toyotan ja Jari-Matti Latvalan kausi kääntyi viime vuonna lopullisesti Jyväskylän palkintokorokejuhlista. Kuva: Markus Mäki

Latvala ei ole Neuvillen kanssa samaa mieltä. Tuurilaisen mielestä rajoitus on vaikuttanut ennen kaikkea Toyotan kehitystyöhön, sillä talli ei ole voinut hyödyntää samalla tavalla laajaa tieverkostoa.

– Samaa tietä ei voi käyttää kahta päivää enempää, koska se voi jo tuhoutua niin pahasti. Tien on annettava lanaamisen jälkeen kovettua seuraavaa kertaa varten, Latvala selvittää.

Rajoitukset eivät vaikuta voimasuhteisiin

Testialueen rajoittaminen ei kuitenkaan muuta millään tavalla Jyväskylän kilpailun voimasuhteita.

– Olemme onneksi saaneet vuosien varrella autoon hyvät perussäädöt Jyväskylää varten. Nämä tiet kyllä riittävät siihen, että saamme säädöt viimeisteltyä, Latvala sanoo.

Toyotan testaamisen rajoittaminen ei myöskään vaikuta Hyundain suorituskykyyn, joka on ollut Suomen teillä surkeaa. Pelkästään tätä parantaakseen talli vaihtoi kuluvaksi vuodeksi iskunvaimentimiensa valmistajaa. Suomalaislupaus Jari Huttunen sai samasta syystä kokeilla Hyundain WRC-autoa kahdessa SM-rallissa.

Rallikuski Jari Huttunen vauhdissa
Jari Huttunen on tehnyt Hyundain eteen arvokasta testityötä. Kuva: Jussi Jäkälä

– Hän vain ajoi kilometrejä sisään uusilla osilla. Meillä on kuitenkin vielä paljon tehtävää, Neuville sanoo.

Belgi pääsi ajamaan Jyväskylää varten vain yhden testipäivän, joka meni osittain pilalle sateen vuoksi.

– Ei yksi päivä riitä mihinkään. Se on liian vähän. Tilanne ei ole helppo. On hyvin vaikeaa tehdä kaikkea yhdessä päivässä, etenkin sateella, Neuville harmittelee.

Kulutusjuhlat säästöjen sijaan

FIA perusteli testipäivien rajoittamista säästösyillä. Kunnianhimoinen tavoite on kuitenkin epäonnistunut surkuhupaisasti. Tallit ovat nimittäin kiertäneet rajoituksia ajattamalla kuljettajiaan niin kansallisissa ralleissa kuin MM-reiteilläkin.

Esimerkiksi Hyundain Sebastien Loeb on kisannut MM-rallien ulkopuolella kotimaassaan. Toyotan kehityskuski Takamoto Katsuta taas on kilpaillut SM-ralleissa. Talli myös ilmoitti, että Katsuta pääsee ajamaan neljättä WRC-autoa Saksassa ja Kataloniassa. Samassa roolissa Toyotaa käskytti Sardiniassa testikuski Juho Hänninen.

Takamoto Katsuta
Takamoto Katsuta pääsee Toyotan WRC-auton rattiin Saksassa ja Kataloniassa. Kuva: AOP

– Tämä ohittaa FIA:n testisäännöt. Me olemme pyytäneet, että se täytyy laskea testiksi, jos tehdaskuski ajaa kansallisessa kisassa WRC-autolla, Citroenin tallipomo Pierre Budar valitti saksalaiseen Motorsport-Totalin haastattelussa.

Ranskalaisvalmistaja ei ole kuitenkaan jäänyt vain valittajan osaan, sillä Esapekka Lappi osallistui kesätauolla Viron ralliin, jossa olivat mukana kaikki muutkin WRC-tallit.

Hyundain Neuville olisi mielellään halunnut ajaa Jyväskylää varten useamman testipäivän, etenkin kun talli saa Suomessa käyttöönsä uuden aerodynamiikkapaketin.

– Jyväskylä on yksi vaikeimmista ralleista säätöjen ja luottamuksen löytämisen kannalta. Olisimme voineet testata useamman päivän, mutta tarvitsemme niitä kehitystestejä varten, Neuville selvittää.

– Uudet säännöt ovat kuitenkin tällaiset, joten meidän on sopeuduttava niihin.

Lue myös:

Rovanperän manageri haluaa suojattinsa siirtyvän WRC-tasolle – sopimus riippuu Tänakin päätöksestä: "Pääsisimme aika varmasti Toyotalle"

Toyota antaa Takamoto Katsutalle WRC-auton kahteen MM-ralliin

Jari Huttusen haaveet huippupestistä kaatuivat ainakin hetkeksi – Hyundai valitsi kolmoskuskinsa Jyväskylään

Taistelu WRC-tiimien välillä kiristyy kesätauolle siirryttäessä – kuljettajat ajavat kyläkilpailuita kiertääkseen testisääntöä

Suosittelemme