Hyppää sisältöön

Tunnuslukuja urkkineet varkaat ovat vieneet vanhusten rahoja Meri-Lapissa ja Rovaniemellä

Kauppojen kassoilla maksamassa olleita ikäihmisiä on häiriköity ja samalla heidän lompakkonsa on viety. Asialla ovat olleet ulkomaalaiset ammattivarkaat.

maksua kassalla
Kuluttajien luottamus antaa ekonomisteille vihjeitä talouden suunnan muutoksista. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Tiinamaija Rantamartti

Lapin poliisi on saanut lisää ilmoituksia pankkikorttien tunnuslukujen urkkimisista ja pankkitilien tyhjentämisistä.

Kuluneen kesän aikana poliisin tietoon on ollut useita tapauksia, joissa isoissa marketeissa ja kaupoissa on kassalla urkittu asiakkaan tunnusluku ja sen jälkeen anastettu pankkikortti.

Poliisin mukaan tileiltä on viety rahaa eri kokoisia summia. Pienin summa on ollut 80 ja suurin 2000 euroa.

Teot ovat kohdistuneet poikkeuksetta iäkkäisiin ihmisiin.

Poliisin tietoon tulleet epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Kemin Citymarketissa ja Lidl:ssä, Keminmaan Citymarketissa ja Rovaniemen Prismassa.

Ammattimainen tekotapa

Rikoskomisario Kati-Susanna Lukkarinen Lapin poliisista sanoo, että tilanteisiin on useimmiten liittynyt häirintää, jolla ostoksiaan maksamassa olleen uhrin huomio on saatu herpaantumaan.

– On saatettu tönäistä tai edellä asioivalla on mennyt kananmunalaatikko rikki tai muuta vastaavaa. Näin on saatu aikaan hämmennystä ja häslinkiä ja asiakkaan huomio on kiinnittynyt muualle kuin maksamiseen.

Poliisi on vakuuttunut siitä, että tekijöitä on aina ollut vähintään kaksi. Toinen tekijöistä järjestää tarvittavan hässäkän ja toinen seuraa tunnuslukua kirjoittavan asiakkaan tekemistä.

– Siinä on sitten saatu urkittua kassalla maksavan henkilön tunnusluku, ja jälkeenpäin uhri on huomannut, että laukusta on hävinnyt lompakko. Onpa erästä uhria jopa seurattu pyörätielle saakka ja puhutettaessa viety laukusta rahat, Kati-Susanna Lukkarinen kertoo.

Harvinaista pohjoisessa

Tekijöitä ei ole toistaiseksi saatu kiinni. Kauppiailta on saatu valvontakameran kuvaa ja poliisi on antanut tekijöistä etsintäkuulutukset.

– He vaikuttavat kuvien perusteella eteläeurooppalaisilta henkilöiltä, jotka ovat todennäköisesti olleet läpikulkumatkalla, eivätkä kauaa yhdessä paikassa viivy. Todennäköisesti matka jatkuu pian tekojen jälkeen etelään tai rajan yli Ruotsiin, arvioi Lukkarinen.

Lukkarisen mukaan Lapin poliisille tulee ilmoituksia vastaavanlaisista röyhkeistä tapauksista harvoin.

– Ei tuollainen ole millään tavalla arkipäiväistä. Ehkä siksi ihmiset eivät osaakaan pelätä.

Suosittelemme sinulle