Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Jari-Matti Latvalan kuiva kausi on kestänyt pidempään kuin koskaan – yksinkertainen oivallus saattoi pelastaa koko uran: "Näin ei voi jatkaa"

Pelkkä vauhti ei enää riitä, vaan suomalaiskuskin on käännettävä kurssinsa Jyväskylässä.

Latvala
Jari-Matti Latvalan ura rallin MM-sarjassa on vaakalaudalla. Kuva: Massimo Bettiol / Getty Images
Jussi Jäkälä,
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle välittää 1. elokuuta alkavan Jyväskylän MM-rallin kanavissaan kattavammin kuin koskaan. Esimerkiksi Yle Areenasta katsottavissa oleva Ralliradio Plus seuraa rallin tapahtumia hetki hetkeltä. Kaiken rallisisällön ja tiedot tulevista televisiolähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli

– Pieni tauko on tehnyt hyvää. Olen päässyt huilaamaan ja kerännyt energiaa. Se on ollut todellakin paikallaan.

Jari-Matti Latvala ei ole voinut tehdä juuri muutakaan rallin MM-sarjan kesätauolla. Toyota-kuskin kausi on nimittäin ollut synkempi kuin koskaan aiemmin.

Lähtökohdat kuluvaan vuoteen olivat lupaavat. Latvala oli voittanut viime kauden päätöskisan Australiassa ja varmistanut sen avulla tallilleen merkkimestaruuden. Tämä on kuitenkin viimeinen kerta, kun suomalainen on noussut palkintokorokkeelle.

Sinne Latvala kipusi MM-tasolla ensimmäisen kerran vuonna 2007. Sen jälkeen tuurilainen ei ole ajanut yli kuutta kilpailua ilman palkintokoropaikkaa – paitsi tänä vuonna. Kisoja on takana jo kahdeksan, mutta Latvala on yltänyt vain kahdesti viidenneksi.

– Se on poikkeuksellista. Näin se vain nyt on. Kaikki katsovat tuloksia. Niitä pitää tehdä, koska merkkimestaruudesta ajetaan ja pisteitä kerätään, Latvala sanoo.

Tuloksettomuus tarkoittaa sitä, että Latvala ei välttämättä aja MM-sarjassa enää ensi kaudella. Tämän tiedostaa myös suomalaisen manageri Timo Jouhki.

– On todella vaikea sanoa, mitä japanilaiset ajattelevat tällä hetkellä. Kaikkihan tietävät sen, että Jari-Matilla ei ole onnistumisia tältä kaudelta, Jouhki selvittää.

Käännekohtana Jyväskylä

Alkuvuosi ei ollut Latvalalle edelliskaudellakaan sen parempi. Hän ajoi Monte Carlossa lupaavasti kolmanneksi, mutta sen jälkeen suomalainen ylsi palkintokorokkeelle vasta Jyväskylässä.

– Silloin lähdin Jyväskylään ajamaan samalla tavalla paineiden alla. Ajo oli aluksi hieman varovaista, mutta lopulta kamppailimme toisesta sijasta, Latvala kertoo.

Akio Toyoda, Jari-Matti Latvala
Toyotan konsernin nokkamies Akio Toyoda onnitteli Jari-Matti Latvalaa Jyväskylän MM-rallin kolmostilasta. Suomalaisen lämpimät suhteet japanilaisiin voivat tuoda suomalaisen uralle jatkoaikaa. Kuva: Tomi Hänninen

Viime vuonna Latvala nappasi Suomen rallin jälkeen viidestä viimeisestä kilpailusta kaksi kakkossijaa ja yhden voiton, mikä nosti hänet MM-sarjan neloseksi.

– Erona on nyt se, että vauhdillisesti olen ajanut paremmin kuin viime vuonna. Virheitä on kuitenkin sattunut samalla tavalla. Ajo on vain ollut liian epätasaista, Latvala myöntää.

Tukku turhia virheitä

Latvalan sanat pitävät paikkansa, onhan hän menettänyt pelin palkintokoroketaistelusta niin Ruotsissa, Portugalissa, Chilessä kuin Sardiniassa. Ruotsissa Latvala ajoi penkkaan, Chilessä auton etupää kolahti kiveen ja Sardiniassa suomalainen kaatoi Toyotansa helpossa paikassa hitaassa mutkassa.

– Esimerkiksi Ruotsissa hyökkäsin väärässä paikassa väärällä tavalla. Sama tapahtui Chilessä, kun tiesin, että sumussa on mahdollista tehdä eroa. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt ajaa varovaisemmin.

Jari-Matti Latvala Ruotsissa 2019.
Ruotsissa Latvala ajoi penkkaan kärkikamppailusta. Kuva: Nikos Mitsouras / AOP

– Sardiniassa sattui sitten ihan olematon virhe. Sellaista ei ole vielä koskaan sattunut aiemmin, Latvala harmittelee.

Toisaalta myös auto on pettänyt Latvalan. Meksikossa Toyotan sähköt pimenivät, Portugalissa kohtaloksi koitui vika iskunvaimentimissa. Sardiniassa Latvalan kisa pilasi lopullisesti sama vika alihankkijan toimittamassa ohjauksessa, joka vei Ott Tänakilta varman voiton päätöspätkällä.

– Yleensä luotetaan siihen, että uusi osa on parempi. Tässä tapauksessa vanha osa olisi voinut olla parempi, Latvala pohtii.

Vauhti on ennätysmiehen valttikortti

Latvala nousi Ruotsissa kaikkien aikojen eniten MM-ralleja ajaneeksi kuljettajaksi. Tällä hetkellä kasassa on jo 203 MM-rallia, mikä on ällistyttävä lukema 34-vuotiaalle kuljettajalle.

