Hyppää sisältöön

Rovaniemi, Kuopio ja Oulu ovat nyt asuntosijoittajille tuottoisia – Katso listasta oman kaupunkisi sijoitus

Helsinki on vasta sijalla yhdeksän.

Kerrostalohuoneiston ovi raollaan rappukäytävässä
Pitkän aikavälin tuotto pysyy edelleen tasaisena. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Perttu Ruokangas,
Marika Harjumaa

Asuntosijoittamisen alueelliset erot kasvavat. Parhaat vuokratuotot saa nyt pienehköistä yliopistokaupungeista, kertoo Suomen Vuokranantajien ja Pellervon taloustutkimuksen ennuste.

Ennusteen mukaan houkuttelevimmat kaupungit asuntosijoittajille ovat Rovaniemi, Kuopio ja Oulu. Perässä seuraavat Turku ja Jyväskylä, jotka ovat yliopistokaupunkeja nekin.

Ennusteen mukaan pitkän aikavälin vuokratuotto pysyy edelleen tasaisena, mutta alueelliset erot kasvavat erityisesti asuntojen arvon kehityksessä. Esimerkiksi Helsingin asuntojen hurjat hinnat vaikuttavat siihen, että kaupunki on listalla vasta yhdeksäntenä.

Tutkimuksessa vertaillaan 24 kaupungia vuoteen 2023 asti. Kannattavuuden mittareita ovat vuokratuotto, arvonnousu ja alueelliset kehitystekijät. Näiden perusteella kaupungit on listattu asuntosijoittajille suotuisaan järjestykseen.

Taulukkoa ladataan

Turismikin nostaa Rovaniemen suosiota

Rovaniemi on noussut neljä sijaa edellisestä, vuosi sitten julkaistusta ennusteesta ja on nyt ykkösenä.

– Rovaniemen ehdoton vahvuus on Lapin yliopisto. Myös koko ajan vahvistuva turismi luo positiivisia näkymiä aluetaloudelle. Turismin suuri määrä on tuonut runsaasti mahdollisuuksia myös lyhytvuokraukseen, Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Viljamaan mukaan Rovaniemellä vuokratuotto on ollut hyvää, vaikka asuntojen hintojen vaihtelu onkin suurta.

Lue myös: Suomen vuokraihme löytyy Kajaanista: kovat tuotot houkuttelevat sijoittajia, vaikka asuntojen arvo ei nouse

Eriytyminen näkyy myös kaupunkien sisällä

Ylen vuokrakone kertoo, millainen hintataso on 25 suurimman kaupungin vuokra-asunnoissa

Perinteisesti asunnon arvonnousu on ollut merkittävä osa asuntosijoittamista. Nykyään tilanne on toinen, sillä sijoitusasunnon arvon ennustetaan laskevan monilla suosituillakin paikkakunnilla.

– Asunto- ja vuokramarkkinoiden eriytyminen näkyy myös kaupunkien sisällä. Esimerkiksi Helsingin kantakaupunkiin ennustetaan noin neljän prosentin arvonnousua, kun taas pääkaupungin reunoilla arvonnousu jäänee alle kahteen prosenttiin. Jopa pääkaupunkiseudun reunoilla arvonkehitys voi olla negatiivista, toteaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Vuokrien odotetaan nousevan lähivuosina kahden prosentin vuosivauhtia.

Täydennetty 17.7.2019 kello 11.55: lisätty tieto siitä, mihin listaus perustuu.

Lue seuraavaksi:

Halvimmat kaksiot 500 euroa, kalleimmat maksavat tuplasti – Ylen vuokrakone kertoo, kuinka paljon vuokra on himoitsemallasi asuinalueella

Suosittelemme sinulle