Syy Latvalan pitkälle uralle on tasaisuudessa – halusi tätä ajovirheillä herkuttelun ohessa uskoa tai ei. Suomalainen ajaa tehtaan ykköstallissa kahdettatoista kauttaan. Niiden aikana hän on jäänyt MM-sarjan kokonaistilanteessa vain kerran neljän parhaan kuljettajan ulkopuolelle. Samassa ajassa hän on voittanut vähintään yhden kilpailun jokaisella kaudella.

Latvalan tulevaisuuden kannalta olennaisinta eivät silti ole vanhat meriitit, vaan nykyinen vauhti. Se ei ollut vielä kohdillaan kauden avauskilpailuissa, Ruotsin välähdystä lukuunottamatta.

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala myöntää, että hän kärsi Korsikalla motivaatio-ongelmista. Kuva: AOP/imago sport

Kauden käännekohta tapahtui Korsikan rallin jälkeen. Siellä Latvala ajoi ehkä yhden koko uransa heikoimmista kisoista. Alkukauden pettymykset näkyivät motivaatiossa. Vuonna 2015 kisan voittanut kuljettaja luotti voittovuotensa nuotteihin, jotka olivat aivan liian varovaiset.

– Lähdin Korsikalle vähän huonolla motivaatiolla. Silloin tajusin, että en näin en voi jatkaa, tämä taso on todella surkea, Latvala muistelee.

Oivallus ei jäänyt vain sanahelinäksi, vaan muuttui teoiksi. Argentiinassa Latvala oli jo kahden viimeisen päivän toiseksi nopein kuljettaja. Kello on pitänyt jatkossakin suomalaisesta, vaikka tulokset eivät ole vauhtia seuranneet.

– Asiat on mahdollista saada kuntoon, jos vauhti on tallella. Ilman sitä olisi vaikea rakentaa mitään. Vauhtia kun on, niin tulosta myös syntyy, kun kaikki askeleet osuvat kohdalleen.

Ei niin mahdoton tehtävä

Vauhtiinsa Latvalan on myös luotettava Jyväskylässä, kuten koko loppukauden aikana. Latvalan tulevaisuus on pitkälti kiinni siitä, pystyykö Toyota nousemaan Hyundain ohi merkkimestaruustaistelussa. Tommi Mäkisen poppoon ero korealaisiin on jo yli 40 pistettä.

Toyotan tehtävä ei ole mahdoton. Viime vuonna talli nousi kuuden viimeisen kisan aikana ohi yli 50 pisteen takamatkalta. Tärkeimmässä roolissa tavoitteen saavuttamiseksi ei ole maailmanmestaruudesta kamppaileva Tänak, vaan nimenomaan tukikuljettajat Kris Meeke ja Latvala.

– Nyt haen motivaation tallimestaruuden kautta. Sieltä kaivan sen fiiliksen ja ilon tekemiseen, Latvala kuvailee.

Latvalan on osoitettava olevansa tallilleen korvaamaton merkkimestaruustavoitteen kannalta. Tämän sisäistäminen oli osa oivallusta, jonka hän Korsikan jälkeen teki. Silti suomalaisella on nyt kiire saada aikaan jotain konkreettista.

Jari-Matti Latvala Sardinian MM-rallissa 2019.
Jari-Matti Latvala on pystynyt ajamaan kärkivauhtia neljässä kilpailussa peräkkäin. Kuva: Nikos Mitsouras / AOP

– Jatkon kannalta olisi erittäin tärkeää, että Jyväskylässä ja sieltä lähtien hän onnistuisi saavuttamaan palkintosijoja, mielummin tietenkin voitonkin. Sellaisia sijoituksia, joilla hän keräisi paljon tallipisteitä, manageri Timo Jouhki muistuttaa.

Latvala on uransa suhteen selkä tiukasti seinää vasten. Kuilusta nouseminen antaisi tuurilaisen uralle varmasti jatkoaikaa. MM-sarjassa kun ei yksinkertaisesti ole liikaa kuljettajia, jotka pystyisivät taistelemaan kärkipaikoista jokaisessa rallissa.

Kaikki lopulta kiinni yhdestä asiasta, joka tosin on helpommin sanottu kuin tehty.

– Kurssi vain pitää kääntää, se on selvä, Latvala painottaa.

Uran neljäs voitto Jyväskylästä ei ainakaan olisi haitaksi tälle tavoitteelle.

Lue myös:

Tommi Mäkinen tuskaili Toyotan luotettavuutta, Tänakin dramaattinen ulosajo johtui todennäköisesti ohjausviasta: "Niitä näyttää nyt koko ajan löytyvän"

WRC-tallit ryhtyivät taisteluun Toyotan testietua vastaan – Hyundai-tähti ei säästellyt sanojaan: "Tilanne ei ole vieläkään tasapuolinen"

Rovanperän manageri haluaa suojattinsa siirtyvän WRC-tasolle – sopimus riippuu Tänakin päätöksestä: "Pääsisimme aika varmasti Toyotalle"

Toyota antaa Takamoto Katsutalle WRC-auton kahteen MM-ralliin

Jari Huttusen haaveet huippupestistä kaatuivat ainakin hetkeksi – Hyundai valitsi kolmoskuskinsa Jyväskylään

Teemu Suninen saa kovan tallikaverin Jyväskylään: Hayden Paddon palaa MM-ralliin yhden kilpailun ajaksi

Suosittelemme